Ga naar de inhoud

90-jarige Roger Moens: "Mijn carrière is samen te vatten in twee tienden"

 zo 26 april 2020 21:10

Hij is vandaag 90 jaar geworden, maar atletiekicoon Roger Moens is nog altijd bijzonder kwiek en jong van geest. Sporza zocht de jarige Moens op, geheel volgens de coronavoorschriften. "Ik ben een realistische optimist of een optimistische realist."

"Ik ben in goeie gezondheid, fysiek en mentaal. Of dat hoop ik toch", grapt de jarige Roger Moens in zijn tuin. "Ik heb een mooi leven achter de rug. Ik kan niet beter wensen."

 

"Op fysiek vlak voel ik me misschien 70 jaar, op mentaal vlak 60 jaar. Elke dag zit ik nog enkele uren aan mijn computer en zoek ik alles op, van a tot z. Daardoor blijf ik jong en weet ik nog vrij veel."

 

"Ik leef niet in het verleden en ik sta met mijn beide voeten op de grond. Ik ben een optimist en realist: ik vind mezelf een realistische optimist of een optimistische realist. Wat er overmorgen zal gebeuren, interesseert me niet. Vandaag en morgen tellen."

 

"Ik ben ook niet bang. Mijn ambitie is om nog zoveel mogelijk te genieten van het leven. Profiteren is misschien een verkeerd woord. Ik wil elke dag genieten en dat hoop ik nog enkele jaren te doen."

 

"Op naar de 100 jaar? Bij de mannen wordt 1 op de 4 95 jaar. Dat is niet veel, maar ik hoop die ene te zijn."

 

Lees hier meer over de carrière van Roger Moens.

Elke dag zit ik nog enkele uren aan mijn computer en zoek ik alles op, van a tot z. Daardoor blijf ik jong en weet ik nog vrij veel.

Roger Moens, vandaag 90 jaar

"Meest trots op carrière bij de politie"

Roger Moens verbeterde in zijn sportieve carrière het wereldrecord op de 800 meter (1955) en pakte op de Spelen in 1960 zilver. Waar is hij het meest trots op?

 

"Dat wereldrecord stond er al 16 jaar en zou moeilijk te verbeteren zijn. Ik brak het wereldrecord en was 2 tienden sneller dan mijn tegenstander."

 

"Op de Spelen werd ik tweede, op 2 tienden van Snell. Mijn carrière kun je dus samenvatten in 2 tienden: een keertje winst, een keertje verlies."

 

"Ik zou teleurgesteld geweest zijn mocht Snell daarna niets meer gedaan hebben, maar 4 jaar later won hij de 800 en de 1.500 meter. Hij was een krak. Die man was beter dan ik."

 

"Maar als ik naar mijn leven kijk, dan ben ik het meest trots op mijn carrière als commissaris-generaal bij de gerechtelijke politie. Daarna komt het WR en dan de olympische medaille, in die volgorde."

 

(lees voort onder de video)

Moens krijgt taart van onze reporter:

"Wie te jong te hard traint, tekent zijn doodvonnis"

Ook de hedendaagse sport laat Roger Moens niet los. "Alle sporten interesseren me. Ik ga altijd na waarom iemand iets doet. De omstandigheden interesseren me. Eens politieman, altijd politieman."

 

En Moens heeft ook een duidelijke mening. "Sporten waarin techniek een grote rol speelt, zoals tennis en golf, daar moet je vroeg mee beginnen. Maar sporten waarin het fysieke aspect een hoofdrol speelt, daar moet je later mee beginnen."

 

"Ik heb al vaak gezien hoe goeie atleten van 16-17 jaar later nooit zijn doorgebroken. Ze hebben te hard getraind op een jonge leeftijd."

 

"Het dient tot niets om jeugdkampioen te zijn. Kampioen worden bij de senioren, dat moet je doel zijn. Als je te jong te hard traint, dan teken je jouw doodvonnis."