Ga naar de inhoud
Regulier seizoen - stand
    M W-V PTN
1. Oostende 17 13-4 30
2. Bergen 17 12-5 29
3. Antwerp Giants 17 11-6 28
4. Limburg United 17 10-7 27
5. Charleroi 17 9-8 26
6. Okapi Aalstar 18 8-10 26
7. Leuven Bears 17 8-9 25
8. Kangoeroes Mechelen 17 8-9 25
9. Brussels 17 6-11 23
10. Luik 18 1-17 19

In de eerste fase was de competitie onderverdeeld in 2 poules. In de ene groep zaten de nummers 1, 3, 5, 7 en 9 van vorig jaar. In de andere groep zaten de nummers 2, 4, 6, 8 en 10. De ploegen speelden per poule 2x tegen elkaar.

Daarna volgt de tweede fase van de competitie, waarbij de poules worden samengevoegd en alle teams nog 2x tegen elkaar spelen. Punten uit de 1e ronde worden meegenomen. De top 8 na 26 speeldagen speelt de play-offs.

Stand poule A
    M W-V PTN
1. Bergen 8 6-2 14
2. Antwerp Giants 8 5-3 13
3. Aalstar 8 4-4 12
4. Leuven 8 3-5 11
5. Charleroi 8 2-6 10
Stand poule B
    M W-V PTN
1. Oostende 8 7-1 15
2. Limburg United 8 7-1 15
3. Brussels 8 3-5 11
4. Mechelen  8 3-5 11
5. Luik 8 0-8 8

"Dinsdag spreken schuldeisers van Luik zich uit over reorganisatieplan"

 vr 11 oktober 2019 18:17
Ioann Iarochevitch (r) is een van de Belgen die Luik overeind houden.
Ioann Iarochevitch (r) is een van de Belgen die Luik overeind houden.

Financiële problemen in Luik, Charleroi sportief op de dool: is er wat aan de hand in de 1e klasse van het basketbal? Wim Van de Keere, general manager van de Pro League, geeft uitleg aan Sporza.

Luik werkte tot nog toe al zijn wedstrijden af met alleen Belgen op het wedstrijdblad. Omdat de club in een WCO-procedure zit, de wet op de continuïteit van de onderneming, mag het geen buitenlanders opstellen. "Dat maakt het niet makkelijk voor Luik, maar dat ze alleen met Belgen spelen, wekt ook wel veel sympathie op. Al is deze situatie natuurlijk niet goed voor het imago", weet Wim Van de Keere.

 

"Aanstaande dinsdag is er een zitting van de handelsrechtbank waar de schuldeisers zich moeten uitspreken over het reorganisatieplan. Momenteel bekijk ik dat positief. Ik ga er niet vanuit dat ze moeten stoppen, al is dat altijd een mogelijkheid."

 

"Als het plan niet aanvaard wordt, dan ziet het er niet goed uit en dan zullen we moeten bekijken wat de volgende stappen zijn. Wordt het plan goedgekeurd, dan wordt het zaak voor Luik om het afbetalingsplan te respecteren. Daar zal ook de Licentiecommissie op toekijken."

Brieuc Lemaire (l) van Luik.
Brieuc Lemaire (l) van Luik.

"Charleroi heeft flink gesaneerd"

Geen acute financiële zorgen bij Charleroi, al heeft die club de jongste jaren wel de tering naar de nering moeten zetten. "De club heeft wel wat boven haar stand geleefd, maar in de laatste jaren zijn er zeer veel inspanningen geleverd om een aantal zaken te saneren", weet Van de Keere.

 

"Charleroi heeft zijn spelersbudget flink verlaagd, deels ook door de saneringen. Dat zorgt natuurlijk voor een kleinere marge in de rekrutering van spelers. Er zijn minder mogelijkheden om bij te sturen en de club moet meer geduld hebben en hopen dat het op een bepaald moment klikt."

 

Voorlopig is dat nog niet het geval, want Charleroi verloor zijn eerste vier wedstrijden. "Kwalitatief is Charleroi zeker niet zo sterk dan de voorbije jaren, dat is een vaststelling. Het is aan de club om daar oplossingen voor te zoeken."

Charleroi moest de tering naar de nering zetten.
Charleroi moest de tering naar de nering zetten.

"Vergissing van Aalstar is uitvergroot, paniek was onnodig"

Afgelopen week was er ook even heisa over het stamnummer van Aalstar. "Die zaak is geregeld. Bij de wissel van het management heeft men over het hoofd gezien dat er een akkoord van de federatie nodig was voor het overzetten van het stamnummer", klinkt het bij Van de Keere.

 

"Dat is een administratieve vergissing die plots uitvergroot is, maar die paniek was eigenlijk niet nodig. Er was één vergadering nodig met de betrokken partijen om duidelijk te maken dat er geen fundamenteel probleem was. Het gezond verstand heeft gezegevierd."

 

En de verhoopte nieuwe zaal van Brussels, hoe zit het daar nog mee? "De club zit in de huidige zaal aan haar plafond. Die zaal is het fundamentele probleem van Brussels. Eigenlijk is ze 1e klasse onwaardig, daar is iedereen zich van bewust. Brussels is zeer actief bezig met allerlei pistes. In het belang van de club mag dat niet meer lang uitblijven. De komende 1 à 2 seizoenen moet dat toch concreet worden. Dan kan de club blijven groeien."

Aalstar
Aalstar