Zweedse zwabberbal legt Zwitsers het zwijgen op
Zweden heeft voor het eerst sinds 1994 nog eens de kwartfinales op het WK bereikt. In een teleurstellende match tegen Zwitserland besliste een afgeweken schot van Forsberg over de kwalificatie.
Zweden - Zwitserland in 2 minuten
Zweden - Zwitserland in een notendop:
- Sleutelmoment: Yann Sommer zet zich schrap voor een eenvoudige plukbal op het schot van Forsberg, maar de via de voet van Akanji verdwijnt de bal nog in het hoekje. De Zwitsers maken daarna nooit aanspraak op de gelijkmaker.
- Man van de match: Bij de Zweden was Emil Forsberg de spil van zowat elke aanval. Na 14 doelpogingen en de nodige portie geluk staat hij voor het eerst dit WK op het scorebord.
- Opvallend: Zweden wint eindelijk nog eens een WK-wedstrijd in de kockoutfase op Europese bodem. Dat was al geleden van 1958. Toen verloor het in eigen land pas in de finale van Brazilië. Herhaalt de geschiedenis zich 60 jaar later?
Zweden mist zeldzame kansen voor de rust
Dat Zwitserland zich na een tweede plaats in de groepsfase plaatste voor de 1/8e finales, was geen verrassing. Dat het daarin de Zweden zou treffen, hadden maar weinigen voorspeld. Met veel wilskracht, een sterke verdediging en efficiënte tegenaanvallen liet het Mexico, Zuid-Korea en Duitsland achter zich.
Die Zweedse aanval was in de beginfase niet meteen bij de pinken. Marcus Berg glipte wel knap tussen Djourou en Rodriguez door, maar zijn wilde trap miste alle richting. Enkele minuten later onderschepte Ekdal een zwakke Zwitserse pass en bood hij zijn spits een nieuwe kans aan. Akanji doorzag het gevaar en gooide zich net op tijd voor de nieuwe inzet van Berg.
Tussen ongevaarlijke voorzetten van Zwitserland door bleven de beste kansen aan de overkant vallen. Rond het half uur viel de bal plots voor de voeten van de onvermijdelijke Berg. Met zijn linker stuurde hij de bal knap naar de verste hoek, maar Sommer hield de nul op het bord. Nog voor de rust trapte Dzemaili een zeldzame Zwitserse kans over en kon ook Albin Ekdal het hoofd niet koel houden toen hij moederziel alleen opdook aan de tweede paal.
Forsberg trapt Zweden met een gelukje naar de laatste 8
Ook in de tweede helft kwamen de voorzichtige kansen op naam van de Zweden te staan. Augustinsson dropte een zoveelste voorzet in de zestien meter. Enkele halve baltoetsen later viel het leer voor de voeten van Ola Toivonen, maar ook de spitsbroeder van Berg kon zijn doelpoging niet kadreren.
Net wanneer het publiek leek in te dommelen, viel er dan toch een doelpunt uit de lucht. Emil Forsberg bezorgde zichzelf de nodige ruimte om uit te halen. Yann Sommer zat al goed klaar voor een makkelijke plukbal wanneer Manuel Akanji de bal in de verste hoek deed afwijken. Ongelukkig voor de jonge Dortmund-verdediger, al was de Zweedse voorsprong niet geheel onverdiend.
De Zwitsers gooiden nog alles op de aanval, maar ook de inbreng van Breel Embolo kon de bakens niet verzetten. In de slotseconden leek Olsson nog op weg naar de 2-0 na een snelle uitbraak. Michael Lang greep nog in met een duw en kreeg een rood karton te zien. De VAR toverde de Zweedse strafschop nog om naar een vrije trap, maar een doelpunt kwam er niet meer van.
Bekijk de enige goal uit Zweden - Zwitserland (1-0)
Matchwinnaar Forsberg: "Kan het amper droog houden"
Een afgeweken schot van Emil Forsberg kon Zweden van Zwitserland onderscheiden. "Ik sta hier bijna te wenen", zegt de speler van Leipzig. "We hebben weinig kansen weggegeven. Wat we hier in Rusland presteren maakt me heel emotioneel. Ik voel de tranen opwellen."
Ook bondscoach Janne Andersson spaarde de superlatieven niet. "Voetbal spaar je als ploeg en daardoor geraken we zover op dit WK. Momenteel gaan er zoveel gevoelens door me heen. Ik besef nog niet wat we gepresteerd hebben. Maar hier stopt het niet."
Fase per faselaatste update: meer dan 6 jaar geleden
Einde
Vrije trap
Sommer houdt Toivonen van de 2-0
Rood voor Zwitserland in slotseconden, VAR annuleert penalty
Geeft de VAR een vrije trap?
Strafschop Zweden!
Doelman Olsen stopt de laatste Zwitserse kans
3 - extra time
Nog vijf minuten
Forsberg redt een bal van de lijn
Waar Zwitserland vooraf nog werd getipt als mogelijke 1/8e finalist, is Zweden de vreemde eend in de bijt in de eindronde op dit WK. De Zweden wonnen hun groep na overwinningen tegen Zuid-Korea (1-0) en Mexico (3-0), en moesten tegen een zieltogend Duitsland onverdiend het hoofd buigen na een magistrale vrije trap van Toni Kroos.
De titelverdediger werd in de laatste groepsmatch vernederd door de Zuid-Koreanen, waardoor Zweden vrij baan kreeg naar winst in de poule. Hierdoor treft het met Zwitserland een haalbare kaart en ontloopt het Brazilië.
Sinds Ibrahimovic op internationaal pensioen ging, zijn de Zweden collectief sterker geworden. Ze kunnen dan wel niet meer teren op de flitsen van Zlatan, maar hierdoor is de ploeg wel volwassener geworden en opengebloeid. In aanloop naar dit WK klopten de Zweden Italië in de barrages. Nu bewijzen Granqvist en co dat ze die kwalificatie meer dan verdienden.
Een solide verdediging en een kapitein (Andreas Granqvist) die al 2 keer trefzeker was vanaf de penaltystip, dat was het Zweedse recept om de groepsfase te overleven. Lukt dat ook tegen Zwitserland?
Zwitserland intrinsiek beter
De Zwitsers openden hun WK met een verdiend gelijkspel tegen Brazilië (1-1). Daarna werd een wispelturig Servië op de knieën gedwongen (1-2), waardoor het na het 1-1-gelijkspel tegen Costa Rica als 2e van groep E mocht doorstoten.
De sterren van het Zwitserse team zijn Arsenal-middenvelder Granit Xhaka en Stoke City-winger Xherdan Shaqiri, die allebei scoorden tegen Servië. Maar Zwitserland is meer dan dat topduo.
Op het middenveld speelde de verdedigend ingestelde Valon Behrami een dijk van een wedstrijd tegen Brazilië, en met Stephan Lichtsteiner (die wel geschorst is tegen Zweden) en Ricardo Rodriguez staat er een meer dan degelijke defensie. In de spits hebben de Zwitsers dan ook nog breekijzer en kersvers vader Breel Embolo.
De Zwitsers zijn dus intrinsiek beter dan de Zweden, maar op dit WK is dat niet meteen een garantie gebleken op kwalificatie voor de volgende ronde.
Geen Lichtsteiner bij Zwitserland, Larsson ontbreekt bij Zweden
Zweden en Zwitserland ontmoetten elkaar al 28 keer, maar nog nooit op een WK-eindronde. Zwitserland trok elf keer aan het langste eind, Zweden tien keer.
De Zweden maakten op het WK van 1994 furore door op de derde plaats te eindigen. Nadien volgden nog twee 1/8e finales (2002 en 2006), maar een herhaling van 1994 zat er niet meer in.
Zwitserland kan voor het eerst de kwartfinales bereiken sinds 1954, toen het zelf het WK organiseerde. Aanvoerder Stephan Lichtsteiner, geschorst voor de confrontatie met de Zweden, gelooft in een goede afloop. "Zweden is een team van ons niveau. Maar we willen eindelijk eens verder geraken dan de achtste finales."
Naast Lichtsteiner ontbreekt ook Fabian Schär bij de Zwitsers wegens schorsing. Zweden kan dan weer niet rekenen op de geschorste Sebastian Larsson.
In de kwartfinales treft de winnaar van dit duel ofwel Colombia ofwel Engeland.
Zweedse aanvoerder Granqvist: "Hebben stappen gezet, ondanks verlies Ibrahimovic"
Dat het Zweedse team beter is geworden na het afzwaaien van Zlatan Ibrahimovic, staat voor velen buiten kijf. Maar dat Zweden beter af is zonder Zlatan, wil de Zweedse aanvoerder Andreas Granqvist niet zo gezegd hebben.
"We hebben de voorbije 2 jaar een stevige basis gelegd in de kwalificaties. We vechten voor elkaar, en dan kan je goede resultaten halen."
"We hebben stappen gezet, ondanks het verlies van één van de beste spelers ter wereld."
Granqvist hoopt de prestatie van Zweden op het WK van 1994 (toen het de halve finale haalde) te evenaren. "Dat is heel lang geleden, en ik herinner me nog veel spelers van toen. Hopelijk kunnen we dat niveau opnieuw bereiken, maar we zijn er nog niet."
Djourou: "De mensen mogen zeggen wat ze willen, ik zal nooit plooien"
Zwitserland-verdediger Johan Djourou zal wellicht de geschorste Fabian Schär vervangen. De Zwiterse pers reageerde vol ongeloof op dat nieuwtje, Djourou bekijkt dat wantrouwen dan weer vanop een kleine afstand.
"Soms geloof je dat de schorsing van een speler de andere ploeg zal helpen, maar voetbal zit zo niet in elkaar."
"Ik ben in mijn carrière (Djourou speelde lang bij Arsenal en Hamburger SV) al vaak in twijfel getrokken. Toen ik op jonge leeftijd mijn familiale omgeving verliet en naar Arsenal trok, begon het. Het is nog steeds hetzelfde."
"Ik weet waar ik toe in staat ben. Mijn omgeving geeft me vertrouwen en ik weet al dat ik aangewezen ben om te spelen. De mensen mogen zeggen wat ze willen, ik zal nooit plooien."