Ga naar de inhoud

Engeland schudt penaltytrauma af op weg naar kwartfinale

 wo 4 juli 2018 00:51
Colombia
einde (pen.)
13-14
Engeland
    1. 56' - Geel - Jordan Henderson
    2. 57' - Doelpunt strafschop - Harry Kane (0 - 1)
    3. 63' - Geel - Radamel Falcao
    4. 69' - Geel - Jesse Lingard
    5. 88' - Verv. Raheem Sterling door Jamie Vardy
    6. 90+3' - Doelpunt - Yerry Mina (1 - 1)
    1. 102' - Verv. Ashley Young door Danny Rose
    1. 118' - Geel - Juan Cuadrado
    FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 03/07/18 - 20:00
    timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
    57'
    Harry Kane
    0 - 1
    Harry Kane
    57'
    90+3'
    Yerry Mina
    90+3'
    Yerry Mina
    1 - 1

    Engeland heeft na jarenlang leed in de strafschoppenseries eindelijk kunnen afrekenen met die demonen tegen Colombia. De Colombianen hadden in de extra tijd verlengingen afgedwongen, maar gingen finaal toch door de knieën.

    Bekijk de spannende strafschoppenreeks tussen Colombia en Engeland

    Colombia - Engeland in een notendop:

    • Sleutelmoment: Colombia maakt nooit aanspraak op de zege, maar in de 93e minuut kopt uitgerekend Yerry Mina de gelijkmaker tegen netten. Engeland moet met de daver op het lijf naar de verlengingen.
    • Man van de match: Harry Kane trapte twee strafschoppen voorbij David Ospina en is steviger topschutter. Dat hij drie strafschoppen, twee inkoppers en een gelukkig doelpunt maakte, zal hem niet deren.
    • Opvallend: Op grote toernooien konden de Engelsen voor vanavond slechts één van hun zeven strafschoppenreeksen winnen. Op wereldbekers deden ze dat overigens nog nooit, maar daar konden ze tegen Colombia verandering in brengen.

    Engeland verzamelt hoekschoppen en vrije trappen voor rust

    Na een dankbare nederlaag tegen de Belgen kwam Engeland terecht in de makkelijke tabelhelft. Met Colombia trof het wel meteen een van de sterkste tegenstanders, al moesten de Colombianen het zonder goudhaantje James
    doen. Engeland ruilde zijn B-elftal opnieuw in voor een volwaardige eerste ploeg.

     

    Ook zonder James wilde Colombia van in het begin voetballen en dat maakte het meteen duidelijk. Veel druk en drang naar voren leverden echter niets op. Aan de overzijde was het na een kwartier wel bijna raak. Kane dook gevaarlijk op aan de tweede paal, maar werd voldoende gehinderd door Mina en mikte zijn kopbal op het dak van het doel.

     

    Engeland trok het laken naar zich toe, maar veel verder dan hoekschoppen en vrije trappen – 12 in totaal – kwam het niet. Vlak voor de rust kon Colombia ook nog even dreigen met een schotje van Quintero, maar zijn beste redding moest Pickford daar niet voor bovenhalen.

    Mina wist strafschopdoelpunt van Kane uit in de slotminuut

    Na de pauze kregen we veel strijd en bijzonder weinig voetbal te zien. Op een nieuwe Engelse hoekschop gingen Harry Kane en Carlos Sanchez bijna aan het worstelen. Die laatste kreeg geel, die eerste een strafschop. De Engelse kapitein zette zich zelf achter de bal en trapte de elfmeter kurkdroog voorbij Ospina en tegen de netten.

     

    Het tegendoelpunt kwam bij Colombia aan als een mokerslag en de Zuid-Amerikanen konden er maar geen antwoord op verzinnen. Een kwartier voor tijd keek iedereen opnieuw naar de stip toen Lingard neerging in de zestien meter. Scheidsrechter Geiger reageerde niet en de herhaling gaf hem gelijk.

     

    Tien minuten voor tijd kreeg een onmondig Colombia plots een kans op de gelijkmaker, maar Cuadrado trapte overhaast naast en over. Pickford moest zich toch nog eens tonen op een gevaarlijk vluchtschot van Uribe en tikte diens inzet in hoekschop. Zelfs Ospina rukte mee op, maar uiteindelijk was het de onvermijdelijke Yerry Mina die de 1-1 tegen de netten buffelde.

    Colombia - Engeland in 2 minuten

    Engeland lijkt te gaan verliezen, maar rekent af met strafschopdemonen

    In de verlengingen gierden de zenuwen door de kelen van de 22 spelers en dat was er ook aan te merken. Colombia nam de wedstrijd over en vlak voor het einde van de eerste verlenging leverde ook een kans op. Mojica mikte de bal perfect op het hoofd van Falcao, maar die kon niet op doel besluiten.

     

    Engeland herstelde het evenwicht in de tweede verlenging. Jamie Vardy talmde eerst te lang om Ospina te kunnen verrassen. Vlak voor tijd zag Rose zijn schot nog net voorlangs verdwijnen en op een zoveelste Engelse hoekschop kopte Eric Dier vrijstaand over het Colombiaanse doel. Strafschoppen zouden beslissen over de wedstrijd en daar hebben de Engelsen geen goeie herinneringen aan.

     

    Kapiteins Falcao en Kane namen hun verantwoordelijkheid en misten niet. Uiteindelijk was het pas de zesde strafschop die gemist werd. Henderson zag zijn inzet gestopt worden door Ospina. Uribe kon de Engelsen onder druk zetten, maar bezweek er zelf onder en miste. Uiteindelijk zag ook Bacca zijn strafschop gered worden en was het Eric Dier die de beslissende elfmeter omzette. Engeland heeft gezweet, maar mag het wel opnemen tegen de stugge Zweden.

    Bekijk de goals uit Colombia - Engeland (1-1)

    Kane: "Het geloof is alleen maar gegroeid"

    • Harry Kane (Engeland): "We kenden uiteraard de geschiedenis van Engeland met strafschoppen. Het is schitterend dat we dit trauma van ons hebben kunnen afschudden. We hebben nog een lange weg te gaan in dit toernooi, maar we zijn nu hechter dan ooit. Het geloof is alleen nog maar gegroeid."
    • José Pekerman (bondscoach Colombia): "We wisten op voorhand dat de Engelsen voortdurend het spel zouden onderbreken en om fouten zouden vragen. Hier moeten we toch iets aan doen. Er waren te veel fouten en spelers die om kaarten vroegen voor onbestaande fouten. Zo kwam er ook geen tempo in de match. Als we dan toch eens in de 16 kwamen, leken mijn spelers bang. We hebben te weinig gevoetbald."

    Fase per fase

    00:52
    03/07/18
    22:52

    Eric Dier trapt Engeland naar de kwartfinales!

    Ospina kan geen tweede redding verrichten en dus speelt Engeland tegen Zweden in de kwartfinales!
    22:51

    Pickford redt!

    Carlos Bacca trapt rechtdoor en Pickford redt met één hand!
    22:50

    Trippier maakt gelijk!

    Trippier ging in de fout bij de gelijkmaker van Colombia, maar knalt zijn strafschop goed binnen.
    22:50

    Uribe tegen de lat!

    Uribe neemt veel risico en trapt de penalty tegen de lat! Engeland kan nu gelijk maken.
    22:49

    Ospina pakt de elfmeter van Henderson!

    Engeland in vieze papieren! Ospina duikt goed naar links en houdt de bal van Henderson uit zijn doel.
    22:48

    Muriel maakt er rustig 3-2 van

    Ook Muriel mist niet. Pickford duikt de verkeerde kant op.
    22:47

    Rashford imiteert Kane

    Met zijn eerste strafschop in zijn profcarrière hangt Rashford de bordjes opnieuw gelijk.
    22:46

    Ook Cuadrado mist niet

    Pickford moet zich opnieuw omdraaien. Cuadrado mikt hoog en droog in de hoek.
    22:46

    Kane knalt de 1-1 in het hoekje

    Tijdens de wedstrijd trapte Kane al een elfmeter voorbij Ospina en dat doet hij nu opnieuw.
    22:45

    Falcao scoort!

    Met een trap recht door het midden geeft de kapitein Pickford het nakijken.
    22:44
    Falcao neemt de eerste strafschop voor zijn rekening. Kruipt Falcao nog door het oog van de naald?
    shootouts
    Eric Dier
    Engeland
    shootouts
    shootouts

    Nadat Engeland een nogal aarzelend WK-begin gekend had tegen een stug Tunesië (1-2), verpulverde het Panama op speeldag 2 met een kanonprestatie in de 1e helft (6-1). De wedstrijd tegen België was daarom enkel nog belangrijk voor de groepswinst die eraan vasthing.

     

    Zoals geweten scoorde Januzaj  in die match de enige treffer, wat België in een toernooihelft met Brazilië, Frankrijk, Argentinië en Mexico bracht, terwijl Engeland "slechts" landen als Zweden of Zwitserland hoeft te vrezen in de kwartfinale.

     

    Hoongelach bij de Engelsen, want met topschutter Kane (5 goals) en nog flink wat ander aanvalsgeweld in de gelederen, lijken dat haalbare tegenstanders. Maar dan moeten ze eerst nog voorbij Colombia, toch geen simpele opponent.

     

    Verdediger Kieran Trippier, die indruk maakte in de voorbije groepswedstrijden, is op zijn hoede voor Colombia. Hij zegt dat het Engelse team zeker bewust is van de capaciteiten van zijn tegenstanders. "We hebben hen goed geanalyseerd. Als je kijkt naar het team, zie je dat ze topspelers hebben."

     

    "Het moment van de waarheid breekt nu pas aan", weet Harry Kane. "We geloven erin. Daar zal het niet aan liggen. Elke speler is bereid om tot het uiterste te gaan. Het wordt tijd dat Engeland weer eens echt gaat meedoen."

    Harry Kane
    Harry Kane is topschutter op dit WK met 5 treffers.

    Colombiaanse bondscoach: "Blessure Rodriguez is niet ernstig"

    Colombia begon met een valse noot aan de groepsfase van het WK, want tegen Japan werd het 1-2. In de wedstrijd tegen de Polen (3-0) en Senegal (0-1) trokken Radamel Falcao en co die scheve situatie opnieuw volledig recht.

     

    Als eerste in groep H treft Colombia in de 1/8e finales dus met Engeland de 2e in Groep G. Engeland heeft dan wel Kane, Sterling, Rashford, Alli en Lingard, maar met Falcao, Rodriguez, Sanchez, Bacca en Izquierdo moet Colombia amper onderdoen.

     

    Bij Colombia is smaakmaker James Rodriguez wel nog altijd onzeker voor de wedstrijd tegen Engeland. De Bayern München-speler moest in de laatste groepswedstrijd noodgedwongen naar de kant na een kuitbeenblessure. José Pékerman, de Colombiaanse bondscoach, meldde echter al dat "de blessure van Rodriguez niet ernstig is".

     

    Die andere Colombiaanse ster, Radamel Falcao, zal er wel bij zijn. De Monaco-spits is op revanche belust na zijn mislukte passage in Engeland (bij Manchester United en Chelsea). In de Colombiaanse kranten spreekt "tijger" Falcao dan ook van eerherstel. "Ik wil tonen aan iedereen die me bekritiseerde in het verleden dat ik goed ben in het heden."

    James Rodriguez
    Colombia zal, met of zonder James Rodriguez, voorbij Engeland moeten geraken.

    20 jaar geleden werd Engeland - Colombia 2-0

    Beide landen speelden nog maar 5 keer tegen elkaar en slechts 1 maal op een WK. In 1998 wonnen de Engelsen in Lens (Frankrijk) met 2-0. De andere 4 wedstrijden waren vriendschappelijk, maar ook in die matchen wist Colombia niet te winnen.

     

    De laatste 2 matchen tegen Europese landen op een wereldbeker won Colombia telkens met 3-0. Tegen Polen op dit WK werd het 3-0, net als op het WK in Brazilië (2014) tegen Griekenland.

     

    Radamel Falcao was er 4 jaar geleden door een blessure niet bij, voor hem is dit WK zijn eerste wereldkampioenschap. Tegen Polen scoorde Falcao ook meteen zijn eerste WK-doelpunt.

     

    Engeland heeft geen enkele wedstrijd in de 2e ronde op een WK meer gewonnen, sinds de 1/8e finale tegen Ecuador in 2006 (1-0). David Beckham trok de Engelsen toen over de streep.