Gaviria haalt zijn gram in San Juan, hij klopt Sagan in spurt van uitgedund peloton en is leider

  Ronde van San Juan: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 197 km
  location 18:45: Autodromo de Villicum - 23:22: Barreal
  trophy Fernando Gaviria
  einde
  startfinish
  0306090120150197

   Fernando Gaviria heeft de 4e rit in de Ronde van San Juan gewonnen, zijn eerste zege in bijna een jaar, zijn 9e in San Juan en zijn 50e tout court.  Na een beklimming van 1e categorie onderweg waren rasspurters Sam Bennett en Fabio Jakobsen overboord gevlogen. Gaviria remonteerde een late uitval van Filippo Ganna en hield Peter Sagan af. De Colombiaan van Movistar is de nieuwe leider.

   Egan Bernal verrast met aanval, Fernando Gaviria lijkt herboren

   Zouden alle snelle mannen de col van 1e categorie, met de top op 2.200 meter, overleven in het ruige Argentijnse landschap? Neen, was het duidelijke antwoord.

    

   Fabio Jakobsen en Sam Bennett kapseisden, een terugkeer naar de eerste tros met zwaargewichten was uitgesloten vandaag. 

    

   Movistar ( Fernando Gaviria) en TotalEnergies ( Peter Sagan) gunden de eerdere ritwinnaars geen herexamen en dankzij hun strak tempo werd ook een kopgroep met Egan Bernal in de malsere tweede gang van dit menu netjes opgepeuzeld. 

    

   Een sprint met het gedecimeerde peloton werd uitgetekend, maar door de fratsen van de Argentijnse regie zullen de ingrediënten van de laatste 10 kilometer nooit volledig afgetoetst kunnen worden. 

    

   Hoe dan ook: Filippo Ganna zette nog een val op in de laatste hectometers. Hij dwong Gaviria tot een lange sprint, maar de gretige Colombiaan viel niet zonder brandstof. 

    

   Sagan werd op zijn waarde geklopt. Ganna en Yves Lampaert eindigden op enkele lengtes, Remco Evenepoel ontweek een val en finishte in de buik van het groepje.

    

   Donderdag is er een rustdag, vrijdag volgt de koninginnenrit. 

   Transfer naar Movistar levert meteen een zege op

   Voor Fernando Gaviria (28) is zijn eerste zege in bijna een jaar een forse opsteker.

    

   De Colombiaan brak volledig door in de ploeg van Patrick Lefevere, maar liet zich eind 2018 verleiden door de spaarpot van UAE.

    

   Daar kwam zijn carrière tot stilstand door een iets te losbandig leven en aanhoudende coronabesmettingen.

    

   UAE stuurde hem door, Movistar was het vangnet. Hij betaalt zijn nieuwe werkgever meteen uit met een sprintzege die niet gestolen was na heel wat werk onderweg.

   Fase per fase

   1. 23 uur 22. We hadden een uitval van Filippo Ganna verwacht, maar die kwam er héél laat, op zowat 400 meter van de witte lijn. Fernando Gaviria moest daardoor heel snel aan de bak, maar hij had voldoende jus om niet zonder woorden te vallen. Peter Sagan moest nog even uitwijken voor Ganna, maar werd op zijn waarde geklopt.  .
   2. 23 uur 22. Er is helaas ook nog een valpartij gebeurd in volle sprint, maar het is niet duidelijk wie pech heeft.  .
   3. 23 uur 21. Gaviria! Het is dan toch Fernando Gaviria die nog eens in de roos schiet. Hij remonteert Filippo Ganna en houdt Peter Sagan af.  .
   4. 23 uur 21. Filippo Ganna probeert het toch nog, de sprinters antwoorden.  .
   5. 23 uur 20. Op rechts komt er toch nog een ultieme zweepslag, maar is deze waaghals opgewassen tegen dit gedecimeerde peloton? Neen.  .
   6. 23 uur 19. Daar is de stoet. Het lijkt een sprint te worden.  .
   7. Laatste km. Tussen al het groen van de bomen wappert de rode vod. Wie komt als winnaar uit deze loterij?  . 23 uur 19.
   8. 23 uur 14. Met een beetje geluk kunnen we de laatste 500 meter opvangen met de vaste camera's. Meer helaas niet...  .
   9. 23 uur 12. De eerste motoren en auto's snellen over de witte lijn. De ontknoping is nabij. Alleen kunnen we u helaas niet melden wat er gebeurt. Surprise! .
   10. 23 uur 10. De Argentijnse regie maakt het bijzonder spannend: het tv-signaal geeft weer de geest.  .
   11. 23 uur 07. In Barreal valt de schaduw over de laatste rechte lijn. De vlaggen van een van de sponsors vertellen ons dat de wind vrij hevig staat.  .
   12. 23 uur 03. Fernando Gaviria heeft nog 4 luitenanten, Peter Sagan 3. Er moet en zal straks nog aangevallen worden. Toch?  .
   13. 23 uur 01. Nog 15 kilometer. Gisteren kon hij zijn originele plannetje niet uitvoeren, tovert Remco Evenepoel straks nog iets uit zijn hoed? TotalEnergies en Movistar hebben al heel wat jasjes uitgedaan. Een loeiharde aanval kan hen straks in de problemen brengen.  .
   14. 22 uur 56. Ook DSM heeft nog een pakket in het eerste peloton, maar Sam Welsford is er niet meer bij. Ze trekken vandaag de kaart van Tobias Andresen en Marco Brenner.  .
   15. 22 uur 52. Nog 20 kilometer. We naderen het slotakkoord van deze lange dag met 2.600 hoogtemeters. Movistar staat de loge nu even af aan TotalEnergies. Verstandige call vanuit de volgwagen.  .
   16. Wekker bij Trek. De tussensprint bewijst dat Trek-Segafredo alert is. De ploeg van ritwinnaar Quinn Simmons steekt de seconden weg. Denkt hij stiekem toch aan de leiderstrui en zelfs meer? . 22 uur 48.
   17. 22 uur 44. Movistar blijft prominent het peloton dirigeren. Als ze maar niet overmoedig zijn... .
   18. 22 uur 39. Over zo'n 10 kilometer is er nog een tussensprint. Wie ambities heeft voor de eindzege, kan er goedkoop enkele seconden in zijn tas steken.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno