BEKIJK: Fabio Jakobsen jumpt het beste in San Juan, Remco Evenepoel draagt steentje bij

  Ronde van San Juan: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 201 km
  location 18:20: Valle Fertil - 22:49: Jachal
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) heeft de teleurstelling van zondag doorgespoeld in de Ronde van San Juan. De Europese kampioen was in een nieuwe massasprint de snelste van het pak in Argentinië, al kwam Fernando Gaviria (Movistar) nog erg dicht. Remco Evenepoel deed het prima in de sprintvoorbereiding.

   Bekijk de indrukwekkende lead-out van Remco Evenepoel

   Van Poppel nekt Morkov, Jakobsen revancheert zich

   Ook al ging het in de eerste 80 kilometer bijna uitsluitend bergop tot een piek van 1.500 meter, de hitte en het gebrek aan wind nodigden de Argentijnse meute geenszins uit tot een spetterend festival. 

    

   Veteraan Oscar Sevilla (46) gaf nog een teken van leven in de vlucht van de dag, maar na de eindeloze bult sloegen de sprintersploegen de handen in elkaar. 

    

   Het rekenwerk was uit het boekje, aanvallers waren net als gisteren kansloos.

    

   Soudal-Quick Step kon nu toch de rode loper uitrollen, of toch tot de laatste hectometers.

    

   Na vakwerk van Remco Evenepoel werd Michael Morkov aan de dranghekken klemgezet door Danny van Poppel. 

    

   Fabio Jakobsen moest daardoor een ommetje maken, maar de zee ging net op tijd open. 

    

   De Nederlander kwam als winnaar uit de vier op een rij met Fernando Gaviria als dichtste belager. 

    

   Sam Bennett kon de truc van zijn loods niet beantwoorden en eindigde 4e.

   "Zonder Remco Evenepoel zou ik niet kunnen winnen"

   "Ik ben blij, zeker na gisteren", vertelde Fabio Jakobsen na de eerste zege van Soudal-Quick Step.

    

   "Ik heb zondagavond nog gesproken met de organisatie en ze hadden me beloofd dat we een zuivere finale zouden krijgen. Dat is gelukt en zo is het fijn koersen."

    

   Het was weer bloedheet. "In Nederland sneeuwt het", grapte Jakobsen. "Ik kan niet zo goed tegen de hitte, maar met 3 drinkbussen per uur lukt het wel."

    

   Waarna veel lof voor zijn team volgde. "Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Michael Morkov: dit is misschien mijn snelste lead-out ooit."

    

   "Ik ben trots op hen. En zonder Evenepoel zou ik niet kunnen winnen. Ik heb hem en hen echt nodig."

   Fase per fase

   1. 22 uur 50. Met een snellere aanzet verraste Van Poppel Morkov. Jakobsen zat zo even vast en moest een ommetje maken, maar de zee ging net op tijd open. Vanuit de lucht is het verschil duidelijker.  .
   2. 22 uur 48. De lead-out verliep op het einde niet zoals gepland na wat geharrewar en gekwak. Sam Bennett zette aan de dranghekken aan, maar viel een beetje stil. Centraal trok Fabio Jakobsen stevig door, Fernando Gaviria kan hem niet meer kloppen met zijn jump.  .
   3. 22 uur 47. Het lijkt bingo voor Fabio Jakobsen, al is het nipt. Fernando Gaviria was zijn naaste belager.  .
   4. Laatste km. De wereldkampioen geeft het stokje door aan Yves Lampaert.  . 22 uur 47.
   5. 22 uur 46. Remco Evenepoel wint een clash met Filippo Ganna en voert het tempo nog wat meer de hoogte in. Dit gaat perfect.  .
   6. 22 uur 45. De wereldkampioen begint te brommeren. Hij houdt de rechterkant, Ineos zit links. Alles gaat voorlopig voorspoedig.  .
   7. 22 uur 43. Het blijft wachten op de oerknal na een snelle dag. Richting een belangrijke bocht worden de treintjes afgeschoten. Nu gaat het snoeihard.  .
   8. 22 uur 40. Voor Medellin gaat het niet snel genoeg. De sterkste continentale ploeg stuurt nog een mannetje vooruit, maar hij valt na een degelijke aanzet helemaal stil. Inpakken maar! .
   9. 22 uur 38. Links zit Ineos, centraal zitten de blauwhemden en rechts duikt Astana op. Qua nervositeit lijkt het al bij al nog mee te vallen.  .
   10. 22 uur 37. Manuele Tarozzi geniet nog even van zijn moment de gloire. Het peloton peuzelt de Italiaan nu op. Nog zo'n 5 kilometer.  .
   11. 22 uur 34. Het is moeilijk om de koerssituatie te ontcijferen, maar het peloton jaagt op een eenling. Het is een aanvaller van Bardiani, maar dit is mission impossible.  .
   12. 22 uur 33. De vroege vlucht telt 5 koppige klanten die nog altijd voor het peloton zouden peddelen. Wordt het een nagelbijter?  .
   13. 22 uur 30. Nog 10 kilometer. Als we de organisatie mogen geloven, dan gaat het razendsnel. Nog 10 kilometer (naar het schijnt).  .
   14. 22 uur 29. Jachal is een veel kleinere finishplaats dan San Juan gisteren, maar het is duidelijk dat deze regio dol is op de koers. Alleen hebben de toeschouwers de koerscultuur nog niet van a tot z geleerd. Hopelijk gedraagt iedereen zich zoals het hoort.  .
   15. 22 uur 24. Het Argentijnse tv-signaal blijft ergens haperen en geraakt voorlopig niet meer tot in de huiskamers. Op grofweg 25 kilometer van de aankomst is het scenario nog altijd onveranderd: de sprintersploegen trekken de kar.  .
   16. 22 uur 17. Als Ier is Ryan Mullen zulke temperaturen niet gewoon. De knecht van Sam Bennett snakt naar verfrissing en schenkt zichzelf een douche met een bidon.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 km