Sam Bennett wint opener San Juan, blunder van organisatie dwarsboomt sterke Evenepoel en Jakobsen

  Ronde van San Juan: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 144 km
  location 20:15: San Juan - 23:34: San Juan
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  020406080100120144

   Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft het eerste sprintduel in de openingsrit van de Ronde van San Juan (2.Pro) naar zijn hand gezet. Maar het was een onthoofd duel. De trein van Soudal-Quick Step werd bij het ingaan van de laatste kilometer gedwarsboomd door een blunder van de organisatie. Een lange vluchtheuvel splitste het peloton in tweeën. Weg kansen voor Fabio Jakobsen. De tweede plaats van Michael Mørkøv was een magere troost.

   “Ik hoop dat het in waaiers ligt”, vertelde Yves Lampaert bij de start, maar zijn wens ging niet in vervulling. 

    

   Het peloton was aanvankelijk wel behoorlijk nerveus, maar na het keerpunt richting start- en finishplaats San Juan werd duidelijk dat de wind niet gunstig stond. 

    

   In de kop van de koers versplinterde een tiental goudzoekers gaandeweg, de laatste dappere zielen waren een vogel voor de kat. 

    

   Iedereen zat nog zo fris als een hoentje voor de bestelde massasprint, die werd ingeleid door de traditionele valpartij. 

    

   De belangrijkste sprinters waren aan de ellende ontsnapt en in de slotkilometers deed Remco Evenepoel zijn duit in het zakje. 

    

   Alles liep gesmeerd, tot een gevaarlijke vluchtheuvel net na de vod het peloton brutaal deed kiezen tussen links en rechts en vele treintjes ontspoorden. 

    

   De wereldkampioen en sprintkopman Fabio Jakobsen waren gesjareld, Danny van Poppel had met Sam Bennett meer geluk. 

    

   Voor de Ier was het daarna een koud kunstje, al deed Michael Morkov het nog wel voortreffelijk als gelegenheidssprinter in de korte sprint. 

    

   Een hoofdschuddende regenboogtrui reed niet veel later over de finish. 

   De cruciale fase en de korte sprint van Sam Bennett:

   Fase per fase

   1. 23 uur 34. Meer dan 140 kilometer was er geen vuiltje aan de lucht, maar het venijn zat in de staart. Net na de vod dook er een onheilspellende vluchtheuvel op. Het peloton moest plotsklaps links of rechts kiezen en Fabio Jakobsen koos de verkeerde kant. De lead-out van Danny van Poppel was daarna uit het boekje, Sam Bennett klaarde de klus.  .
   2. 23 uur 34. Sam Bennett wint! Na een chaotische laatste kilometer wint Sam Bennett. Hij klopt Michael Morkov.  .
   3. 23 uur 33. De laatste bocht hebben we gehad. Fabio Jakobsen is weg, Sam Bennett zit in een zetel.  .
   4. Laatste km. Er wordt alleszins gevochten voor het wiel van Fabio Jakobsen. Een vluchtheuvel zorgt voor een razendgevaarlijke splitsing.  Daar is de vod dan toch! . 23 uur 33.
   5. 23 uur 31. De knaldrang blijft een beetje uit. Dat kan maar één ding betekenen: de regie heeft zich gemist met de bordjes en kilometers. Waar zitten we nu? De vod hebben we nog niet gezien.  .
   6. 23 uur 30. Nog anderhalve kilometer en de wereldkampioen gaat nu zijn streep trekken. Fabio Jakobsen en co schuiven mee.  .
   7. 23 uur 29. Nog 2,5 kilometer. Iedereen houdt zijn kaarten nog op zak. De uitbarsting laat nog heel even op zich wachten.  .
   8. 23 uur 28. De wereldkampioen lijkt met speels gemak instructies te geven aan Jan Hirt. Hij wil zo lang mogelijk wachten met zijn kopbeurt.  .
   9. 23 uur 27. TotalEnergies is baantjes aan het trekken, maar Peter Sagan zit al in 3e stelling. Da's wel heel vroeg.  .
   10. 23 uur 26. Nog 5 kilometer. De treintjes worden op de rails gezet. Het wegdek kan wel een vers laagje gebruiken, het maakt de bochten extra link.  .
   11. 23 uur 25. Een plukje met blauwbloezen trekt naar voren: de Europese kampioen is aan boord. We zijn dus op weg naar een koninklijke sprint, al moeten we Fernando Gaviria en Elia Viviani nog identificeren.  .
   12. 23 uur 24. Remco Evenepoel duikt rechts in beeld op. Hij is gespaard gebleven van de ellende, Fabio Jakobsen is vermist.  .
   13. 23 uur 24. Yves Lampaert grijpt naar zijn communicatie. Is hij zijn kopmannen kwijtgeraakt bij die val? Beelden van de pechvogels hebben we nog niet gezien.  .
   14. 23 uur 22. Het peloton is plots gehalveerd. Peter Sagan en Sam Bennett zijn ontsnapt aan de ellende, Soudal-Quick Step zien we nog niet.  .
   15. Stevige valpartij! Er wordt gevallen in het peloton en dat is redelijk voorin. Wie zijn de slachtoffers? Nog 8 kilometer.  . 23 uur 22.
   16. 23 uur 19. Nog 10 kilometer. Daar is het spandoek van de laatste 10 kilometer. De grote kanonnen zoeken de luwte nog op.  .
   17. 23 uur 15. Als Remco Evenepoel woord houdt, dan doet hij straks mee zijn duit in het zakje. Dat heeft hij vorig jaar ook voor Fabio Jakobsen gedaan in het voorjaar, met wisselend succes.  .
   18. 23 uur 13. Nog 15 kilometer. De sprinters en de mannen van hun lead-out zoeken elkaar stilaan op. Een Italiaanse selectie met enkele pistiers à la Francesco Lamon en Michele Scartezzini kunnen een gooi doen naar een (verre) ereplaats. Zij rijden prominent voorin.  .
   19. 23 uur 10. In de achterhoede hapert Pedro Gonzalez aan een vangrail. De Argentijn moeten even op zijn positieven komen.  .
   20. 23 uur 09. De sprinters houden hun zenuwen onder controle. Of ze zouden moeten worden opgeschrikt door wat verkeersmeubilair.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdSan Juan - San Juan144 kmSam BennettSam Bennett
   2wegwedstrijdValle Fertil - Jachal201 kmFabio JakobsenSam Bennett
   3wegwedstrijdAutodromo de Villicum - Autodromo de Villicum171 kmQuinn SimmonsSam Bennett
   4wegwedstrijdsemi bergetappeAutodromo de Villicum - Barreal197 kmFernando GaviriaFernando Gaviria
   5wegwedstrijdbergetappeChimbas - Alto Colorado173,7 kmMiguel Angel Lopez MorenoMiguel Angel Lopez Moreno
   6wegwedstrijdVelodromo Vicente Chancay - Velodromo Vicente Chancay144,9 kmSam WelsfordMiguel Angel Lopez Moreno
   7wegwedstrijdSan Juan - San Juan112 km