Davide Ballerini is oppermachtig in massasprint (!) in Omloop Het Nieuwsblad

  Omloop Het Nieuwsblad
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 200.5 km
  location 11u17: Gent - 16u02: Ninove
  trophy Davide Ballerini
  einde
  startfinish
  0306090120150180200.5

   Raar, maar waar: de Omloop Het Nieuwsblad is uitgedraaid op een massasprint. De 26-jarige Italiaan Davide Ballerini was afgetekend de sterkste in de straten van Ninove. Hij bezorgde Deceuninck-Quick Step de eerste zege dit seizoen op Vlaamse bodem. "Het team geloofde van bij de start in mij", sprak de Italiaan. Sep Vanmarcke finishte als 3e en eerste Belg.

   De 76e editie van de Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

   • Sleutelmoment: Alexander Kristoff sluipt geruisloos mee en is de topfavoriet voor de groepssprint in Ninove. De Noor ruikt zijn kans, maar wordt genekt door een lekke band op 2 kilometer van de finish. Deceuninck-Quick Step kan zijn plannetje daarna tot in de perfectie uitvoeren.
   • Winnaar van de dag: Davide Ballerini werd Patrick Lefevere getipt door Filippo Pozzato. De Italiaan ruilde vorig jaar Astana in voor de ploeg van zijn dromen, maar miste de klassiekers door de overlapping met de Giro. Bij zijn eerste echte kans op Vlaamse bodem was het meteen een schot in de roos.
   • Verliezer van de dag: Trek-Segafredo werd bestempeld als evenknie van Deceuninck-Quick Step, maar was compleet spoorloos in de laatste 50 kilometer. Zij moeten deze wanprestatie morgen proberen recht te zetten.

   Solo van Alaphilippe wordt in de kiem gesmoord

   Met meer favorieten dan knechten in de gelederen moest en zou Deceuninck-Quick Step de koers in handen nemen. Dat deed het ook op ruim 50 kilometer van de finish.

    

   Lampaert effende het pad voor wereldkampioen Alaphilippe, die op de Molenberg de eerste schifting zou doorvoeren.

    

   Een trosje met onder meer Van Avermaet, Vanmarcke, Trentin en Pidcock was op de afspraak en dook met de regenboogtrui de finale in. Die bleef maar rammelen en bleef op de Berendries moederziel alleen over. 

    

   Een solo van 32 kilometer dan maar? De boeken werden links en rechts al dichtgeklapt, zeker omdat Alaphilippe bij de achtervolgers kon rekenen op waakhonden Ballerini en Stybar.

    

   Maar toen Stybar letterlijk wegviel, stortte de pudding een eerste keer in elkaar. Net voor de Muur liepen ook de benen van de Franse springveer volledig leeg.

   Alaphilippe rijdt iedereen uit het wiel op de Berendries:

   En aan het einde wint Deceuninck-Quick Step toch

   Op de Kapelmuur begon een nieuwe Omloop, met Moscon als eerste ceremoniemeester. De Italiaan zong het uit tot de Bosberg, maar liep ook daar tegen een muur aan. 

    

   Een gesloten Omloop - atypisch door het aangename weer en het gebrek aan wind - zou zowaar een zeer aparte ontknoping krijgen. 

    

   Deceuninck-Quick Step trok vol de kaart van Ballerini, iedereen bleef braaf op de schoolbanken zitten in de blauwe klas. 

    

   Net voor de vod werden Kristoff (lek) en Hayter (val) uitgeschakeld, Sénéchal deed een lead-out uit het boekje voor zijn Italiaanse ploegmakker. 

    

   Ballerini - geen familie van wijlen Franco Ballerini, winnaar in 1995 - duldde geen concurrenten op de foto en snelde onhoudbaar naar zijn eerste klassieke zege voor verrassing Stewart, Vanmarcke, Haussler en Gilbert.

   Bekijk de sprintzege van Ballerini:

   Ballerini: "Een kinderdroom"

   Voor Davide Ballerini is een droom in vervulling gegaan. "Ik ben echt superblij, het is een kinderdroom die uitkomt", sprak de 26-jarige Italiaan.

    

   "Julian Alaphilippe zei dat het vandaag mijn dag was en dat ik de benen had om te winnen. Als de wereldkampioen zoiets zegt, geeft dat toch wat extra kracht", glunderde Ballerini.

    

   "Het team geloofde van bij de start in mij. Dat ik win, is de mooiste manier om het vertrouwen van de ploeg terug te betalen."

    

   Met zulke benen behoort Gent-Wevelgem ook tot zijn mogelijkheden. Ballerini: "Ik doe geen voorspellingen, ik bekijk het dag per dag. Ik rijd nog eerst enkele koersen in Italië, maar Gent-Wevelgem zal zeker weer een mooi gevecht worden. We willen opnieuw competitief zijn zoals vandaag."

   Rituitslag Omloop Het NieuwsbladRituitslag Omloop Het Nieuwsblad

   Fase per fase

   1. 16 uur 04. Ballerini wint de Omloop 2021!

    Ballerini wint de Omloop 2021!

   2. 16 uur 03. Nog eens de laatste kilometer. Asgreen stormt op het gepaste moment naar voren met Sénéchal en Ballerini aan zijn wiel. De Franse loods neemt vrij snel over, maar heeft nog voldoende jus en maakt mee het verschil in de laatste bochten. Ballerini kan op zijn geliefkoosde moment loskomen en maakt bij de aanzet al het verschil. De kloof met nummer Stewart is vrij gigantisch. Haussler is 3e. .
   3. 16 uur 02. Tot in Italië horen ze het geschreeuw van de Italiaanse bonk. Sénéchal deed het in de bochtenrijke slotkilometer meer dan voortreffelijk, de rest staat niet op de foto. En aan het einde van de dag wint Deceuninck-Quick Step dus toch.  .
   4. 16 uur 01. Ballerini! Ballerini maakt het met verve af! De Italiaan is overduidelijk de snelste. .
   5. 16 uur 01. Ballerini zet volle kracht aan.  .
   6. 16 uur 01. Vanmarcke zit in het wiel van Ballerini. Dit oogt goed voor de Italiaan. .
   7. 16 uur . Asgreen en Sénéchal piloteren Ballerini. .
   8. Laatste km. Het wordt een warrige sprint.  . 16 uur .
   9. 15 uur 59. Pech voor Kristoff! Drama net voor de vod: Kristoff rijdt lek, Hayter komt ten val. We zijn twee topfavorieten kwijt. .
   10. 15 uur 59. Nog 2 kilometer. Niemand schudt nog iets uit zijn mouw. Is het van niet durven of niet meer kunnen?  .
   11. 15 uur 58. We krijgen een ontknoping die je eerder zou toeschrijven aan Kuurne. Michel Wuyts .
   12. 15 uur 58. Ineos heeft ook nog 5 mannetjes met Hayter als sluitstuk. Zij zitten klaar om over te nemen. .
   13. 15 uur 57. Het zijn allemaal brave leerlingen in de blauwe klas. Niemand waagt zich aan een aanval. Campenaerts ligt wel op de loer en Wellens zal toch ook nog iets verzinnen? .
   14. 15 uur 55. Nog 5 kilometer. Het is iets dat we niet verwacht hadden: een massasprint in de Omloop. Maar na 200 kilometer in de Vlaamse Ardennen is zo'n sprint altijd iets aparts. .
   15. 15 uur 54. Hebben we gespot: Kristoff, Trentin, Ballerini, Coquard, Laporte, Pasqualon, Hayter, Aranburu.  .
   16. 15 uur 53. Nog iemand die we niet mogen uitvlakken: Hayter, de snelle troef van Ineos. .
   17. 15 uur 51. Deceuninck-Quick Step vraagt geen steun en zet 5 mannetjes op de rails: Alaphilippe, Lampaert, Asgreen, Sénéchal en Ballerini. De Italiaan heeft al wel gespeeld met zijn krachten.  .
   18. 15 uur 51. Zou Mathieu van der Poel nu geen spijt hebben? Michel Wuyts .
   19. 15 uur 50. Ook Laporte zit in deze ruime groep, Philipsen is spoorloos. .
   20. 15 uur 49. En nu is het zoeken naar de sprinters. Kristoff lijkt een overlever, Deceuninck-Quick step zal moeten gokken op Ballerini of Sénéchal. Zij zetten zich alleszins op kop met Lampaert, Alaphilippe en Asgreen.  .