Sprinter Jasper Philipsen wordt flandrien in beestachtige editie van Brugge-De Panne

Classic Brugge - De Panne
wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  10°Cdistance 211 km
location 12:02: Brugge - 16:40: De Panne
trophy Jasper Philipsen
einde
startfinish
0306090120150180211

  Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft bewezen dat hij meer is dan enkel een sprinter. In een regenachtige en winderige editie van Brugge-De Panne maakte Philipsen eerst zelf koers en rondde hij het vervolgens af in de sprint van een kwartetje, voor Olav Kooij en Yves Lampaert.

  Philipsen steekt het vuur aan de lont in De Moeren

  Wind, regen en 3 passages door de verraderlijke Moeren vormden de ingrediënten voor opnieuw een beestachtige editie van Brugge - De Panne, al enkele jaren de opvolger van de Driedaagse De Panne.

   

  Aan de start lijnden zich heel wat topsprinters op. Met ronkende namen als Caleb Ewan, Mark Cavendish, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann en Arnaud Démare werd er over het WK voor sprinters gesproken, maar de rode loper kregen ze niet uitgerold.

   

  Integendeel. Bij de eerste ronde door De Moeren liep de schade meteen hoog op. Onder impuls van Jasper Philipsen werd het kaf van het koren gescheiden.

   

  U kreeg waar iedereen zat op te wachten: waaiers!

   

  In eerste instantie had Jakobsen de boot gemist. Na een hergroepering kon de Europese kampioen wel inschepen. Ook Groenewegen, Démare en Edward Theuns zaten aan boord van de eerste waaier.

   

  Tot Philipsen in het laatste rondje nog eens doorkachelde.

  Philipsen zet de kers op de taart in De Panne

  Vier renners gingen de finale in: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Yves Lampaert (Soudal-Quick Step), Frederik Frison (Lotto-Dstny) en de Nederlandse sprinter Olav Kooij (Jumbo-Visma).

   

  In de slotkilometer ging Frison als eerste aan. Zonder succes. 

   

  Daarna was het aan Lampaert. Hij hoopte net als in 2020 Brugge - De Panne te winnen.

   

  Philipsen dacht er anders over. Hij voelde zijn benen niet en kwam uit het wiel van Lampaert. Om Kooij met een half wiel af te houden in de sprint.

   

  Philipsen won dit jaar al 2 etappes in de Tirreno, zondag hoopt hij in Gent-Wevelgem opnieuw raak te schieten.

   

  (scrol omlaag voor de reacties)

  Uitslag Brugge - De Panne
  naamploegresultaat
  1Jasper PhilipsenADC4:38:52
  2Olav KooijTJV+0
  3Yves LampaertSOQ+0
  4Frederik FrisonLTD+1
  5Fabio JakobsenSOQ+21
  6Jonas RickaertADC+21
  7Cédric BeullensLTD+21
  8Stian Edvardsen-FredheimUXT+21
  9Sebastián MolanoUAD+21
  10Marijn van den BergEFE+21

  Yves Lampaert (3e): "Vorm rekken tot in Roubaix"

  Yves Lampaert moest in De Panne tevreden zijn met de 3e plaats. "Ik had nog kunnen aanvallen, maar ik wist ook dat die mannen al veel hadden gegeven. In de sprint kon ik het misschien wel halen", dacht hij.


  "Mijn sprint was niet slecht, maar net iets te weinig om te winnen. Volgende keer hebben we hopelijk een mannetje meer mee in de finale."


  De vorm is voor Lampaert. "Hopelijk gaat die in stijgende lijn. Vrijdag en zondag koers ik ook, daarna wordt het recupereren met het oog op de Ronde en Roubaix."


  "Ik zit dicht bij mijn topvorm. Het wordt zaak om die te rekken tot in Roubaix", besluit Lampaert.

  Olav Kooij (2e): "Jasper was heel sterk"

  In Parijs-Nice klopte Olav Kooij beren als Mads Pedersen en Tim Merlier in de sprint, nu beet de Nederlander zijn tanden stuk op Jasper Philipsen.

   

  "De eerste passage door De Moeren dacht ik dat mijn koers erop zat, maar ik heb het overleefd. Ik vond zelfs de benen voor een finale", vertelt Kooij.

   

  "Ik had het goede wiel te pakken, maar je voelde dat Jasper (Philipsen, red) heel sterk was. Ik kon er helaas net niet over heen. Daar moet ik me bij neerleggen."

  Fase per fase

  1. 16 uur 45. Ik had zin om te koersen. Nu is het uitkijken naar Gent-Wevelgem. Jasper Philipsen.
  2. 16 uur 43. top 10. 1. Philipsen 2. Kooij (Ned) 3. Lampaert 4. Frison 5. Jakobsen (Ned) 6. Rickaert 7. Beullens 8. Fredheim (Noo) 9. Molano (Col) 10. Van den Berg (Ned) .
  3. 16 uur 41. Fabio Jakobsen wint de sprint om de 5e plaats. .
  4. 16 uur 40. finish: Philipsen wint oververdiend! Yves Lampaert gaat als eerste aan, Jasper Philipsen komt uit zijn wiel en houdt Olav Kooij af. De kopman van Alpecin-Deceuninck wint oververdiend. In De Moeren stak hij (meer dan eens) het vuur aan de lont, in De Panne zet hij de kers op de taart. .
  5. 16 uur 40. Ze gaan sprinten! .
  6. 16 uur 39. Frison valt aan, zonder succes. .
  7. laatste kilometer. Daar is de rode vod. Jasper Philipsen kijkt achterom. Hij rijdt op kop. . 16 uur 39.
  8. 16 uur 37. Nog 2 km: wie valt als eerste aan in de kopgroep? .
  9. 16 uur 36. Nog 3 km: bij de achtervolgers doet Jonas Rickaert er alles aan om het tempo eruit te halen.  De ploegmaat van Jasper Philipsen rijdt zijn tweede koers van het jaar. Vorige week maakte hij zijn rentree in Bredene - Koksijde na problemen met een vernauwde liesslagader. .
  10. 16 uur 35. de 4 leiders. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) Yves Lampaert (Soudal-Quick Step) Frederik Frison (Lotto-Dstny) Olav Kooij (Jumbo-Visma) Nog 4 km. .
  11. 16 uur 32. Nog 6 km: op karakter kruipen Démare en Groenewegen terug in groep 2. .
  12. 16 uur 31. Nog 7 km: Jasper Philipsen zwiert zijn jasje uit. Bij de achtervolgers staat de deur open. Theuns, Démare en Groenewegen zien af. .
  13. 16 uur 30. Yves Lampaert zit in een ideale situatie. Karl Vannieuwkerke.
  14. 16 uur 29. Nog 9 km: de koplopers vinden mekaar. Het draait goed rond. .
  15. + 28 seconden. Nog 11 km: bij de achtervolgers zet Jakobsen zich op kop. Ze volgen op een halve minuut van Frison, Kooij, Lampaert en Philipsen. . 16 uur 27.
  16. 16 uur 24. 4 leiders. Frison sleurt zichzelf tot het trio Kooij-Philipsen-Lampaert. We hebben 4 leiders. .
  17. 16 uur 23. Met zulke benen koers je niet slim, vind ik. José De Cauwer over Jasper Philipsen.
  18. 16 uur 23. De Moeren en Jasper Philipsen, dat betekent vandaag maar 1 ding: koers maken.

   De Moeren en Jasper Philipsen, dat betekent vandaag maar 1 ding: koers maken

  19. 16 uur 22. gretige Philipsen. Nog 15 km: Jasper Philipsen kachelt nog eens door. Yves Lampaert en Olav Kooij doen mee. Frederik Frison probeert aan te sluiten. .
  20. 16 uur 19. De Moeren, deel 3. Nog 16 km: voor de 3e en laatste keer doorkruisen we De Moeren. De Duitse sprinter Pascal Ackermann gaat meteen overboord. Ook Arnaud Démare plooit. .