Ga naar de inhoud
Balsamo wint eenvoudig in de sprint.

Elisa Balsamo roept Charlotte Kool een halt toe in sprint van Classic Brugge-De Panne

 do 21 maart 2024 17:11
Brugge-De Panne (vrouwen)
Classic Brugge - De Panne (vrouwen)
Vlak
155 km
12:50 Brugge - 17:15 De Panne
Elisa Balsamo
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 155

  Het voorbereidende werk was van DSM-Firmenich PostNL, maar Elisa Balsamo gebruikte de rode loper optimaal. De Italiaanse van Lidl-Trek klopte Charlotte Kool in de sprint van Classic Brugge-De Panne. Zo profiteert ze optimaal bij afwezigheid van topsprintster Lorena Wiebes door voor de tweede keer in De Panne te winnen.

  Brugge-De Panne in een notendop

  • Winnaar van de dag: Elisa Balsamo werd in 2021 wereldkampioene in Leuven, maar daarna ging het een stuk moeilijker. Nu lijkt ze op haar 26e de vorm van haar leven te pakken. Afgelopen zondag klopte ze al Lotte Kopecky in een sprint om de zege in de Trofeo Binda, nu doet ze dat opnieuw in een duel met de aalvlugge Charlotte Kool.

   

  • Verliezer van de dag: Charlotte Kool moest door ziekte een inhaalrace rijden dit voorjaar. Bij de start in Brugge leek ze vol vertrouwen te zijn. "Een duel met Balsamo? Dan voel ik me heel erg zeker." Kool liet haar ploeg enorm veel werk opknappen. Maar in de sprint was Balsamo ontnuchterend veel sneller.

   

  • Opvallend: Jasper Philipsen won zaterdag Milaan-Sanremo en zegevierde 4 dagen later in Brugge-De Panne. Balsamo doet dat met een dag vertraging dunnetjes over: eerst een topkoers winnen in Italië, vervolgens een sprintkoers winnen aan de Noordzee.

  DSM krijgt een sprint, maar Lidl-Trek profiteert

  Geen SD Worx-Protime (niet genoeg rensters) aan de start, dus ook geen Lorena Wiebes of Lotte Kopecky. Een overdaad aan sprinters en een gebrek aan wind zorgden ervoor dat in Brugge eigenlijk al duidelijk was dat er gesprint zou worden om de zege.

  Zo kregen we een sprintvoorbereiding van maar liefst 155 kilometer. Niet dat er een gebrek was aan aanvallen, maar die werden steevast door voornamelijk DSM-Firmenich PostNL in de kiem gesmoord.

  De Nederlandse Nina Buijsman kon aan de tweede passage van De Moeren, waar de wind geen bondgenoot was voor aanvallers, beginnen met een voorsprong van een minuut.

  Maar aan het einde van de eindeloze betonstrook was haar feestje voorbij. Toen werd helemaal duidelijk dat een sprint onvermijdelijk was.

  DSM had nog genoeg energie over om de sprint aan te trekken voor Charlotte Kool, maar Elisa Balsamo zat te freewheelen in haar wiel en kwam er met veel kracht en overtuiging uit.

  Kool: "Er was helaas iemand sneller vandaag"

  • Elisa Balsamo (winnares): "De ploeg heeft hard gewerkt voor mij en ik zat in de beste positie om aan de sprint te beginnen. Vanuit het wiel had ik de meeste kans. Ik heb het een tijdje moeilijk gehad, maar nu voel ik mij weer goed. De ploeg gelooft in mij."

   

  • Charlotte Kool (tweede): "Ik had veel vertrouwen bij de start. Als je er niet in gelooft, kun je beter niet starten. Helaas was er vandaag iemand sneller. Balsamo was de sterkste. Het gevoel in de benen was nochtans goed, maar ik miste net dat beetje in de finale."

   

  • Daria Pikulik (derde): "Dit is nog maar mijn tweede jaar in de WorldTour. Ik ben heel tevreden met deze derde plaats. Ik voel me een beetje de winnaar. Ik weet dat ik een van de beste sprintsters in de wereld ben, maar ik word nog steeds beter."

  Reacties na de Classic Brugge-De Panne:

  Uitslag Classic Brugge - De Panne (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Elisa Balsamo
  155 km in 3u49'56"
  2
  Charlotte Kool
  zelfde tijd
  3
  Daria Pikulik
  4
  Chiara Consonni
  5
  Georgia Baker
  6
  Chloé Dygert
  7
  Emma Norsgaard Bjerg
  8
  Anniina Ahtosalo
  9
  Kimberley Le Court De Billot
  10
  Vittoria Guazzini

  Fase per fase

  17:10

  De Poolse Daria Pikulik mag als derde mee op het podium.

  17:10

  Elisa Balsamo wint autoritair de sprint in de Classic Brugge-De Panne

  17:09

  Balsamo wint!

  Charlotte Kool was bij de start vol vertrouwen over een sprint tegen Elisa Balsamo, maar aan het einde van de rit komt de Nederlandse toch te kort. Balsamo doet Philipsen na: winnen in het weekend, winnen in Brugge-De Panne

  17:09

  Balsamo heeft het wiel van Kool. Dat lijkt het duel te worden.

  17:09

  Kool heeft nog genoeg rensters om haar te piloteren. Wie kan haar kloppen?

  17:08

  Laatste kilometer

  DSM heeft toch weer de kop te pakken onder de rode vod.

  17:07

  Bij DSM lijken ze wat weggeblazen door Lidl-Trek nu. Ook Visma-Lease a Bike trekt een gele streep op de kop van het peloton.

  17:06

  Door de versnelling richting de sprint wordt het peloton wat meer uitgerekt. Dat is misschien niet slecht, om valpartijen zoals bij de mannen te vermijden.

  17:05

  Late prik

  Her en der proberen nog rensters op te schuiven, maar de weg is smal. Christina Schweinberger pakt nog uit met een late aanval. Bij DSM laten ze niemand meer wegrijden.

  17:03

  Ook bij Movistar organiseren ze zich. Emma Norsgaard kan de derde hond worden. Voor de rest zien we ook Chiara Consonni goed vooraan zitten.

  17:01

  Op naar een duel?

  DSM en Lidl-Trek rollen nu naast elkaar met de spierballen. Krijgen we een koninklijk duel tussen Kool en Balsamo, zoals gisteren tussen Philipsen en Merlier?

  17:00

  We gaan sprinten!

  Einde verhaal voor Buijsman. De sprint kan nu echt voorbereid worden, ook al is het eigenlijk al 155 kilometer lang een voorbereiding op de sprint.

  16:58

  Buijsman blijft doorstomen, het levert haar alvast de Prijs voor de Strijdlust op. Maar haar avontuurtje zit er nagenoeg op.

  16:56

  Kijk eens aan: DSM! Evenveel vertrouwen als de kopvrouw zelf.

  Ruben Van Gucht
  16:54

  Windstil is het nu niet meer in het peloton, maar wel in De Moeren. Het ziet er niet naar uit dat we waaiers zullen krijgen.

  16:53

  DSM knippert als eerste met de ogen

  Het pokerspel van DSM heeft niets opgeleverd. Ze knipperen zelf als eerste met de ogen en gaan toch weer achtervolgen. Het Lidl-Trek van Elisa Balsamo lacht in het vuistje. Zij hebben nog bijna niets hoeven te doen.

  16:49

  Toch geen misrekening?

  Omdat ze bij DSM schijnbaar geen zin meer hebben om te werken, valt het helemaal stil in het peloton. Nina Buijsman heeft al meer dan een minuut voorsprong. Terwijl we nog minder dan 14 kilometer moeten afwerken.