Ga naar de inhoud

Annemiek van Vleuten gaat solo op Roche-aux-Faucons en wint 2e keer Luik-Bastenaken-Luik

Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 142.5 km
location 8:35: Bastenaken - 12:43: Luik
trophy Annemiek van Vleuten
einde
startfinish
020406080100120142.5

  Annemiek van Vleuten heeft opnieuw Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De 39-jarige Nederlandse strandde de voorbije weken vaak op de 2e plaats (Strade Bianche, Ronde, Waalse Pijl), maar schoot vandaag eindelijk weer de hoofdvogel af. Op de slotklim Roche-aux-Faucons knalde ze weg uit een elitegroepje, waarin Grace Brown Demi Vollering klopte voor de 2e plaats.

  Op La Redoute begon het spektakel

  La Redoute en La Roche-aux-Faucons, de laatste 2 hellingen, zorgden voor klimspektakel in de finale van de 6e vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik.

   

  Op de iconische La Redoute kwam topfavoriete Annemiek van Vleuten opdagen aan kop van het peloton en bepaalde meteen het tempo. De Nederlandse strandde in 3 klassiekers op de 2e plaats en dat wou ze graag doorspoelen met een zege.

   

  Van Vleuten reed in één ruk naar de kopgroep toe. De good old van Movistar had op La Redoute, de 6 klim van de dag, nog genoeg jus in de benen om op en over de kopgroep te gaan. Enkel Marlen Reusser, die deel uitmaakte van de kopgroep, kon volgen.

  Van Vleuten in tranen na 2e overwinning in La Doyenne

  Van Vleuten en Reusser werden ingerekend voor de laatste klim, maar een nieuw offensief liet niet lang op zich wachten. Grace Brown koos haar moment en reed solo naar de voet van de Roche-aux-Faucons. De Australische renster van FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope begon alleen aan de laatste klim. 

   

  Op de Roche-aux-Faucons bleef Van Vleuten niet stilzitten. De Nederlandse plaatste een putsch en reed, net zoals op La Redoute, naar de koploopster toe. Ashleigh Moolman (SD Worx) probeerde haar wagonnetje aan te haken, maar Van Vleuten beschikte over superbenen.

   

  Brown was eraan voor de moeite en zag de renster van Movistar wegrijden. Brown kwam in een groepje terecht met Moolman, Vollering, Cavalli en Longo Borghini. De 5 achtervolgsters geloofden nog in een samensmelting, maar Van Vleuten was duidelijk de sterkste.

   

  De Nederlandse rondde een solo van 13 kilometer met glans af. Brown won de sprint van een elitegroepje, titelverdedigster Vollering vervolledigde het podium.

   

  Van Vleuten kon haar tranen niet bedwingen. Haar laatste overwinning dateerde van 26 februari,  toen won ze de Omloop. De Nederlandse moest dit seizoen vaak tevreden zijn met een 2e plaats (Strade Bianche, de Ronde, de Waalse Pijl), maar vandaag kan ze weer juichen.

   

  In 2019 won ze La Doyenne voor de 1e keer, ze wordt mederecordhoudster samen met Anna van der Breggen. 

  Rituitslag Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)
  naamresultaatploeg
  1
  Annemiek van Vleuten
  142,1 km in 3u52'32"
  2
  Grace Brown
  op 43"
  3
  Demi Vollering
  z.t.
  4
  Ashleigh Moolman Pasio
  z.t.
  5
  Elisa Longo Borghini
  z.t.
  6
  Marta Cavalli
  op 47"
  7
  Arlenis Sierra
  op 1'58"
  8
  Liane Lippert
  z.t.
  9
  Katarzyna Niewiadoma
  z.t.
  10
  Amanda Spratt
  z.t.

  De reacties van Van Vleuten, Brown en Vollering:

  Fase per fase

  1. 12 uur 36. Annemiek van Vleuten kan haar tranen niet bedwingen. Ze spoelt 3 2e plaatsen door met een zege in de laatste wedstrijd van het voorjaar. Ze wint Luik-Bastenaken-Luik voor de 2e keer en wordt mederecordhoudster. .
  2. 12 uur 35. Brown op 2, Vollering wordt 3e. Grace Brown sprint naar de 2e plek. De winnares van vorig jaar, Demi Vollering wordt nu 3e.  .
  3. 12 uur 34. Moolman maakt weer deel uit van de achtervolgende groep. Ze gaan met 5 sprinten voor de resterende ereplaatsen. .
  4. 12 uur 33. Annemiek van Vleuten wint voor de 2e keer La Doyenne! Na een versnelling op de Roche-aux-Faucons liet Van Vleuten iedereen achter zich. Ze brengt een solo van 12 kilometer tot een goed einde. De Nederlandse wint voor de 2e keer Luik-Bastenaken-Luik! .
  5. 12 uur 32. Moolman rijdt weg uit de achtervolgende groep. Ashleigh Moolman doet een gooi naar de 2e plek en rijdt weg uit de achtervolgende groep. .
  6. 12 uur 31. De achtervolgers gooien zich in de afdaling, maar het is niet voldoende om Van Vleuten van de zege te houden. .
  7. 12 uur 30. Huzarenstukje Van Vleuten. Het ziet er goed uit voor Annemiek van Vleuten. Haar voorsprong groeit! Nog 3 kilometer te gaan, de Nederlandse is op weg naar de overwinning. .
  8. 12 uur 28.
  9. 12 uur 28. Nog 5 kilometer. Annemiek van Vleuten duwt goed door. Op karakter en ervaring probeert ze haar solo tot een goed einde te brengen. .
  10. 12 uur 26. Achtervolgende groep jaagt. In de achtervolgende groep draait het goed rond. De 5 rensters nemen beurtelings de koppositie over. Van Vleuten staat er alleen voor en doet er alles aan om Luik-Bastenaken-Luik voor de 2e keer aan haar indrukwekkende palmares toe te voegen. .
  11. 12 uur 25. Annemiek van Vleuten is bezig aan een straffe solo. Ze heeft een voorsprong van 16 seconden en voelt de hete adem van de achtervolgers in de nek.  .
  12. 12 uur 24. In de achtervolgende groep neemt Grace Brown de touwtjes in handen in functie van kopvrouw Marta Cavalli. SD Worx heeft nog 2 rensters in de kopgroep: Demi Vollering en Ashleigh Moolman. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) zit ook nog in de achtervolgende groep. .
  13. 17 seconden. Van Vleuten heeft een voorsprong van 17 seconden. Nog 10 kilometer tot de streep in Luik! . 12 uur 22.
  14. 12 uur 20. Moolman probeert op kousenvoeten weg te sluipen uit de achtervolgende groep, maar dat laten de rensters van FDJ niet gebeuren. .
  15. 12 uur 19. 2e stuk Roche-aux-Faucons. Annemiek van Vleuten begint aan het 2e stuk van de Roche-aux-Faucons. In de achtervolgende groep zien ze de Nederlandse rijden, maar Van Vleuten perst er nog een versnelling uit. .
  16. 12 uur 18. Achtervolgende groep. Demi Vollering, Ashleigh Moolman (SD Worx) Marta Cavalli, Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) .
  17. 12 uur 17. 12 kilometer. Annemiek van Vleuten (Movistar) staat op de de Roche-aux-Faucons alleen voor. Nog 12 kilometer te gaan. Wint de Nederlandse straks voor de 2e keer La Doyenne? .
  18. 12 uur 17. Op de La Roche-aux-Faucons: "Van Vleuten kijkt niet om, die blijft gewoon doorrijden".

   Op de La Roche-aux-Faucons: "Van Vleuten kijkt niet om, die blijft gewoon doorrijden"

  19. 12 uur 15. Marta Cavalli probeert met Demi Vollering de aansluiting te maken met Van Vleuten. De renster van Movistar steekt er met kop en schouders bovenuit! .
  20. 12 uur 13. Op en over Brown. Van Vleuten gaat op en over Brown. De Nederlandse wil 3 2e plaatsen doorspoelen met een zege in Luik-Bastenaken-Luik. .