Duivels worstelen 1 helft, maar Mertens en Lukaku (x2) slopen muur

  1. 45+2' - Geel - Édgar Yoel Bárcenas
  2. 18' - Geel - Erick Davis
  3. 14' - Geel - Thomas Meunier
  1. 90' - Verv. Axel Witsel door Nacer Chadli
  2. 88' - Geel - Kevin De Bruyne
  3. 83' - Verv. Dries Mertens door Thorgan Hazard
  4. 75' - Doelpunt - Romelu Lukaku (3 - 0)
  5. 74' - Verv. Yannick Carrasco door Mousa Dembélé
  6. 73' - Verv. Blas Pérez door Luis Tejada
  7. 69' - Doelpunt - Romelu Lukaku (2 - 0)
  8. 63' - Verv. José Luis Rodríguez door Ismael Díaz
  9. 63' - Verv. Édgar Yoel Bárcenas door Gabriel Torres
  10. 59' - Geel - Jan Vertonghen
  11. 57' - Geel - Aníbal Godoy
  12. 51' - Geel - Michael Murillo
  13. 49' - Geel - Armando Cooper
  14. 47' - Doelpunt - Dries Mertens (1 - 0)
  47'goalDries Mertens1 - 0
  69'goalRomelu Lukaku2 - 0
  75'goalRomelu Lukaku3 - 0

  De Rode Duivels hebben hun eerste match op het WK winnend afgesloten. Een monsterscore werd het tegen Panama niet, maar na de rust konden de Belgen toch nog vrij vlot afstand nemen.

  Ruime samenvatting van België - Panama (3-0)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  België - Panama in een notendop:

  Sleutelmoment: De Rode Duivels moesten na de rust zo snel mogelijk scoren om het zichzelf niet te moeilijk te maken. Mertens had nog geen twee minuten nodig om daarvoor te zorgen.

  Man van de match: Na het doelpunt van Mertens creëerden Mertens en De Bruyne de kansen, maar Lukaku maakte ze af.  Met zijn tweede en derde WK-doelpunt doen enkel Marc Wilmots en Jan Ceulemans beter.

  Opvallend: De laatste vijftien doelpunten die we op een WK maakten, vielen na de rust. Het is al van het WK 2002 en de 1-0 van Johan Walem tegen Rusland dat we in de eerste helft scoorden.

  Panamese muur blijft voor de rust overeind

  Vooraf werd Panama beschouwd als een hapklare brok en de Rode Duivels grepen de WK-debutant meteen bij de keel. Na nog geen minuut kreeg Lukaku zijn voet niet goed genoeg tegen een scherpe voorzet van Carrasco en dat was het begin van een dominante openingsfase van de Belgen.

   

  Nog binnen het eerste kwartier zag Mertens zijn poging in hoekschop gewerkt worden en liet Hazard het na om een Panamase blunder af te straffen. Roman Torres speelde de bal veel te kort terug op zijn doelman. Hazard zat er goed tussen, maar mikte de bal in het zijnet.

   

  Tegen een potig elftal zakte het tempo gaandeweg de eerste helft. Verder dan enkele fraaie schoten van Mertens en een vluchtschot kwamen de Duivels niet meer. Aan de overkant kende Thibaut Courtois overigens een snipperdag.

  Hazard laat cadeau van Torres liggen

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Mertens opent, Lukaku telt Panama helemaal uit

  Na de koffie gingen de Belgen door op hun elan en dat leverde meteen resultaat op. Na exact honderd seconden belandde een mindere vrije voorzet van Mertens terug in de voeten van de geblondeerde god en die lobde het leer heerlijk over Penedo in de verste hoek.

   

  Het begin van een Belgisch doelpuntenfestijn was het niet. Integendeel, zelfs. Nog voor het uur moest Courtois zich onderscheiden toen Murillo werd vergeten en plots oog in oog stond met de alerte Chelsea-doelman. Net toen Panama steeds beter in de wedstrijd kwam, drukte Lukaku enige Panamese hoop de kop in.

   

  Twintig minuten voor tijd buffelde de Belgische nummer negen een heerlijke voorzet van De Bruyne voorbij Penedo en een dikke vijf minuten later zette Lukaku de eindstand op het bord met een subtiel lobje over de Panamese doelman. De wedstrijd werd rustig uitgespeeld en zo kennen de Rode Duivels een droomstart van hun WK.

  Bekijk de goals uit België - Panama (3-0)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Bondscoach Panama: "Niet zo erg als sommigen vreesden"

  Bondscoach Hernan Gomez noemt het een "emotionele" ervaring. "Dit is mijn 5e WK, maar het voelt alsof het mijn 1e was, met stress, vreugde, angst,... Het begin was formidabel en het was een mooi kijkstuk. De ploeg is niet in elkaar geklapt. Ik kan ze niet feliciteren omdat ze hebben verloren, maar wel omdat ze waardig hebben gespeeld."

   

  "Op het einde moesten we fysiek een prijs betalen. Dat is ons grootste probleem tegen de Europese ploegen. Dit is geen positief resultaat, omdat we hebben verloren, maar de nederlaag was ook niet zo groot als sommigen gevreesd hadden."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95. Einde. De Rode Duivels zijn perfect begonnen aan hun WK. Na de rust werd een stug Panama toch gekraakt. Dries Mertens brak de ban vlak na de pauze. Lukaku haalde de buiten definitief binnen met twee snelle treffers.
  2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 94. Er was al gefloten door de scheidsrechter, maar met een zondagsschot van aan de middenlijn krijgt een Panamees toch nog bijna het gevoel een doelpunt te hebben gemaakt. al zat Courtois ook hier nog net tussen.
  4. tweede helft, minuut 93. Cooper speelt de bal af en zijgt neer met krampen. De Panamezen twijfelen even, maar laten Cooper liggen en spelen verder.
  5. tweede helft, minuut 92. Vier minuten extra tijd. Net wanneer Panama de bal verliest tijdens een snelle uitbraak, gaat het bord van de vierde scheidsrechter omhoog. We krijgen nog vier minuten extra tijd.
  6. tweede helft, minuut 91. Panamees krijgt stamp van De Bruyne in de buik.

   Panamees krijgt stamp van De Bruyne in de buik

  7. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij België, Nacer Chadli erin, Axel Witsel eruit
  8. tweede helft, minuut 90. De Bruyne met gevaarlijk spel. Zonder het te weten plant De Bruyne zijn studs in de buik van een Panamees. De lage en harde vrije trap wordt klemvast gepakt door Courtois.
  9. Gele kaart voor Kevin De Bruyne van België tijdens tweede helft, minuut 88
  10. tweede helft, minuut 88. Nog vijf minuten. Als we de toegevoegde tijd meetellen, zijn er nog zo'n vijf minuten te spelen. Houden de Belgen de 3-0 vast of krijgen we nog een doelpunt te zien?
  11. tweede helft, minuut 87. Courtois moet zich nog eens onderscheiden.

   Courtois moet zich nog eens onderscheiden

  12. tweede helft, minuut 87. Courtois zet een foutje recht. Thibaut Courtois moet zich nog eens onderscheiden en werpt zich foutloos in de voeten van de doorgebroken Panamese spits. We moeten waakzaam zijn voor onoplettendheid.
  13. tweede helft, minuut 84. Applaus voor Mertens. Dries Mertens krijgt een applauswissel en wordt vervangen door de jongste Hazard. Met een blonde stoot schonk hij de Duivels het verlossende eerste doelpunt.
  14. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij België, Thorgan Hazard erin, Dries Mertens eruit
  15. tweede helft, minuut 81. Panama duikt nog eens gevaarlijk op voor doel.

   Panama duikt nog eens gevaarlijk op voor doel

  16. tweede helft, minuut 81. Mertens staat wel overduidelijk buitenspel, maar wordt toch gevonden. Meunier werkt het leer bijna binnen met een knap hakje, maar de aanval wordt afgefloten voor buitenspel. Een ingeving van de VAR?
  17. tweede helft, minuut 81. Thorgan Hazard komt eraan. Wordt Eden Hazard dan toch gespaard in de slotfase?
  18. tweede helft, minuut 80.
  19. tweede helft, minuut 80. Daar zijn de Panamezen nog eens! Tejada duikt plots op om een voorzet in doel te werken, maar de invaller komt enkele tientallen centimeters te kort.

  Panama maakt z'n debuut op het WK

  D-day dus voor de Rode Duivels, maar dat geldt evenzeer voor Panama. Het Centraal-Amerikaanse land staat voor het eerst op het WK, het is samen met IJsland de enige debutant.

   

  Bondscoach Hernan Dario Gomez heeft wel al wat WK-ervaring. In 1998 leidde de Colombiaan z'n eigen land op het WK in Frankrijk en 4 jaar later was hij bondscoach van Ecuador op het WK in Japan en Zuid-Korea.

   

  Panama pakte op de valreep z'n eerste WK-ticket door in z'n laatste kwalificatieduel Costa Rica te verslaan. Roman Torres was de grote held. Met een volley in de slotminuten deed hij een volksfeest losbarsten in Panama. De Verenigde Staten zagen hun WK-dromen daardoor meteen in rook opgaan.

  Panamese commentatoren door het dolle heen bij 1e WK-kwalificatie:

  Basisploeg van Panama al bekend

  Op de definitieve basiself bij de Rode Duivels is het nog even wachten, maar de elf starters bij Panama kennen we wel al. De Panamese bondscoach Dario Gomez maakte daags voor de wedstrijd al zijn elftal bekend op de persconferentie.

   

  De elf aan de aftrap bij Panama: Penedo, Roman Torres, Escobar, Davis, Murillo, Gomez, Godoy, Cooper, Barcenas, Rodriguez en Perez. José Luis Rodriguez is een belofte van AA Gent.

  "Argentinië is niet zo sterk als België"

  Panama wil maar wat graag het voorbeeld volgen van IJsland, die andere WK-debutant. Dat opende z'n eerste WK met een verrassend 1-1-gelijkspel tegen Argentinië.

  Maar bondscoach Gomez tempert de verwachtingen: "Argentinië heeft op dit moment echter niet het niveau van België.  Tussen IJsland en Argentinië is het verschil momenteel niet zo groot. Tussen België en Panama is het verschil dan weer veel groter."

  Geen verrassingen te verwachten in Belgische basiself

  Bij de Belgen is de basisploeg nog niet bekend, maar verrassingen hoeven we daar normaal niet te verwachten. De verwachte opstelling: Courtois, Alderweireld, Vertonghen, Boyata, De Bruyne, Witsel, Carrasco, Meunier, Mertens, Hazard en Lukaku.

   

  Vincent Kompany komt nog niet in actie, hem krijgen normaal pas in de derde groepswedstrijd tegen Engeland te zien,  Thomas Vermaelen is in Moskou gebleven om aan z'n herstel te werken en zal wellicht inzetbaar zijn tegen Tunesië.