FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 18/06/18 - 20:00
    11'

Engeland is aan puntenverlies ontsnapt tegen Tunesië. Een kopbalgoal van Harry Kane leverde de Engelsen op de valreep de volle buit op. België en Engeland hebben allebei 3 punten in groep G.

Tunesië - Engeland in 2 minuten

Tunesië - Engeland in een notendop:

• Sleutelmoment: Als het winnende doelpunt in de toegevoegde tijd valt, is het sleutelmoment snel gekozen. Harry Kane deed wat er van een kapitein en een spits verwacht wordt: het verschil maken en scoren.
    • Man van de match: Engeland creëerde – vooral voor de rust – een kleine overdosis aan kansen, maar uiteindelijk kan enkel Kane twee keer scoren. De titel van man van de match lijkt dan ook oververdiend.
    • Opvallend: Engeland heeft nu al even veel doelpunten gemaakt als op het vorige WK. Toen werd het laatst in zijn groep na Costa Rice, Uruguay en Italië.

Engeland wervelt, maar vergeet de score uit te diepen

Na het debacle vier jaar geleden in Brazilië had Engeland iets recht te zetten op het WK. Tegenstander was Tunesië, maar veel tegenstand kwam er aanvankelijk niet van de Noord-Afrikanen. Na amper twee minuten werd een schot van Sterling net verijdeld en zag Lingard zijn poging gepareerd door doelman Hassen. Nog eens twee minuten later kroop Lingard in de rol van aangever, maar verslikte Sterling zich helemaal in de bal.

De Engelse wervelwind raasde door en na tien minuten was het dan toch raak. John Stones zag zijn kopbal nog uit de winlekhaak geranseld worden, maar in de herneming stond Harry Kane op de juiste plek om binnen te koppen. Mouez Hassen, de Tunesische goalie die zich net daarvoor had geblesseerd moest de wedstrijd al staken, maar ook de nieuwe doelman werd duchtig onder vuur genomen.

Trippier mikte zijn voorzet nog net tussen de ingelopen Kane en Alli, maar vanuit de tweede lijn kon Henderson wel besluiten, al stond Ben Mustapha goed opgesteld. Iedereen wachtte op een tweede Engelse doelpunt, maar geheel onverwacht viel het doelpunt een de overzijde. Kyle Walker ving Ben Youssef te opzichtig op in de zestien meter en vanop de stip hing Sassi de bordjes gelijk.

Kane kopt de Tunesische droom aan diggelen

Vlak voor de strafschop wist miste Lingard nog een dot van een kans en ook vlak voor de rust wrong hij twee goeie mogelijkheden de nek om. Zijn eerste poging trapte hij wild over en in de allerlaatste minuut hobbelde zijn bal tergend traag tegen de paal. Dat overwicht aan kansen stond in schril contrast met de tweede helft, waarin Engeland geen vuist meer wist te maken.

Dankzij de strafschop leek Tunesië in de wedstrijd te groeien en na de rust was er een stevig blok neergepoot, waar Engeland maar geen antwoord op vond. De Noord-Afrikanen leken op een onverwacht gelijkspel af te stevenen, maar in de slotminuten kopte niemand anders dan Harry Kane hun droom aan diggelen.

Net als bij de 0-1 viel de bal met meer geluk dan kunde tot bij de Engelse kapitein, die zijn neus voor goals alle eer aan deed en de 1-2 eenvoudig binnenkopte. Een verdiende zege op basis van de eerste helft voor de sterren uit de Premier League, die daardoor samen met de Rode Duivels aan de leiding staan van Groep G. Zondag neemt Engeland het op tegen Panama.

Bekijk de goals uit Tunesië - Engeland (1-2)

Kane: "We waren rustig op het veld"

"We hebben moeten vechten voor de zege", reageerde matchwinnaar Harry Kane. "We hebben goed gespeeld in de eerste helft en creëerden veel kansen."

"Ik moet mijn ploegmaats feliciteren", zei de kapitein. "Aan een WK beginnen, is niet makkelijk. We hebben prima gevoetbald en we waren rustig op het veld. Dat is goed voor een WK-opener. We zijn tevreden."

Over de arbitrage had Kane ook nog iets te vertellen. "We hadden enkele strafschoppen kunnen krijgen, zeker als je de penalty van Tunesië bekijkt."

90+5'

Engeland begon als een wervelwind aan de wedstrijd, maar mag zijn kapitein Kane nadrukkelijk bedanken voor zijn twee broodnodige doelpunten.
    90+2'

Harry Kane doet het in de toegevoegde tijd voor Engeland: 1-2

90+2'

Harry Kane klaart de klus voor Engeland!

Engeland lijkt door het oog van de naald te kruipen! Met een nodige portie geluk belandt de bal bij Kane, die het leer vrijstaand aan de eerste paal binnenkopt.
    90+1'

90'
    Khalifa wordt de diepte in gestuurd, maar Walker is nog fris genoeg en houdt de Tunesiër knap af.
    89'
    Rashford laat een voorzet slim lopen tot bij Lingard, maar die is verrast en krijgt de bal maar niet onder controle. Engeland heeft nog vijf minuten, maar lijkt al lang niet meer zo overtuigend als in de openingsfase.
    88'
    Khalifa lijkt meteen de spil van een Tunesische tegenaanval te worden, maar de invaller is net te enthousiast en staat buitenspel.
    86'

Tunesië wisselt een laatste keer

Khazri, aanjager van de zeldzame aanvallen bij Tunesië, gaat naar de kant en wordt vervangen door Khalifa.
    84'

De tweede doelman van Tunesië even geveld

Op een Engelse hoekschop komen Stones en Ben Mustapha onzacht in aanraking. De Tunesische doelman blijft liggen en krijgt verzorging.
    81'

Ook Young kan niet scoren met een vrije trap

80'
    Na heel wat duw- en trekwerk in de muur mag Young de vrije trap toch nemen, maar zijn poging gaat over het doel van Ben Mustapha.
    78'

Een nieuwe vrije trap voor Engeland

Eerst wordt Dele Alli neergehaald en in tweede instantie wordt ook Lingard tegen de grond gewerkt. De Colombiaan fluit uiteindelijk voor de eerste fout.
    78'

Nog een kwartier te gaan

Trippier gooit de bal nog eens voor doel. Harry Kane legt de moeilijke voorzet nog bijna terug tot bij Lingard, maar zonder succes.
    77'
    Voorlopig doet Tunesië een gouden zaak in Volgograd. Mocht het een punt kunnen afsnoepen van de Engelsen, start het op een tweede plek en met vertrouwen aan de wedstrijd tegen de Belgen.
    73'

Daar is Tunesië zowaar nog eens

Khazri wordt goed diepgestuurd, maar zijn poging raakt niet verder dan het been van Maguire. Het tempo van de wedstrijd zit in een dip en raakt daar niet meteen uit.