Wales klopt zich op de borst na verdiend punt tegen experimenteel België

  1. 34' - Geel - Joe Morrell
  2. 32' - Doelpunt - Kieffer Moore (1 - 1)
  3. 12' - Doelpunt - Kevin De Bruyne (0 - 1)
  1. 90+3' - Verv. Aaron Ramsey door Brennan Johnson
  2. 85' - Verv. Thomas Meunier door Leandro Trossard
  3. 85' - Verv. Arthur Theate door Jan Vertonghen
  4. 82' - Geel - Leander Dendoncker
  5. 80' - Geel - Kieffer Moore
  6. 75' - Geel - Alexis Saelemaekers
  7. 71' - Geel - Thorgan Hazard
  8. 59' - Verv. Divock Origi door Dante Vanzeir
  9. 59' - Verv. Timothy Castagne door Leander Dendoncker
  10. 58' - Verv. Charles De Ketelaere door Alexis Saelemaekers
  12'goalKevin De Bruyne0 - 1
  32'goalKieffer Moore1 - 1

  De Rode Duivels hebben hun WK-kwalificatiecampagne afgesloten zonder glans. Tegen Wales speelden de Belgen een degelijke eerste helft, maar na de pauze was het spel veel slordiger. Met een 1-1-gelijkspel mogen de Belgen - met enkele nieuwe namen - niet echt mopperen.

  Wales-België in een notendop

  • Sleutelmoment: Koen Casteels kreeg eindelijk eens een kans onder de lat bij de Rode Duivels, maar veel werk kreeg hij niet. Met een prachtige parade in de 83e minuut kon hij toch eens zijn klasse tonen en behoedde hij meteen ook dat Wales de slordige 2e helft van de Belgen kon afstraffen.

   

  • Man van de Match: Na 45 minuten was er geen discussie over dat Kevin De Bruyne deze trofee zou wegkapen, maar over 90 minuten gezien was Kieffer Moore wellicht de meest verdienstelijke speler op het veld. Niet alleen vanwege zijn belangrijke goal, maar ook zijn onophoudelijke inzet.
   
  • Statistiek: België sluit zijn groep af zonder nederlaag. Het is al 27 matchen ongeslagen in WK-voorrondes. De laatste nederlaag dateert van 2009 tegen... Estland.

  Het journaal 13u met o.a. alles over de 1-1 van de Rode Duivels tegen Wales

  Belgen verdienen meer in de eerste helft

  De roep om vernieuwing was bij de bondscoach niet in dovemansoren gevallen, want De Ketelaere en Theate stonden voor het eerst in hun internationale carrière in de basis.

   

  Toch was het "ancien" De Bruyne - voor de gelegenheid aanvoerder - die als vanouds de lakens uitdeelde. Toen Wales de bal niet wegkreeg, aarzelde hij niet om uit te halen en doelman Ward moest vissen. Het leek het begin van een aangename avond.

   

  De Belgen bleven ook domineren, maar achterin speelde Boyata een ongelukkige match. Hij gaf het startsein voor pakjestijd met een slippertje dat niet werd afgestraft. Zijn foute inspeelpass werd wel cash betaald, ook omdat eerst Witsel en daarna Theate over de bal maaiden. Moore wist wel raad met dat cadeautje.

   

  De gelijkmaker was niet verdiend, ook al omdat de Duivels nog enkele mooie kansen kregen voor de rust, waarvan zeker het sublieme schot van Thorgan Hazard op de paal een beter lot had verdiend. Toch bleef het bij 1-1 na het eerste bedrijf.

  Tweede helft om snel te vergeten

  In het tweede bedrijf begonnen dezelfde acteurs plots over hun zinnen te struikelen. Slordig spel bracht Wales zomaar in de match. Een blik nieuwe namen, met daarbij debutant Vanzeir, bracht weinig beterschap.

   

  Dankzij een uitmuntend publiek in Cardiff - ook al was het overbodig om De Bruyne uit te fluiten - vatte Wales moed. Zat een zege tegen de nummer 1 van de wereld (voorlopig toch nog) er misschien in?

   

  Het leek een helft zonder noemenswaardige kansen te worden, tot Liverpool-speler Williams zich een weg baande richting het doel en een kogel afvuurde naar de verste kruising. Casteels moest zich helemaal strekken om die domper te vermijden.

   

  Uiteindelijk gingen ze bij Wales toch rekenen en werd het belangrijke punt, dat de status van reekshoofd bij de loting voor de play-offs garandeert, met hand en tand verdedigd. De Belgen drongen nog aan, maar het was blaffen zonder te bijten.

   

  Wales vierde het gelijkspel uitbundig, bondscoach Roberto Martinez zal toch niet helemaal overtuigd geraakt zijn van zijn jeugdige doublures. Enkel Theate wierp zich in deze match op als een waardige wissel voor de toekomst.

  Martinez: "Was belangrijk dat we vandaag het leiderschap hadden van De Bruyne"

  Vanzeir: "Was geweldig om te mogen invallen"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Wales, Brennan Johnson erin, Aaron Ramsey eruit
  3. Er komen 6 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 90.
  4. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij België, Leandro Trossard erin, Thomas Meunier eruit
  5. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij België, Jan Vertonghen erin, Arthur Theate eruit
  6. Gele kaart voor Leander Dendoncker van België tijdens tweede helft, minuut 82
  7. Gele kaart voor Kieffer Moore van Wales tijdens tweede helft, minuut 80
  8. Gele kaart voor Alexis Saelemaekers van België tijdens tweede helft, minuut 75
  9. Gele kaart voor Thorgan Hazard van België tijdens tweede helft, minuut 71
  10. tweede helft, minuut 59. Vervanging bij België, Dante Vanzeir erin, Divock Origi eruit
  11. tweede helft, minuut 59. Vervanging bij België, Leander Dendoncker erin, Timothy Castagne eruit
  12. tweede helft, minuut 58. Vervanging bij België, Alexis Saelemaekers erin, Charles De Ketelaere eruit
  13. tweede helft, minuut 46 match begonnen
  14. tweede helft, 22 uur 38. EINDE: 1-1. Wales heeft België op een gelijkspel gehouden en gaat zo als reekshoofd naar de barrages voor het WK. Dat wordt uitbundig gevierd. De Rode Duivels sluiten hun campagne opnieuw zonder nederlaag af. .
  15. tweede helft, 22 uur 36. Morrell kust ploegmaat Moore, die de angel haalt uit wellicht de laatste Belgische aanval. .
  16. tweede helft, 22 uur 36. Kopballetje Boyata. Boyata is nog maar eens de dreigendste man bij een hoekschop. Deze keer kan hij te weinig kracht zetten op zijn kopbal, anders had doelman Ward het misschien toch nog vlaggen. .
  17. tweede helft, 22 uur 35. Het zijn de Belgen die nu het meeste aandringen om toch nog met een zege huiswaarts te keren. Een zwieper van Trossard valt over het doel. Toch een hoekschop. .
  18. tweede helft, 22 uur 33. Bij Wales doen ze er nu alles aan om dat ene puntje over de streep te trekken. Pas in de extra tijd wordt ook voor het eerst gewisseld. Aanvoerder Ramsey gaat eruit voor Johnson. .
  19. Door de vele blessurebehandelingen krijgen we nog een toetje van 6 minuten. Als dat maar niet zwaar op de maag van de Belgen valt. . tweede helft, 22 uur 32.
  20. tweede helft, 22 uur 30. Dante Vanzeir wil niet samen met de rest van de Belgen wegzinken. Met een ietwat optimistisch schot laat hij zich opmerken. .