1. 34' - Geel - Joe Morrell
  1. 80' - Geel - Kieffer Moore
  2. 85' - Verv. Thomas Meunier door Leandro Trossard
WK-kwalificatie UEFA - speeldag 10 - 16/11/21 - 20:45

De Rode Duivels hebben hun WK-kwalificatiecampagne afgesloten zonder glans. Tegen Wales speelden de Belgen een degelijke eerste helft, maar na de pauze was het spel veel slordiger. Met een 1-1-gelijkspel mogen de Belgen - met enkele nieuwe namen - niet echt mopperen.

Wales-België in een notendop

• Sleutelmoment: Koen Casteels kreeg eindelijk eens een kans onder de lat bij de Rode Duivels, maar veel werk kreeg hij niet. Met een prachtige parade in de 83e minuut kon hij toch eens zijn klasse tonen en behoedde hij meteen ook dat Wales de slordige 2e helft van de Belgen kon afstraffen.

• Man van de Match: Na 45 minuten was er geen discussie over dat Kevin De Bruyne deze trofee zou wegkapen, maar over 90 minuten gezien was Kieffer Moore wellicht de meest verdienstelijke speler op het veld. Niet alleen vanwege zijn belangrijke goal, maar ook zijn onophoudelijke inzet.

• Statistiek: België sluit zijn groep af zonder nederlaag. Het is al 27 matchen ongeslagen in WK-voorrondes. De laatste nederlaag dateert van 2009 tegen... Estland.

Het journaal 13u met o.a. alles over de 1-1 van de Rode Duivels tegen Wales

Belgen verdienen meer in de eerste helft

De roep om vernieuwing was bij de bondscoach niet in dovemansoren gevallen, want De Ketelaere en Theate stonden voor het eerst in hun internationale carrière in de basis.

Toch was het "ancien" De Bruyne - voor de gelegenheid aanvoerder - die als vanouds de lakens uitdeelde. Toen Wales de bal niet wegkreeg, aarzelde hij niet om uit te halen en doelman Ward moest vissen. Het leek het begin van een aangename avond.

De Belgen bleven ook domineren, maar achterin speelde Boyata een ongelukkige match. Hij gaf het startsein voor pakjestijd met een slippertje dat niet werd afgestraft. Zijn foute inspeelpass werd wel cash betaald, ook omdat eerst Witsel en daarna Theate over de bal maaiden. Moore wist wel raad met dat cadeautje.

De gelijkmaker was niet verdiend, ook al omdat de Duivels nog enkele mooie kansen kregen voor de rust, waarvan zeker het sublieme schot van Thorgan Hazard op de paal een beter lot had verdiend. Toch bleef het bij 1-1 na het eerste bedrijf.

Tweede helft om snel te vergeten

In het tweede bedrijf begonnen dezelfde acteurs plots over hun zinnen te struikelen. Slordig spel bracht Wales zomaar in de match. Een blik nieuwe namen, met daarbij debutant Vanzeir, bracht weinig beterschap.

Dankzij een uitmuntend publiek in Cardiff - ook al was het overbodig om De Bruyne uit te fluiten - vatte Wales moed. Zat een zege tegen de nummer 1 van de wereld (voorlopig toch nog) er misschien in?

Het leek een helft zonder noemenswaardige kansen te worden, tot Liverpool-speler Williams zich een weg baande richting het doel en een kogel afvuurde naar de verste kruising. Casteels moest zich helemaal strekken om die domper te vermijden.

Uiteindelijk gingen ze bij Wales toch rekenen en werd het belangrijke punt, dat de status van reekshoofd bij de loting voor de play-offs garandeert, met hand en tand verdedigd. De Belgen drongen nog aan, maar het was blaffen zonder te bijten.

Wales vierde het gelijkspel uitbundig, bondscoach Roberto Martinez zal toch niet helemaal overtuigd geraakt zijn van zijn jeugdige doublures. Enkel Theate wierp zich in deze match op als een waardige wissel voor de toekomst.

Martinez: "Was belangrijk dat we vandaag het leiderschap hadden van De Bruyne"

Vanzeir: "Was geweldig om te mogen invallen"

90'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
22:38

EINDE: 1-1

Wales heeft België op een gelijkspel gehouden en gaat zo als reekshoofd naar de barrages voor het WK. Dat wordt uitbundig gevierd. De Rode Duivels sluiten hun campagne opnieuw zonder nederlaag af.

22:36

Morrell kust ploegmaat Moore, die de angel haalt uit wellicht de laatste Belgische aanval.

22:36

Kopballetje Boyata

Boyata is nog maar eens de dreigendste man bij een hoekschop. Deze keer kan hij te weinig kracht zetten op zijn kopbal, anders had doelman Ward het misschien toch nog vlaggen.

22:35

Het zijn de Belgen die nu het meeste aandringen om toch nog met een zege huiswaarts te keren. Een zwieper van Trossard valt over het doel. Toch een hoekschop.

22:33

Bij Wales doen ze er nu alles aan om dat ene puntje over de streep te trekken. Pas in de extra tijd wordt ook voor het eerst gewisseld. Aanvoerder Ramsey gaat eruit voor Johnson.

22:32

extra time

Door de vele blessurebehandelingen krijgen we nog een toetje van 6 minuten. Als dat maar niet zwaar op de maag van de Belgen valt.

22:30

Dante Vanzeir wil niet samen met de rest van de Belgen wegzinken. Met een ietwat optimistisch schot laat hij zich opmerken.

22:26

Nog 2 wissels

Recordinternational Vertonghen mag nog een cap extra opspelden, hij komt Theate vervangen, die het toch niet slecht deed bij zijn debuut. Meunier solliciteerde al een hele helft voor een wissel en wordt nu op zijn wenken bediend door de bondscoach. Trossard verlost hem uit zijn lijden.

22:25

Save van Casteels

Casteels moet dan toch eens zijn klasse tonen. Williams zwerft over links tot hij naar binnen kan snijden en op de kruising kan afvuren. De doelman van Wolfsburg zweeft de bal knap uit zijn kooi.

22:24

Peter Vandenbempt (Radio 1)
22:23

Scheidsrechter Dias begint plots met de kaarten te zwaaien. Eerst eentje voor Moore na een elleboogje op Witsel, nu ook voor Dendoncker, die een Welshe aanval iets te cynisch afbreekt.