Frankrijk wint de penaltyreeks met 5-3 tegen Portugal.

Exit Ronaldo en Martinez: Frankrijk schiet Portugal uit EK na zenuwslopende penaltyreeks

 vr 5 juli 2024 23:42
Portugal
einde (pen.)
03-05
Frankrijk
    1. 67' - Verv. Antoine Griezmann door Ousmane Dembélé
    2. 74' - Verv. João Cancelo door Nélson Semedo
    3. 74' - Verv. Bruno Fernandes door Francisco Conceição
    4. 80' - Geel - João Palhinha
    5. 84' - Geel - William Saliba
    6. 86' - Verv. Randal Kolo Muani door Marcus Thuram
    7. 90+2' - Verv. João Palhinha door Rúben Neves
      1. 119' - Verv. Vitinha door Matheus Nunes
      Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 05/07/24 - 21:00

      Zoveel talent, maar amper spektakel. De topaffiche tussen Portugal en Frankrijk leverde 120 teleurstellende minuten zonder goals op. Mbappé? Niet gezien. Ronaldo? Evenmin. Na strafschoppen trokken Les Bleus aan het langste eind. Voor Ronaldo en Martinez zit het toernooi erop, Frankrijk wacht nu een halve finale tegen Spanje.

      Highlights Portugal - Frankrijk
      7 video's
      Portugal - Frankrijk in een notendop:
      1. Sleutelmoment
        In een zenuwslopende strafschoppenreeks houden Frankrijk en Portugal gelijke tred tot 2-2, maar bij de derde Portugese penalty gaat het fout. João Felix kraakt onder de druk en besluit op de paal. De Fransen blijven foutloos en knikkeren Portugal uit het EK.
      2. Man van de match
        Ousmane Dembélé mocht pas halfweg de tweede helft invallen en bracht met zijn snelle rushes en voorwaartse drang meteen meer dreiging in het Franse spel. Enkel in de afwerking liet de invaller het afweten. Behalve in de penaltyreeks, daar gaf Dembélé Frankrijk meteen het goede elan door de eerste strafschop om te zetten.
      3. Opvallend
        In de halve finales van het EK staan zonder zelf ook maar één veldgoal te maken, il faut le faire. Twee van de amper drie Franse goals op dit EK waren owngoals van de Oostenrijker Maximilian Wöber en Rode Duivel Jan Vertonghen, het andere doelpunt was een penalytreffer van Mbappé tegen Polen.
      4. Statistiek
        Voor het eerst in zijn carrière is Cristiano Ronaldo er niet in geslaagd om te scoren op een groot toernooi. Sinds Euro 2004 had de Portugees op elk daaropvolgend WK en EK minstens één keer raak getroffen. Aan die indrukwekkende reeks komt nu een einde.

      Slaapverwekkend wandelvoetbal

      Een heruitgave van de EK-finale van 2016. De affiche oogde mooi, maar een teleurstellende eerste helft loste de verwachtingen allerminst in. Met amper twee doelpogingen voor Portugal en drie voor Frankrijk illustreerden beide teams vooral waarom ze zo moeilijk scoren op dit EK.

      De Franse start was nochtans veelbelovend, maar Portugal nam snel over en duwde les Bleus achteruit. Toch was het Costa die als eerste doelman in actie moest komen op een verre knal van Hernandez. Ook bij een gevaarlijke voorzet van Mbappé zat Costa er goed bij.

      Leão charmeerde bij Portugal met enkele technische kunststukjes, maar veel leverden die niet op. Ronaldo kwam al helemaal niet in het stuk voor. Opvallen deed de vedette enkel door een vrije trap af te staan aan Bruno Fernandes, maar die ving er niks mee aan.

      Portugal botst op Maignan, Frankrijk mist efficiëntie

      De tweede helft had gelukkig wat meer om het lijf, al bleef het al bij al een teleurstellende kwartfinale. Mbappé deed de Fransen even hopen na een één-twee met Kanté, maar zijn schot landde recht in de handen van Costa.

      Dan was Portugal gevaarlijker toen Cancelo Bruno Fernandes lanceerde, maar Maignan hield Frankrijk met een knappe redding overeind. Dat kunstje herhaalde de Franse doelman even later toen Vitinha op aangeven van Leão in één tijd gevaarlijk op doel besloot.

      Maar ook Frankrijk kwam dicht bij de openingsgoal. Na een slim tikje van Koundé haalde Kolo Muani uit in de zestien, maar met een cruciale tackle kon Ruben Dias het schot nog net naast deviëren.

      Niet veel later ontsnapte Portugal opnieuw toen een voorzet van Dembélé afweek op Pepe en zo voor de voeten van Camavinga landde. Die kreeg een uitgelezen kans om de score te openen, maar mikte rakelings voorlangs.

      Penaltymisser João Felix breekt Portugal zuur op

      Net als in de clash tussen Spanje en Duitsland draaide ook deze kwartfinale uit op verlengingen. Portugal was daarin veruit de gevaarlijkste ploeg. Conceiçao plaveide de weg voor Ronaldo, maar de afwerking van CR7 liet het afweten.

      Ook Leão joeg de Fransen nog even de stuipen op het lijf toen hij aanlegde in de zestien, maar Upamecano kon zijn schot nog net afblokken. Een kopbal van Felix strandde dan weer in het zijnet en op de valreep mikte ook Mendes nog op Maignan.

      Het leverde allemaal niks meer op en dus moesten penalty's de wedstrijd beslissen. Zonder Mbappé, die tijdens de verlengingen al gewisseld was. Maar Frankrijk klaarde de klus ook zonder zijn sterspeler.

      João Felix knalde zijn elfmeter tegen de paal, terwijl les Bleus foutloos bleven. Hernandez besliste de wedstrijd en knalde Frankrijk naar de halve finales. Daarin wacht een confrontatie met Spanje.

      Gerelateerd:

      Fase per fase

      23:43
      23:43

      Einde

      Het Portugal van Roberto Martinez blaast de aftocht op het EK. Frankrijk kon pas in de strafschoppenreeks het verschil maken. De misser van João Felix brak de Portugezen zuur op, les Bleus bleven foutloos en mogen hun borst natmaken voor een confrontatie met Spanje.

      23:42
      23:42

      Frankrijk naar de halve finales!

      Hernandez kan Frankrijk naar de halve finales knallen en dat doet hij ook!

      23:42
      shootouts
      Nuno Mendes
      Portugal
      23:41

      Mendes kraakt niet

      Alle druk op de schouders van Nuno Mendes, maar dat deert hem niet. Hij mikt de bal hoog in doel.

      23:41
      23:40

      Barcola faalt niet

      Barcola kan er 2-4 van maken voor de Fransen en dat doet hij ook. Costa kiest de verkeerde kant. Het ziet er beroerd uit voor Portugal.

      23:40
      shootouts
      23:39
      shootouts
      23:39

      Tegen de paal!

      João Felix is de eerste die mist! Hij mikt zijn strafschop tegen de paal!

      23:38

      Koundé klaart de klus

      Koundé is de derde penaltynemer bij Les Bleus. Ook hij mikt de bal hoog in doel.

      23:38
      23:38

      Knappe strafschop van Silva

      Bernardo Silva jaagt de bal hoog in doel. Perfecte penalty, alles weer gelijk.

      23:37
      23:37

      Frankrijk weer op voorsprong

      Fofana mikt de bal recht door het midden. Dat blijkt de goede keuze.

      23:36
      23:36

      Feilloze Ronaldo

      Alle ogen zijn op Ronaldo gericht. Hij haalt diep adem en mikt de bal hard en zuiver in doel. 1-1.