85'
Denzel Dumfries
85'
3 - 2

Nederland heeft de twijfels van zich afgeschud in zijn openingsmatch tegen Oekraïne. Het speelde lange tijd fris van de lever en scoorde ook 2 keer, maar plots stond Oekraïne op en maakte gelijk via Jaremtsjoek. Dumfries zorgde uiteindelijk alsnog voor de bevrijding voor Oranje.

Nederland - Oekraïne in een notendop:

• Sleutelmoment: Nederland leek na een sterke wedstrijd toch met een schamel puntje achter te blijven, maar Dumfries besliste daar anders over met de late 3-2.

• Man van de match: Denzel Dumfries was een gesel voor de Oekraïense defensie en had een voet in alle Nederlandse doelpunten, al liet hij voor de pauze ook twee grote kansen liggen.

• Opvallend: Voor Nederland is dit de eerste overwinning op een EK-eindronde sinds de groepsfase van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.

Ruim verslag van Nederland - Oekraïne (3-2)

Sterk Oranje kan niet scoren voor de pauze

De wedstrijd begon met een rotvaart. Oekraïne trok meteen ten aanval, maar liep daardoor op een snelle Nederlandse counter, net niet afgerond door Depay. Het was het sein voor een wervelend begin van Oranje, met ook nog uitstekende kansen voor Dumfries en Wijnaldum.

Oekraïne kwam zonder kleerscheuren uit de Nederlandse storm en kon na een kwartier even uit de omknelling breken. Jaremtsjoek tekende voor de eerste doelpoging van Oekraïne, een gekraakt schot in de handen van Stekelenburg.

Na een korte adempauze ging de Nederlandse aanvalslinie weer in overdrive. Ook nu kwamen Wijnaldum en Dumfries het dichtst bij de openingstreffer, maar scoren wilde niet lukken voor de Nederlanders, die na een sterke eerste helft toch met een onvoldaan gevoel richting kleedkamers trokken.

Vijf goals in spectaculaire tweede helft

In de tweede helft werd Oranje dan toch beloond voor de inzet. Wijnaldum kreeg de bal cadeau van de Oekraïense doelman en scoorde de verdiende 1-0, nog voor het uur was Weghorst daar al met de 2-0, opnieuw met dank aan het voorbereidende werk van Dumfries.

Met een dubbele voorsprong op het bord nam Nederland wat gas terug. Oekraïne gaf een geslagen indruk en leek rijp voor de slachtbank, tot Jarmolenko plots een geweldige pegel uit zijn sloffen toverde. Hij kreeg alle ruimte om uit te halen en schilderde de bal heerlijk in de bovenhoek: 2-1.

En wat niemand nog voor mogelijk hield, gebeurde zowaar: tien minuten voor affluiten maakte Jaremtsjoek er met een fraaie kopbalgoal 2-2 van. Consternatie en ongeloof in de Johan Cruijff ArenA, maar deze wedstrijd had nog een laatste plotwending in petto. Dumfries, ook al betrokken bij de eerste twee goals, trok Oranje alsnog over de streep: 3-2 na een geweldige voetbalavond.

Wow! Met een prachtgoal zorgt Jarmolenko opnieuw voor spanning: 2-1

Feest in Gent! Jaremtsjoek kopt Oekraïne zowaar op 2-2

Dumfries is de Nederlandse held met de late 3-2

Wijnaldum: "Gelukkig viel de 3-2, maar het had anders kunnen zijn"

• Frenkie de Jong (Nederland): "Het was frusterend dat de goal zo lang uitbleef, maar je kunt beter kansen krijgen, want als je de kansen niet krijgt, dan kun je ook niet scoren. We wisten dat als we zo zouden voortdoen de goal uiteindelijk wel zou vallen. We willen naar voren spelers, zo geven we ook energie aan het publiek en dat krijgen we dan van hen terug. Ik denk dat we dat aardig gedaan hebben."

• Georgino Wijnaldum (Nederland): "We hebben een goeie wedstrijd gespeeld, maar in 10 minuten geven we 2 kansen weg en zijn het gelijk 2 goals. Dan krijgen zij vertrouwen en moeten wij er weer achteraan. We bleven vol vertrouwen op zoek naar de 3-2. Gelukkig viel die, maar het had anders kunnen zijn. We moeten leren hoe we zo'n match moeten uitspelen. Dat is een verbeterpuntje."

• Andrej Sjevtsjenko (bondscoach Oekraïne): "Ik vind het schitterend hoe mijn ploeg reageerde na de 2-0. We hebben het omgegooid en kregen plots kansen. Uiteraard ben je dan teleurgesteld, want we kregen een mooie kans op een puntje. Maar op het einde maken we een foutje, we hadden het anders moeten aanpakken bij die 3-2."

90+3'
90+3'

Afgelopen! Nederland trekt na een spectaculaire wedstrijd aan het langste eind tegen Oekraïne. Oranje gaf een 2-0-voorsprong weg, maar Dumfries maakte er in het slot nog 3-2 van.

90+1'
90+1'

90'

89'
88'
85'

Dumfries trekt Oranje over de streep

Dumfries zet een orgelpunt op deze heerlijke voetbalavond. Met een geweldig kopbaldoelpunt zet hij Nederland alsnog op weg naar de zege. De ArenA gaat van wanhoop weer naar extase.

84'

80'
79'

79'

De gelijkmaker van Jaremtsjoek!

Oekraïne komt zowaar langszij! Jaremtsjoek maakt er met een rake kopbal 2-2 van. Nederland is zijn voorsprong kwijt. Wie had dat tien minuten geleden nog zien aankomen?

75'

Wat een heerlijke vlam van Jarmolenko!

Vanuit het niets komt Oekraïne weer in de wedstrijd. Jarmolenko krijgt ruimte om uit te halen en nagelt de bal met een geweldige knal in de bovenhoek, buiten het bereik van Stekelenburg: 2-1.