Frankrijk laatste halvefinalist EK: penalty in verlengingen tegen Nederland brengt redding

  1. 88' - Verv. Grace Geyoro door Clara Matéo
  2. 72' - Verv. Daniëlle van de Donk door Esmee Brugts
  3. 72' - Geel - Stefanie van der Gragt
  4. 62' - Verv. Melvine Malard door Selma Bacha
   1. 103' - Geel - Vivianne Miedema
   2. 102' - Doelpunt strafschop - Ève Périsset (1 - 0)
   3. 101' - Geel - Dominique Janssen
    1. 115' - Verv. Lynn Wilms door Damaris Egurrola
    102'penalty goalÈve Périsset1 - 0

    Frankrijk is de laatste halvefinalst op het EK vrouwenvoetbal in Engeland. Tegen Nederland wachtte het tot in de verlengingen om het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd te maken. De kwartfinale-vloek is verbroken voor Les Bleues, dat voor het eerst in 10 jaar naar een halve finale mag.

    Onze noorderburen kregen Frankrijk tegenover zich in de laatste kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal. Een affiche die enkele ronden later ook niet misstaan had. Nederland staat vierde op de wereldranglijst, Frankrijk derde.

     

    De Fransen bewezen in de eerste helft met veel overtuiging waarom het wél een plaatsje op het wereldpodium heeft, maar ondanks de vele kansen voor de rust, lukte scoren niet voor Les Bleues.

     

    Oranje kon daarvoor rekenen op het doelhout, doelvrouw Van Doomselaar en pseudo-doelvrouw Van der Gragt - die als veldspeelster de bal tweemaal van de lijn pareerde.

    De wedstrijden van Frankrijk tegen Italië, IJsland en onze Red Flames hebben ons wel geleerd dat de Fransen de tweede helft steevast minder scherp acteren. 

     

    Hoopgevend voor de Nederlanders, die het begin van de tweede helft inderdaad hun voet naast die van hun tegenstander konden zetten.

     

    Al was dat momentum van korte duur. Met nog 25 minuten op de klok bracht trainster Corinne Diacra Selma Bacha tussen de lijnen. De winger van Lyon luidde het slotoffensief in, maar ondanks heel wat kansen konden Les Bleues opnieuw niet prikken.

     

    In de verlengingen dan maar? Jawel, een strafschop van Périsset bracht redding. De Fransen hebben lang moeten nagelbijten, maar stoten zo voor het eerst in tien jaar terecht door naar een halve finale - waar Duitsland op hen wacht.

    Fase per fase

    1. tweede verlenging, minuut 123 match afgelopen
    2. Vivianne Miedema (Nederland) kan aanleggen met haar rechtervoet, maar haar schot wordt afgeblokt. tweede verlenging, minuut 122.
    3. Ouleymata Sarr (Frankrijk) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Victoria Pelova (Nederland). tweede verlenging, minuut 121.
    4. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede verlenging, minuut 121.
    5. Stefanie van der Gragt (Nederland) zet haar hoofd tegen de bal, maar ze kan niet kadreren. tweede verlenging, minuut 119.
    6. Romée Leuchter (Nederland) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Wendie Renard (Frankrijk). tweede verlenging, minuut 118.
    7. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Clara Matéo (Frankrijk) stond buitenspel. tweede verlenging, minuut 116.
    8. Clara Matéo (Frankrijk) trapt met haar rechtervoet op doel, maar haar schot gaat naast. tweede verlenging, minuut 116.
    9. tweede verlenging, minuut 115. Vervanging bij Nederland, Damaris Egurrola erin, Lynn Wilms eruit
    10. Marion Torrent (Frankrijk) trapt met haar rechtervoet op doel, maar haar schot gaat naast. tweede verlenging, minuut 114.
    11. Victoria Pelova (Nederland) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Ze ging te fors in op Sakina Karchaoui (Frankrijk). tweede verlenging, minuut 110.
    12. Ouleymata Sarr (Frankrijk) trapt met haar rechtervoet op doel, maar haar schot gaat naast. tweede verlenging, minuut 108.
    13. Ouleymata Sarr (Frankrijk) trapt met haar rechtervoet op doel, maar haar schot gaat naast. tweede verlenging, minuut 107.
    14. Victoria Pelova (Nederland) kan aanleggen met haar linkervoet, maar haar schot wordt afgeblokt. tweede verlenging, minuut 106.
    15. tweede verlenging, minuut 106 match begonnen
    16. tweede verlenging, minuut 102. Périsset breekt de ban vanop de stip.

     Périsset breekt de ban vanop de stip

    17. rust na 105 minuten, 22 uur 46. Vervanging bij Nederland, Aniek Nouwen erin, Kerstin Casparij eruit
    18. rust na 105 minuten, 22 uur 46. Vervanging bij Frankrijk, Ella Palis erin, Sandie Toletti eruit
    19. rust na 105 minuten, 22 uur 46. Vervanging bij Frankrijk, Ouleymata Sarr erin, Kadidiatou Diani eruit
    20. rust na 105 minuten, 22 uur 46. Vervanging bij Frankrijk, Marion Torrent erin, Ève Périsset eruit