De Red Flames schrijven geschiedenis met een plaats in kwartfinales van EK voetbal

  1. 90+2' - Verv. Janice Cayman door Kassandra Missipo
  2. 81' - Verv. Cristiana Girelli door Daniela Sabatino
  3. 80' - Verv. Valentina Bergamaschi door Valentina Cernoia
  4. 68' - Verv. Flaminia Simonetti door Valentina Giacinti
  5. 66' - Verv. Hannah Eurlings door Féli Delacauw
  6. 66' - Verv. Jody Vangheluwe door Laura Deloose
  7. 65' - Geel - Lisa Boattin
  8. 59' - Verv. Elena Dhont door Marie Minnaert
  9. 58' - Verv. Martina Rosucci door Arianna Caruso
  10. 49' - Doelpunt - Tine De Caigny (0 - 1)
  49'goalTine De Caigny0 - 1

  De Belgische voetbalvrouwen hebben zich voor het eerst in de geschiedenis kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het EK voetbal. De Red Flames versloegen in hun laatste groepsmatch Italië, terwijl concurrent IJsland niet kon stunten tegen Frankrijk. Vrijdag spelen ze tegen Zweden in de kwartfinales. 

  De overwinning van de Flames in een notendop:

  • Sleutelmoment: Na 50 minuten blijft een vrije trap hangen in de Italiaanse box. Tine De Caigny reageert kwiek en schiet zonder twijfelen de 0-1 tegen de touwen.
  • Speelster van de match: Het verdedigingsduo Biesmans-Kees bezweek niet onder de Italiaanse druk in de tweede helft. Vooral de 21-jarige Sari Kees maakt indruk op dit EK.
  • Opvallend: IJsland maakte in extremis nog gelijk in de andere groepswedstrijd van groep D. Een gelijkspel had dus niet volstaan om door te stoten voor de Belgen.

  De Caigny breekt de ban

  Er waren veel scenario's mogelijk in de laatste groepsmatch van de Red Flames tegen Italië. Winnen was het gemakkelijkste en dat deden onze Belgische vrouwen.

   

  In een meer dan degelijke eerste helft waren de Flames minstens de evenknie van Italië. Veel verder dan enkele halve kansen via Elena Dhont en Hannah Eurlings kwamen ze echter niet. 

   

  Langs de andere zijde van het veld stond Nicky Evrard net als in de twee vorige wedstrijden pal. Ze keerde een schot van Bonansea. Alles werd beslist in een bloedstollende tweede helft.

   

  Al snel na de pauze was het Tine De Caigny die de ban brak. De grote Hoffenheim-aanvalster reageerde snel nadat de Italianen een vrije trap niet wegkregen. Droog in de benedenhoek en euforie in het Belgische kamp.

  Bekijk de cruciale treffer van Tine De Caigny:

  Zweden wacht in kwartfinales

  Italië was niet van slag en nam nadien meteen de wedstrijd in handen. Girelli schilderde de bal eerst op de lat en besloot nadien een kopbal naast. De hete standjes voor het doel van Evrard stapelden zich op, maar de Belgen weerstonden. 


  Giacinti kwam er nog dichtbij, maar de bal week net voldoende af. Het centrale verdedigingsduo Kees-Biesmans toonde zich sterk en hield de nul.


  In blessuretijd zorgde Tessa Wullaert - die een knappe match speelde - bijna voor een orgelpunt. Haar knal strandde op de paal.


  Het laatste fluitsignaal bevrijdde de Belgische ploeg. Serneels en zijn troepen ronden een mijlpaal en stoten door naar de volgende ronde. Daarin treffen ze het sterke Zweden, de nummer twee van de wereld.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 98. Het is gebeurd! Geschiedenis! De wedstrijd is ten einde en de Flames gaan naar de kwartfinale. Wat een prestatie van onze Belgische ploeg. Serneels springt een gat in de lucht. .
  3. Giacinti trapt naast vanuit buitenspelpositie. Giacinti probeert nog, maar staat buitenspel. Het is wachten op het verlossende fluitsignaal. . tweede helft, minuut 97.
  4. tweede helft, minuut 96. Evrard legt zich op de bal. Was dit het laatste wapenfeit van de Italianen? De tijd tikt weg. .
  5. tweede helft, minuut 95. Minnaert krijgt de bal nu toch weg. Ze kegelt hem blindelings richting Italiaanse doelvrouw. Nog twee minuten... .
  6. tweede helft, minuut 94. De Flames krijgen de bal niet helemaal weg uit hun doelgebied. Het regent hoekschoppen. .
  7. tweede helft, minuut 93. Vrije trap Italië. Een vrije trap van Italië op de hoek van de grote baklijn. Dan is het toch weer even bang afwachten voor de Flames. De Caigny maakt de scherp aangesneden bal onschadelijk. .
  8. tweede helft, minuut 93. Pegeltje van Wullaert op de paal.

   Pegeltje van Wullaert op de paal

  9. tweede helft, minuut 92. Missipo is een moegestreden Cayman komen vervangen. Nogmaals herhalen: met deze stand stoten de Belgen door naar de kwartfinale van het EK. .
  10. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij België, Kassandra Missipo erin, Janice Cayman eruit
  11. Wullaert bijna met magistraal moment. Bijna beslist Wullaert de wedstrijd met een prachtig schot. De bal strandt op de paal. In de rebound schiet Cayman over.  . tweede helft, minuut 91.
  12. tweede helft, minuut 90. Beter moment van de Flames. De Flames zijn de laatste minuten een klein beetje onder de druk uitgekomen. Cayman probeert met haar laatste krachten de bal bij te houden, maar wordt over de zijlijn geduwd. .
  13. tweede helft, minuut 88. Serneels roept Missipo. De Belgische bondscoach ziet er nerveus uit. Je zou voor minder natuurlijk. .
  14. tweede helft, minuut 87. Cayman speelt counter slecht uit. Wullaert lig op de loer voor een counter en stuurt Cayman weg, maar die heeft geen goede controle in huis. Weg kans. .
  15. tweede helft, minuut 86. Nieuwe kans voor Italië. Bonansea krijgt de kans om aan te leggen aan de rand van de 16 maar besluit te zwak. Evrard gaat goed plat. .
  16. tweede helft, minuut 85. Evrard lijkt verder te kunnen. Ze trapt de bal ver uit, maar tast nadien toch nog even naar de lies. .
  17. Evrard met probleem. Nicky Evrard zet zich even op de grond. Heeft ze iets voelen schieten in haar been? Of wil ze gewoon haar ploeg een beetje rust gunnen? . tweede helft, minuut 83.
  18. tweede helft, minuut 83. De Italiaanse druk blijft aanhouden. Evrard is net op tijd om de bal voor de voeten van Giacinti weg te snoepen. Het worden nog 10 lange minuten. .
  19. tweede helft, minuut 82. Er is een remedie tegen een Italiaanse storm en dat is een doelpunt. Aster Nzeyimana.
  20. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Italië, Daniela Sabatino erin, Cristiana Girelli eruit