1. 1' - Doelpunt - Melvine Malard (0 - 1)
Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 3 - 18/07/22 - 21:00
1'
Melvine Malard
0 - 1
1'

Frankrijk heeft zijn plicht vervuld in zijn laatste groepsmatch. Door een gelijkspel tegen de IJslandse vrouwen en de winst van België tegen Italië mogen de Red Flames naar de kwartfinales van het EK.

Frankrijk was met 2 zeges al zeker van een plek in de kwartfinales, maar de Red Flames hadden wel de hulp nodig van de Franse vrouwen om nog kans te maken op de volgende ronde. Een IJslandse zege zou immers fataal zijn voor België, een gelijkspel zou voor rekenwerk zorgen.

Maar Frankrijk vervulde zijn sportieve plicht en kwam al in de 1e minuut van de wedstrijd op voorsprong. Malard, een van de vele nieuwe gezichten in de basis bij de Fransen, zette IJsland meteen met de rug tegen de muur.

Het veredelde B-elftal van Frankrijk kon vervolgens controleren en zag hoe na de rust 2 doelpunten werden afgekeurd. Na liefst 12 minuten in de extra tijd kon IJsland dankzij een VAR-interventie toch nog gelijkmaken vanaf de stip, maar dat was meteen ook het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Door het gelijkspel tegen Frankrijk en de winst van België tegen Italië wippen de Red Flames nog over IJsland naar de 2e plek in de groep. IJsland huiswaarts zonder nederlaag dus, na 3 gelijke spelen, maar dat zal de Belgische vrouwen worst wezen.

90+13' tweede helft
90+2'
90+1'

63'
63'
45+4' eerste helft
45+1'

15'
4'

Doelpunt Frankrijk: 0-1!

We hebben nog niet met onze ogen geknipperd en het staat al 0-1 in het voordeel van de Fransen. Dankuwel, Melvine Malard, die de bal al na 1 minuut keurig in het hoekje duwt. De Red Flames lachen in hun vuistje.

3'

BEKIJK: Na 1 minuut zet Malard Fransen op voorsprong

20:59

START!

België schaart zich achter Frankrijk. Als de Red Flames de kwartfinale op dit EK voetbal nog willen bereiken, zal de Franse nationale ploeg zijn plicht moeten doen tegen IJsland. Volg de levensbelangrijke wedstrijd voor de Flames hier op de voet.

20:38

Wat zijn de 2 scenario's waarin de Flames zich nog kunnen plaatsen?

1. Winnen en hopen dat IJsland dat niet doet

Met een zege tegen Italië zouden de Belgische vrouwen de groepsfase met 4 punten eindigen. Als IJsland niét wint tegen het sterkere (maar al gekwalificeerde) Frankrijk zijn de Flames geplaatst voor de kwartfinale.

2. Bij een gelijkspel hopen op ruime zege Frankrijk

Indien de Flames gelijkspelen tegen Italië moét Frankrijk in het andere duel winnen van IJsland.

Dan voltrekt zich de lastige situatie dat er drie ploegen zijn met 2 punten (IJsland, België en Italië). U voelt het al komen: dat betekent rekenwerk, want er wordt gekeken naar de onderlinge resultaten van alle ploegen met een gelijk aantal punten.

Als de Flames 0-0 gelijk spelen tegen Italië gaan ze sowieso niét door. Bij 2-2 of een hoger gelijkspel gaan de Belgen wél altijd naar de kwartfinale.

Bij 1-1 wordt er dan weer gekeken naar het doelsaldo. Indien Les Bleues de IJslandse vrouwen kloppen met minimaal twee doelpunten verschil, dan zijn de Belgische vrouwen eveneens geplaatst.

Als Frankrijk met één doelpunt verschil wint, is het doelpuntensaldo van IJsland en België gelijk. Volgens de UEFA-regels wordt dan gekeken naar het aantal gescoorde goals.

Zijn ook die gelijk? Dan krijgt de fairste ploeg het voordeel - lees: het minste aantal gele/rode kaarten. Met zes "strafpunten" voor de Flames tegenover nul stuks voor IJsland lijkt de strijd op dat vlak verloren.