Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 2 - 13/07/22 - 21:00
Diana Silva
2 - 2
Diana Silva
47'

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun tweede wedstrijd op het EK-voetbal wel kunnen winnen. Tegen Portugal gaven de Oranje Leeuwinnen een 2-0 voorsprong uit handen, maar iets na het uur besliste Van de Donk met een plaatsbal toch de wedstrijd in het voordeel van Nederland, dat met 4 op 6 goed op weg is naar de volgende ronde.

De Oranje Leeuwinnen zagen de voorbije dagen enkele sterkhouders (definitief) uit de kern verdwijnen. Zo kon bondscoach Mark Parsons tegen Portugal niet rekenen op aanvoerder Vivianne Miedema en Jackie Groenen, de motor van het team. Ze zijn allebei even out met corona.

Maar tegen Portugal was er weinig van te merken in de eerste helft. Na twee kopbaldoelpunten van Egurrola en Van der Gragt stond het na een kwartier spelen al 2-0.

Wedstrijd gespeeld? Neen! Want nog voor de rust zorgde Costa voor de aansluitingstreffer vanaf de stip. Meteen erna hing Silva de bordjes in evenwicht, ook met een kopbal. De Portugezen Bernardo Silva, Ruben Dias en Joao Cancelo zagen het vanuit de tribunes graag gebeuren (zie: gerelateerd).

De Nederlandse vrouwen waren even aangeslagen, maar dankzij Roord stond het toch snel 3-2. Het doelpunt werd niet veel later afgekeurd voor buitenspel.

Uitstel, maar zeker geen afstel, want iets na het uur zette Van de Donk met een heerlijke plaatsbal de eindscore op het bord. Met 4 op 6 mag Nederland stilaan aan de volgende ronde beginnen te denken.