Oostenrijk won met het kleinste verschil van Noorwegen.

vr 15 juli 2022 22:53
  1. 45' - Geel - Carina Wenninger
  1. 88' - Verv. Nicole Billa door Marina Georgieva
Europees Kampioenschap Vrouwen - speeldag 3 - 15/07/22 - 21:01

Oostenrijk heeft het ticket voor de kwartfinales beet. In een rechtstreeks duel bleek het veel sterker dan Noorwegen, dat op geen enkel moment aanspraak kon maken op de overwinning. Nicole Bila scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. In de kwartfinale wacht een cruciaal duel tegen favoriet Duitsland.

De nummer 12 op de FIFA-ranking tegen de nummer 21. Op papier leek Noorwegen de grote favoriet om het laatste ticketje voor de kwartfinales in groep A
te pakken.

Maar de Scandinavische vrouwen startten bijzonder zwak aan de wedstrijd. Na een dikke 10 minuten kwamen ze al een eerste keer bijzonder goed weg. De knal van Feiersinger werd door Pettersen tegen de lat geduwd. Met meer geluk dan kunde voorkwam de Noorse doelvrouw een vroege achterstand.

Oostenrijk ging verder op het ingeslagen elan, maar Noorwegen echt in de problemen brengen kon het niet. De Noorse doelvrouw Pettersen moest wel tussenkomen op een poging van Billa maar de voorsprong hing niet in de lucht.

Toch viel die even later - letterlijk - uit de lucht. Hanshaw schilderde de bal perfect op het hoofd van Bila die de bal tegen de netten kopte. De Oostenrijkse topschutter van Hoffenheim zette haar land zo met één been in de kwartfinales.

Na rust leek het meer en meer een mission impossible te worden voor Noorwegen, dat nog twee keer moest scoren om door te stoten. Het maakte een geslagen indruk en kon op geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning.

Pas in minuut 89 verscheen het een eerste keer voor de neus van de Oostenrijkse doelvrouw. Na een goede actie van sterspeelster Ada Hegerberg moest zij redding brengen. Een minuut later kwam de voormalige Ballon d'Or nog dichter bij de aansluitingstreffer, maar ook dit keer stond Zinsberger pal.

Geen dolle slotfase dus, wel een oververdiende kwalificatie voor Oostenrijk.