WK-droom van Red Flames spat uiteen na nederlaag tegen genadeloos Portugal

Portugal
2-1
België
barrages wk voetbal: portugal red flames

De Red Flames zullen er volgend jaar niet bij zijn op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. De Belgische vrouwen verloren donderdagavond in de eerste ronde van de play-offs. Portugal was de boeman voor de Flames in een match die gekruid werd met enkele cruciale VAR-interventies.

• Vrouw van de wedstrijd: Diana Silva was een gesel voor de Belgische defensie. Met haar snelheid kon ze telkens opnieuw ontsnappen. Ze bracht Portugal op voorsprong en zorgde voor de bijna-strafschop waaruit onrechtstreeks toch gescoord werd.
  • Sleutelrol: Dat de VAR eigenlijk nodig is in elke wedstrijd werd opnieuw bewezen. In de eerste helft zag de VAR een strafschop voor de Flames, in de tweede helft maakte het een doelpunt van Wullaert en een strafschop voor Portugal correct ongedaan.
  • Flame van de wedstrijd: De enige vrouw op haar niveau was Tessa Wullaert. Ze nam haar verantwoordelijkheid en trapte de Flames op een gelijke stand vanop de stip. Haar tweede doelpunt werd afgekeurd door buitenspel. Ook Evrard was op de afspraak, maar zij kon niet voorkomen dat de Portugese vrouwen twee keer konden scoren.

Zwakke eerste helft, toch 1-1

Het leek zo mooi op papier. Nog 2 hordes in de aanloop naar het WK. Met Portugal wachtte het nummer 27 van de wereldranglijst bij de vrouwen. België staat 19e en heeft nog nooit verloren van Portugal. Een voordeel voor de Red Flames, zo leek het toch...

Al snel bleek dat Portugal gretiger was. Het ging al van bij het begin naarstig op zoek naar de voorsprong. Na een handvol minuten vonden de Silva's elkaar makkelijk in de voorhoede, maar het vizier stond nog niet op scherp.

De enige dreiging bij de Flames kwam via Wullaert, die door een foutje in de Portugese defensie alleen op de doelvrouw afstevende, maar onzuiver was in de afwerking.

Uiteindelijk werd de welwillendste ploeg beloond: linksback Marchao zette Diana Silva, die sluw uit de rug van De Neve dook, naar de 1-0. Een terechte voorsprong voor Portugal.

Al hielp de VAR de Red Flames een handje, het zag hands van Marchao op het schot van Cayman. Strafschop. Wullaert nam haar verantwoordelijkheid en trapte feilloos de 1-1 tegen de netten.

Hulp van de VAR mocht niet baten

De start van de tweede helft leek met een afgefloten doelpunt van Van Kerkhoven veelbelovend, maar de Flames vervielen terug in het slechte spel van de eerste helft.

Het zorgde voor veel kansen voor Portugal, maar de afstandschoten van Pinto en Jessica Silva vonden hun weg naar doel niet.

Toch kregen de Flames nog twee grote kansen: Van Kerkhoven kon een open kans niet in doel lopen en Wullaert kon bij haar tweede oog in oog ontmoeting met de Portugese doelvrouw wel scoren, maar ze vertrok deze keer vanuit buitenspel.

Het venijn zat in de staart: de ingevallen Tysiak trok nét buiten de grote rechthoek aan de noodrem toen Diana Silva haar te snel af was. De scheidsrechter zag een strafschop, de VAR legde de bal er net buiten.

Op de vrije trap pakte Evrard nog uit met een fantastische redding. Op de daaruitvolgende hoekschop niet meer... Pinto kopte die genadeloos binnen en doorprikte met een knikje de WK-droom van de Flames.