Ga naar de inhoud
Geen historisch eerste WK voor de Red Flames.

WK-droom van Red Flames spat uiteen na nederlaag tegen genadeloos Portugal

 do 6 oktober 2022 21:33
barrages wk voetbal: portugal red flames

De Red Flames zullen er volgend jaar niet bij zijn op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. De Belgische vrouwen verloren donderdagavond in de eerste ronde van de play-offs. Portugal was de boeman voor de Flames in een match die gekruid werd met enkele cruciale VAR-interventies.

  • Vrouw van de wedstrijd: Diana Silva was een gesel voor de Belgische defensie. Met haar snelheid kon ze telkens opnieuw ontsnappen. Ze bracht Portugal op voorsprong en zorgde voor de bijna-strafschop waaruit onrechtstreeks toch gescoord werd. 
  • Sleutelrol: Dat de VAR eigenlijk nodig is in elke wedstrijd werd opnieuw bewezen. In de eerste helft zag de VAR een strafschop voor de Flames, in de tweede helft maakte het een doelpunt van Wullaert en een strafschop voor Portugal correct ongedaan.
  • Flame van de wedstrijd: De enige vrouw op haar niveau was Tessa Wullaert. Ze nam haar verantwoordelijkheid en trapte de Flames op een gelijke stand vanop de stip. Haar tweede doelpunt werd afgekeurd door buitenspel. Ook Evrard was op de afspraak, maar zij kon niet voorkomen dat de Portugese vrouwen twee keer konden scoren.

Zwakke eerste helft, toch 1-1

Het leek zo mooi op papier. Nog 2 hordes in de aanloop naar het WK. Met Portugal wachtte het nummer 27 van de wereldranglijst bij de vrouwen. België staat 19e en heeft nog nooit verloren van Portugal. Een voordeel voor de Red Flames, zo leek het toch...

 

Al snel bleek dat Portugal gretiger was. Het ging al van bij het begin naarstig op zoek naar de voorsprong. Na een handvol minuten vonden de Silva's elkaar makkelijk in de voorhoede, maar het vizier stond nog niet op scherp.

 

De enige dreiging bij de Flames kwam via Wullaert, die door een foutje in de Portugese defensie alleen op de doelvrouw afstevende, maar onzuiver was in de afwerking. 

 

Uiteindelijk werd de welwillendste ploeg beloond: linksback Marchao zette Diana Silva, die sluw uit de rug van De Neve dook, naar de 1-0. Een terechte voorsprong voor Portugal. 

 

Al hielp de VAR de Red Flames een handje, het zag hands van Marchao op het schot van Cayman. Strafschop. Wullaert nam haar verantwoordelijkheid en trapte feilloos de 1-1 tegen de netten. 

Hulp van de VAR mocht niet baten

De start van de tweede helft leek met een afgefloten doelpunt van Van Kerkhoven veelbelovend, maar de Flames vervielen terug in het slechte spel van de eerste helft.

 

Het zorgde voor veel kansen voor Portugal, maar de afstandschoten van Pinto en Jessica Silva vonden hun weg naar doel niet. 

 

Toch kregen de Flames nog twee grote kansen: Van Kerkhoven kon een open kans niet in doel lopen en Wullaert kon bij haar tweede oog in oog ontmoeting met de Portugese doelvrouw wel scoren, maar ze vertrok deze keer vanuit buitenspel.

 

Het venijn zat in de staart: de ingevallen Tysiak trok nét buiten de grote rechthoek aan de noodrem toen Diana Silva haar te snel af was. De scheidsrechter zag een strafschop, de VAR legde de bal er net buiten. 

 

Op de vrije trap pakte Evrard nog uit met een fantastische redding. Op de daaruitvolgende hoekschop niet meer... Pinto kopte die genadeloos binnen en doorprikte met een knikje de WK-droom van de Flames. 

Reacties:

Portugal - België

20:58
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:54

90+6': Het is afgelopen...

Het WK van 2023 zal zonder de Red Flames zijn. België struikelt over Portugal, dat in het slot het verschil maakte. 

20:53

90+5': België krijgt nog één grote kans. Vanmechelen mag de bal voor doel brengen via een vrije trap. Maar ze mist haar trap volledig. Daar gaat ze toch wel de mist in. 

20:50

90+4': Dubbele redding van de Flames

Deloose redt op de lijn op een nieuwe poging van Portugal, Evrard brengt meteen opnieuw redding op het schot van Pinto. 

20:49

90+2': Serneels grijpt in en voert een drievoudige wissel in: Vanhaevermaet, Vanmechelen en De Caigny komen in de ploeg. De vierde scheidsrechter heeft alle moeite met het bord. De wissels duren 2 minuten. 

20:47

90': Toch 2-1!

Marchao met een goede hoekschop die aan de tweede paal valt. Pinto wordt alleen gelaten en kopt de hoekschop via de grond binnen! Zuur voor de Red Flames...

20:46

89': Evrard redt opnieuw

Evrard is opnieuw op de afspraak: ze duwt de gevaarlijke vrije trap tegen de lat en in hoekschop. Knappe redding. 

20:45

87': Géén strafschop! Wel rood...

Geen strafschop, wel een vrije trap. De fout werd aan de rand van de 16 gemaakt. En dus krijgt Tysiak wel de rode kaart. 

20:44

87': VAR weer aan het werk

De strafschop moet nog even wachten: de VAR roept Monzul naar het scherm. Was het contact net buiten de grote rechthoek?

20:42

85': Strafschop voor Portugal

Diana Silva omzeilt Tysiak in de rug.Tysiak trekt aan de noodrem en haalt SIlva onderuit in het strafschopgebied. Monzul wijst naar de stip. 

20:40

83': Opnieuw een gevaarlijke voorzet van de kant van Portugal, al zijn er geen inlopende speelsters om die in doel te werken.

20:39

81': Philtjens blust de brand, want Norton maakte zich klaar voor een uithaal. Onze linksback is blijven liggen na dat contact. 

20:37

80': Een dubbele wissel bij Portugal, 2 Silva's gaan naar de kant. Bij België gaat De Neve van het veld voor Tysiak. Ze lijkt wat last te hebben van een blessure. 

20:36

79': Pinto snelt voorbij Missipo en trapt vanuit de draai in het zijnet. 

20:35

78': Borges kan opnieuw voorzetten. Ze legt de bal terug op Norton. Norton trapt in één tijd, maar haar schot is geschampt. Evrard plukt. 

20:35
20:32

76': De Flames beseffen dat er wat mogelijk is en azen op een doelpunt. Het komt meer op de helft van Portugal. 

20:29

72': ook doelpunt Wullaert afgekeurd

Delacauw steekt de bal diep voor Wullaert. Opnieuw stevent ze af op de Portugese doelvrouw. Deze keer plaatst ze de bal wel knap binnen! De VAR keurt het doelpunt af, want Wullaert stond buitenspel.