Red Flames maken valse start in WK-kwalificatiecampagne na gelijkspel in Polen

  De Red Flames zijn met een gelijkspel aan hun WK-kwalificatiecampagne begonnen. In Polen werd het 1-1. Cayman redde tien minuten voor tijd een punt voor de Belgen met een gelukje. "Een terechte uitslag", vindt de bondscoach.

  Doelpunten:

  • 40' Ewa Pajor: 1-0
  • 79' Janice Cayman: 1-1

  Flames gaan rusten met achterstand

  De Flames begonnen met veel lef aan de wedstrijd in Gdansk, waar voor de gelegenheid 12.000 fans waren opgedaagd. Het goede wedstrijdbegin van de Belgen kreeg geen vervolg.


  Integendeel. De Belgische spitsen moesten met z'n allen terug. De Polen namen de wedstrijd in handen voor eigen volk, maar veel doelpogingen versierden ze ook niet.


  De Caigny kreeg na een halfuur een kansje van dichtbij, ze vergat te mikken. Tison kwam meteen daarna goed weg, haar slechte terugspeelbal werd door Odeurs nog net gehaald. Aan de overkant probeerde Wullaert het met een schuiver, die ging net naast.


  Vijf minuten voor de rust kwam Polen met wat geluk op voorsprong. Sterspeler Pajor, de vrouwelijke Lewandowski, kreeg de bal zomaar in haar voeten in de zestien en dat cadeautje pakte ze met plezier uit. Ze maakte er ook nog 2-0 van voor de rust, maar deed dat vanuit buitenspel.

  Cayman redt een punt met een "voorzet"

  Meteen na de koffie was Pajor daar opnieuw. Odeurs lag goed in de weg. De fysiek sterkere Poolse vrouwen hielden alles goed onder controle na de rust. Pas 20 minuten voor tijd kwamen de Flames een eerste keer echt dreigen in de tweede helft: De Caigny miste van dichtbij onbegrijpelijk met haar hoofd.


  Met een gelukje kwamen de Belgische vrouwen niet veel later dan toch langszij. Cayman zocht een maatje voor doel, haar voorzet waaide over Szymanska in doel: 1-1.


  Na de gelijkmaker probeerden de Flames het tij nog helemaal te keren. Wullaert, die niet haar beste wedstrijd speelde, kon schieten, maar mikte over.


  Het bleef 1-1 en dat is toch een ontgoocheling voor bondscoach Serneels en zijn vrouwen. Met ook topland Noorwegen in de poule en slechts één rechtstreeks WK-ticket is dit gelijkspel toch een valse start.

  Bondscoach Serneels: "Een terechte uitslag"

  "Na de wedstrijd heb ik tegen mijn speelsters gezegd dat we tevreden moeten zijn", reageerde bondscoach Ives Serneels. "Maar of ik tevreden ben met 1-1, dat is een andere zaak."

   

  "Onze start was goed, maar daarna verdween toch het vertrouwen, het lef aan de bal. Als iets niet loopt zoals we gehoopt hadden, dan mag dat niet te lang in de kopjes blijven zitten. Die periodes met twijfel duurden toch te lang. En Polen is een goede ploeg."

   

  "Als je de hele match bekijkt, dan is dit een terechte uitslag. Maar ik was hier toch graag met drie punten vertrokken."

   

  "Ik hoop dat we als team gezien hebben dat als we durven en doen wat er gevraagd wordt, we ook kansen kunnen creëren. Want die zijn er ook geweest voor ons. Ik wil niet te negatief zijn. Maar om in Polen te winnen, moeten we beter zijn aan de bal."

   

  Dinsdag spelen de Red Flames in het Koning Boudewijnstadion tegen Albanië, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Kosovo. "Dat wordt een heel andere wedstrijd. Albanië heeft een stevig geheel. Ze vechten voor elke bal. We moeten nu goed recupereren", besloot Serneels.

  Cayman: "Nadenken over wat we beter kunnen doen"

  Janice Cayman scoorde in de 79e minuut met wat meeval de gelijkmaker. Haar voorzet waaide in doel. "Ik moet toegeven dat het meer een lucky goal was, het was eigenlijk een voorzet", aldus Cayman. 

   

  "Na mijn gelijkmaker hoopte ik dat we er nog over gingen gaan. Maar jammer genoeg is dat niet gebeurd."

   

  "We gingen voluit voor de winst, het is jammer dat we maar 1-1 gelijkspelen", vervolgde de aanvallende middenveldster. 

   

  "We zijn zeker blij dat we nog konden tegenscoren, maar we weten ook dat we nog kansen hebben gehad én kansen hebben weggegeven. Als we durven voetballen, kunnen we deze match zeker naar onze hand zetten."

   

  "We waren heel goed begonnen. Maar dan kwam er veel meer druk van de Polen. En dan hebben we ons laten doen, wat normaal niet mag gebeuren. We moeten even nadenken over wat we zelf beter kunnen doen. Nu moeten we dinsdag vol aan de bak."

  Polen - België

  1. 20 uur 52. Einde. Het zit erop in Gdansk. De Red Flames raken niet verder dan een gelijkspel in hun WK-opener. Dat is toch niet de start die ze voor ogen hadden. .
  2. 20 uur 49. De toegevoegde tijd is ondertussen ingegaan. Het lijkt 1-1 te zullen blijven. .
  3. 20 uur 47. Daar is Polen nog een keer. Pajor wordt gezocht in de zestien, Vanhaevermaet werkt weg voor doel. .
  4. 20 uur 47. Nog drie minuten officiële speeltijd in Polen. Zit er nog een doelpunt in? .
  5. 20 uur 45. Daar is Tessa Wullaert nog een keer en dat is al lang geleden. Haar schotje gaat over. .
  6. 20 uur 39. Flames met wat geluk langzij. De gelijkmaker komt lekker uit de lucht gevallen. Cayman zoekt een maatje voor doel, maar ziet haar voorzet in doel waaien. Erop en erover? .
  7. 20 uur 36. De Caigny mist van dichtbij. De Caigny kan vrijstaand koppen voor doel na een goeie aanval van de Flames. Ze mikt van dichtbij onbegrijpelijk over. Dit heeft ze al veel beter gedaan in haar carrière. .
  8. 20 uur 35. Het slotkwartier is ondertussen ingegaan. Het ziet er steeds slechter uit voor de Flames. Deloose is onderussen gaan rusten. Teulings, vrouw met een actie, versiert haar tweede cap. .
  9. 20 uur 31. Odeurs heeft wat moeite met een schot van erg ver van Pajor. De Polen komen voorlopig niet in de problemen na de rust. .
  10. 20 uur 23. Nog een halfuur op de klok en de Flames moeten stilaan gaan scoren. Hoe langer ze wachten, hoe moeilijker het wordt om hier nog te winnen... .
  11. 20 uur 17. Meteen Vanmechelen. Vanmechelen kan meteen schieten vanop afstand na slordig uitverdedigen. Szymanska gaat goed plat. .
  12. 20 uur 17. Serneels grijpt in. Tison en Minnaert verdwijnen uit het team, Eurlings en Vanmechelen komen in de ploeg. De Flames gaan dus iets aanvallender spelen. .
  13. 20 uur 15. De bal komt met wat vertraging tot bij Minnaert centraal voor doel. Ze vergeet een hoek te kiezen en de Poolse doelvrouw brengt nog redding. .
  14. 20 uur 11. Een ingestudeerd nummertje van de Polen gaat de mist in. De Belgen kunnen weer naar voren oprukken. .
  15. 20 uur 11. Tysiak loopt Zawistowksa op volle snelheid aan: geel voor de Belgische verdedigster. .
  16. 20 uur 08. Het initiatief ligt ook na de rust bij de Poolse vrouwen. Wanneer komen de Flames opzetten? .
  17. 20 uur 05. Meteen een goede kans voor Polen. Odeurs houdt haar team recht op een inzet van Pajor. .
  18. 20 uur 04. Deel twee. De bal rolt opnieuw in Polen. Kunnen de Belgen wel scoren na de rust? .