Brand kroont zich tot wereldkampioene: "Jammer dat Worst onderuitging"

  WK veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Oostende
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  012345

   Bij de vrouwen heeft Lucinda Brand voor het eerst de regenboogtrui veroverd. In de slotronde moest ze afrekenen met de verrassend sterke Worst. Betsema vervolledigde het podium, Alvarado stelde teleur. Op plek 8 was Cant de beste Belgische.

   Bekijk de beslissende fase bij de vrouwen

   Alvarado en Cant achterop na val, vliegende start Betsema

   Na een glijpartij net na de start zou Alvarado nooit meespelen voor de medailles. De Nederlandse had nochtans een kanonstart gemaakt, maar schoof in de 1e bocht onderuit met Sanne Cant in haar wiel.

    

   Denise Betsema sneed wel zonder kleerscheuren de eerste zandstroken aan en sloeg meteen een gaatje. 

    

   Achter haar rug konden enkel Brand en Worst de schade beperken op zandkoningin Betsema, die lange tijd op een eiland leek te fietsen.

    

   Brand gaf zich niet zomaar gewonnen en knabbelde mondjesmaat aan de voorsprong. In een looppassage naderde ze met zevenmijlslaarzen op Betsema. 

   Driestrijd wordt tweestrijd, bocht is scharnierpunt

   Halfweg de titelrace vloeiden Betsema, Brand en Worst samen. Na een val speelde de achteropgeraakte Worst een tijdje de rol van derde hond.

    

   Maar Worst had een wonderdag en sloot voorin weer aan, kwam weer ten val en sloot andermaal aan.

    

   Met z'n drieën doken ze de slotronde in. De kleine Betsema ging overboord na een straffe looppassage van Brand. Worst kon er wel nog een bloedstollende tweestrijd van maken.

    

   Een bocht langs de renbaan besliste over de regenboogtrui. Brand en Worst leunden lichtjes tegen elkaar aan, waarbij Worst onderuitgleed. 

    

   Zo bekroont Brand haar superseizoen met haar 1e wereldtitel in het veld. Worst eindigde verdienstelijk 2e, Betsema moest vrede nemen met de 3e plaats.

   Brand: "Dit doet heel veel met me"

   Brand: "Jammer dat Worst onderuit ging"

   • Wereldkampioene Lucinda Brand: "Deze wereldtitel doet heel veel met mij. Het is al een paar jaar net niet geweest en het is heel gaaf dat het nu net wel is. Denise was heel goed gestart en sloeg meteen een groot gat. Maar eigenlijk wist ik al na de beloftewedstrijd dat je nooit mag opgeven. Het is een werk van lange adem."

    "We kregen een heel spannende laatste ronde: Annemarie en ik namen verschillende lijnen en we kruisten elkaar. Ik raakte net haar elleboog. Ze ging jammer genoeg onderuit, ik had het liever anders gezien."

   • Annemarie Worst (2e): "Ik wou mijn mindere seizoen op het WK goed afsluiten. Lucinda en ik waren heel erg aan elkaar gewaagd. In die bocht was de onderlaag heel glad. Ik was wel wat geschrokken toen Brand binnendoor kwam, plots lag ik daar. Maar het was allemaal reglementair."

    "Ik had heel goed getraind, maar ik had niet verwacht dat mijn zandpassages zo goed zouden zijn. Het lopen ging ook heel goed vandaag. Dat kwam goed van pas om de gaatjes na mijn valpartijen dicht te lopen."

   • Denise Betsema (3e): "Ik heb gemengde gevoelens. Aan de ene kant ben ik blij met mijn eerste WK-medaille. Aan de andere kant is het zuur, want ik ben dicht bij de wereldtitel gekomen."

    "In de looppassages liepen Brand en Worst sneller dan ik. Ik heb me opgeblazen tijdens het lopen. Bovendien kreeg in de slotfase weer last van mijn knie, die ik vorig weekend bezeerd heb. Niet ideaal. Ik ben tevreden met mijn 3e plaats."

   Rituitslag WK veldrijden vrouwenRituitslag WK veldrijden vrouwen

     naamresultaat
   1Lucinda Brand46'53"
   2Annemarie Worst8"
   3Denise Betsema19"
   4Clara Honsinger (VS)52"
   5Yara Kastelijn1'04"
   6Ceylin del Carmen Alvarado1'12"
   7Evie Richards1'13"
   8Sanne Cant1'43"
   9Elisabeth Brandau (Dui)2'07"
   10Christine Majerus2'08"

   Betsema: "Zuur, maar tevreden met brons"

   Bondscoach De Knegt: "Lucinda verdient dit echt wel"

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Brand balt haar vuist. Na een spannende tweedstrijd kroont Lucinda Brand zich tot wereldkampioene! Worst is 2e, Betsema moet vrede nemen met brons. .
   2. 16 uur 01. Nu is het echt voorbij voor Worst. Michel Wuyts.
   3. 16 uur . Worst is vandaag een kat met 7 levens. Ze komt weer hijgen in de nek van Brand. .
   4. Val Worst, einde strijd? Plots lijkt het gevecht ten einde. Worst raakt Brand in een dekselse modderbocht en gaat tegen het canvas. . 15 uur 59.
   5. 15 uur 58. Worst op kop! Brand duikt het bochtenrijke traject in. Worst heeft een wonderdag en gaat op en over Brand. .
   6. 15 uur 58. Brand is nog niet van Worst af . Michel Wuyts.
   7. 15 uur 57. De hippodroom zal beslissen over goud en brons. Brand probeert Worst kapot te maken, maar die laatste weigert te plooien. .
   8. 15 uur 56. Worst hijgt en blaast weer spanning in de strijd. Op de loodzware brug hijst ze zich weer in het wiel van Brand. .
   9. 15 uur 56. Brand is los. Paul Herygers.
   10. 15 uur 54. Versnelling Brand. Met z'n drieën hollen ze op het strand. Brand perst er een extra sprintje uit en dat kost de kop van Betsema. Worst houdt wel gedeeltelijk stand. .
   11. 15 uur 52. Slotronde. De situatie: Koptrio Betsema-Brand-Worst 4. Alvarado op 30" 5. Honsinger op 37" 6. Kastelijn op 39" 7. Richards op 47" 8. Cant op 56" .
   12. Worst schuift weg. Rond de spekgladde renbaan gaat Worst ten gronde. Ze komt nog voor het ingaan van de slotronde weer aanhaken bij Betsema en Brand. . 15 uur 50.
   13. 15 uur 50. Dit is een heruitgave van het WK van vorig jaar. Toen waren ze ook met z'n drieën, alleen is Alvarado nu vervangen door Betsema. Michel Wuyts.
   14. 15 uur 49. Cant in 7e positie. 1 minuut achter het koptrio is Cant nog in strijd voor een ereplaats. Ze cirkelt momenteel rond de 7e plaats. .
   15. 15 uur 48. Na een fietswissel moet Brand een gaatje dichtritsen. Worst stoomt door, met een tandenknarsende Betsema in haar zog. .
   16. 15 uur 47. Nederlands koptrio. Worst komt Betsema en Brand bijbenen en schiet op de brug meteen naar de koppositie. Duidelijk haar beste cross van het seizoen! .
   17. 15 uur 46. Geen medaille Alvarado. Het lijkt een onmogelijke missie voor Alvarado om nog op het podium te kruipen. Ze wordt voorbijgezoefd door Honsinger en laat haar kopje wat hangen. .
   18. 15 uur 46. Na een rotseizoen zou het voor Worst een enorme opsteker zijn om wereldkampioen te worden. Michel Wuyts.
   19. 15 uur 44. Betsema en Brand zijn aan elkaar gewaagd in een loodzware zandstrook. 3 golven verder komt Worst aangespoeld, het verschil blijft speelbaar. .