Nederland doet er met Van Empel nog een wereldtitel bij, geen volledig podium voor Oranje

  WK veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Oostende
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  01234

   Het WK veldrijden in Oostende is voorlopig de speeltuin van onze noorderburen. Ook bij de vrouwen beloften was de regenboogtrui voor een Nederlandse: Fem van Empel was de sterkste in het zand. Aniek van Alphen en Kata Blanka Vas vervolledigden het podium.

   Favoriete Bakker tuimelt meteen in het zand

   Met 5 à 6 ijzers in het vuur leek Nederland al op voorhand onaantastbaar bij de beloften vrouwen.

    

   Topfavoriete Manon Bakker kwam wel al bij de eerste zandpassage ten val. Ze zou uiteindelijk nooit aan het front verschijnen.

    

   Wel vlekkeloos van start gegaan was oud-wereldkampioene Inge van der Heijden. Ze smeerde de tegenstand al snel 10 seconden aan.

    

   Bij de achtervolgers was het vooral de Hongaarse Vas die de kastanjes uit het vuurde probeerde te halen. Van Empel en Van Alphen schoven als waakhonden mee. 

   VIDEO: de val van favoriete Manon Bakker

   Vas toont lef, maar Van Empel is de sterkste

   Iets voorbij halfweg was het bobijntje van Van der Heijden af. Als 4e wiel aan de driewieler maakte ze het minste aanspraak op de medailles.

    

   Vas voelde zich wel nog in haar sas en schoot zelfs naar de koppositie, met 3 oranjehemden aan haar been.

    

   Maar langs de waterlijn maakte Vas telkens een ommetje om zo lang mogelijk op haar fiets te blijven. Dat brak haar in de slotronde zuur op.

    

   Van Alphen was de enige die nog in de schaduw van Van Empel meestreed voor de wereldtitel. De steile brug was er uiteindelijk te veel aan voor Van Alphen.

    

   Zo kroont Van Empel zich als eerstejaarsbelofte tot wereldkampioene bij de vrouwen beloften, de derde wereldtitel voor Nederland in Oostende. Marthe Truyen was de beste Belgische, op de 9e plaats.

   VIDEO: Van Empel schudt Van Alphen af en is wereldkampioene

   Rituitslag WK veldrijden vrouwen (beloften)Rituitslag WK veldrijden vrouwen (beloften)

     naamresultaat
   1Fem van Empelin 36'59"
   2Anniek van Alphenop 3"
   3Kata Blanka Vas9"
   4Inge van der Heijden27"
   5Francesca Baroni54"
   6Puck Pieterse56"
   7Manon Bakker1'04"
   8Anna Kay1'10"
   9Marthe Truyen1'53"
   10Marion Norbert Riberolle2'11"

   Van Empel: "Ik heb nog alle tijd om te groeien"

   Eerstejaarsbelofte Fem van Empel (18) was de sterkste bloem van het Hollandse legioen. "Het is echt ongelofelijk. Ik win in mijn eerste jaar bij de beloften meteen het WK!"


   "Ik wist dat mijn conditie goed was en ik was heel ontspannen voor de wedstrijd. Ik geloofde in mezelf. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden en ik heb niet naar de anderen gekeken. Ik mag meer dan trots zijn op mezelf."

    

   Van Empel zit in de stal van Jurgen Mettepenningen. Met deze benen wenkt een snelle overstap naar de profs. "Maar ik ga niets forceren. Ik heb nog alle tijd en ik wil rustig groeien. En nu wil ik eerst en vooral genieten."

   Van Empel: "Ik ben trots op mezelf"

   Beste Belgische Truyen: "Geloof dat ik nog stap kan zetten"

   Marthe Truyen was de beste Belgische op de 9e plaats. “Ik ben blij dat de bondscoach de top 10 als doel had gesteld. Dat had ik ook gedaan.”


   “9e, dat is mooi, maar ik ben vooral heel content dat ik 3 ronden met toppers als Kay kon rijden. Ik ben heel tevreden met mijn wedstrijd, al viel ik in de laatste ronde wat terug.”


   “Ik ben 21 jaar en laatstejaarsbelofte. Sommigen zetten bij de vrouwen de stap als 18-jarige, anderen als twintiger. Ik geloof er nog in. Als je dat niet meer doet, is het niet de moeite om er nog voor te gaan”, zegt de studente industrieel ingenieur.

   Fase per fase

   1. 14 uur 14. Van Empel maakt het verschil in de slotronde en wint het WK bij de beloften.

    Van Empel maakt het verschil in de slotronde en wint het WK bij de beloften

   2. 14 uur 13. Truyen is 9e. De eerste Belgische eindigt op de 9e plaats: Marthe Truyen. Een prestatie waarmee ze zeker tevreden kan zijn. Truyen hield trouwens nog net titelverdediger Norbert Riberolle achter zich. .
   3. 14 uur 11 match afgelopen
   4. 14 uur 11. De laatste hectometers voor Van Empel! .
   5. 14 uur 10. 7 seconden bedraagt het gat tussen Van Empel en Van Alphen. In de strijd om de 3e plek is Vas een gouden zaakje aan het doen. .
   6. 14 uur 10. Het is om tureluurs te worden, al dat gedraai. Michel Wuyts.
   7. 14 uur 09. Van Empel heeft een bonus van 5 seconden. Van Alphen wil de strijdbijl nog niet begraven en blijft pompen. .
   8. 14 uur 09. De voorsprong van Van Empel groeit weer. Paul Herygers.
   9. 14 uur 09. Van Alphen leek aanstalten te maken om weer aan te pikken bij Van Empel, die net dan weer op het gaspedaal staat. .
   10. 14 uur 08. De weerbaarheid bij Van Alphen is schitterend. Michel Wuyts.
   11. 14 uur 07. Op de steile brug blijft Van Alphen wat hangen. Ligt de weg naar de wereldtitel nu hemelsbreed open voor Van Empel? .
   12. 14 uur 07. Van Empel neemt kleine voorsprong in de slotronde.

    Van Empel neemt kleine voorsprong in de slotronde

   13. 14 uur 06. Ga er maar uit dat ze stilaan uitgeput geraken. Michel Wuyts.
   14. 14 uur 04. Van Empel of Van Alphen? Langs de kustlijn slaat Van Empel een mooie bres, enkel Van Alphen kan haar weer bijbenen. Vas verliest andermaal terrein doordat ze een ommetje maakt.  .
   15. 14 uur 03. Van der Heijden moet de 3 kopvrouwen laten gaan. Het wordt een driestrijd tussen Van Empel, Van Alphen en Vas. .
   16. Laatste ronde! We duiken met z'n vieren de slotronde in: de 3 Nederlandse vrouwen Van Empel, Van Alphen en Van der Heijden en het Hongaarse gevaar Vas. . 14 uur 02.
   17. 14 uur 01. Hoe vergaat het topfavoriete Manon Bakker? Zij bezet momenteel de 6e plaats, net na haar landgenote Pieterse. .
   18. 14 uur . Enkel Van Empel is voorlopig in staat om haar voet naast Vas te zetten. Bij Van der Heijden lijkt het vet stilaan van de soep. .
   19. 14 uur . Vas rijdt het gat dicht op Van der Heijden, ook Van Alphen en Van Empel volgen nog.

    Vas rijdt het gat dicht op Van der Heijden, ook Van Alphen en Van Empel volgen nog

   20. 13 uur 59. Vas heeft wel lef om tussen dat oranje volk de leiding te nemen. Paul Herygers.