Ga naar de inhoud

Van Aert haalt zijn gram: botst met paaltje, krijgt vod in wiel, maar pakt toch solo 1e zege in Dublin

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Dublin
trophy Wout van Aert
einde
startfinish
01234567

Wout van Aert heeft in de Wereldbeker in Dublin zijn eerste overwinning van zijn prille veldritseizoen geboekt. Ondanks een botsing tegen een paaltje en een vod in zijn wiel kon de Belgische kampioen toch triomferen op Ierse bodem. In een spannende race, met veel wisselende posities, deed Wereldbekerleider Laurens Sweeck als tweede een uitstekende zaak, Tom Pidcock werd derde.

Ierland organiseerde voor het eerst een Wereldbekercross en dat smaakt al meteen naar meer: veel volk, echte crossomstandigheden en spektakel bij de vrouwen en de mannen.

In de modder en de koude verwachtten velen een onemanshow van Van Aert, die vorige week bij zijn eerste cross enkel Mathieu van der Poel voor zich moest dulden.

Maar de Belgische kampioen, gestart vanaf de derde rij, nam zijn tijd om op te schuiven. Het was Eli Iserbyt, die als een bezetene vertrok en 2 ronden op kop trok.

Pidcock en Van Aert zaten ondertussen vooraan, maar bij het begin van de derde ronde maakte die laatste een schuiver tegen een paaltje, waardoor hij naar de 10e plek werd gekatapulteerd.

Dat was het moment van Sweeck, die voor het eerst zijn neus aan het venster stak en alleen op kop de wisselzone indook. Met een kleine voorsprong op 11 anderen.

De koers bleef lang gesloten met 12 koplopers. Iets voor halfweg vond Pidcock, die met wat goede wil een thuisrace reed, dat genoeg. Hij kreeg 5 Belgen mee in zijn wiel: Sweeck, Vanthourenhout, Van Aert, Iserbyt en Adams.

Wat verder gaf de Britse wereldkampioen er nog een snok aan, Wout van Aert zag het gevaar en raakte met de Brit met zijn tweeën aan de leiding.

Maar nog bleef Van Aert niet gespaard: toen hij in het begin van de 5e ronde niet van fiets wisselde, kreeg hij een vod van een mecanicien van Michael Vanthourenhout in zijn achterwiel. Hoeveel pech kan je hebben?

Hij bleef evenwel lucide, liep snel terug om van fiets te wisselen en zette meteen de turbo aan om zijn 17 seconden achterstand goed te maken.

Op het einde van de 5e ronde hadden we weer 7 leiders, Van Aert had Van der Haar meegebracht.

In de zesde en voorlaatste ronde vond Van Aert het welletjes. Hij sloeg een kloof in de Horse Arena, de passage door het zand. Net ervoor verjoeg hij Iserbyt van de kop, erna lag de koers in een beslissende plooi.

Van Aert ging de slotronde in met 10 seconden op Sweeck en 19 op Van der Haar en Vanthourenhout. Pidcock kreeg het moeilijk, maar knokte zich toch nog naar de derde plaats.

Jens Adams, die als enige de dubbel maakte met Essen, waar hij gisteren tweede werd, eindigde knap zesde, voor Iserbyt.

Sweeck deed een goede zaak voor zijn Wereldbekerleiding met de tweede plek, tegen Wout van Aert was uiteindelijk geen kruid gewassen. De Belgische kampioen boekte zijn 14e Wereldbekerzege, evenveel als Eli Iserbyt.

Van de 30 van Mathieu van der Poel en de 50 van Sven Nys is hij nog een heel eind verwijderd.

(lees de reacties onder de uitslag)

Uitslag WB Dublin
naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
in 59'36"
2
Laurens Sweeck
op 14"
3
Thomas Pidcock
17"
4
Lars van der Haar
19"
5
Michael Vanthourenhout
22"
6
Jens Adams
33"
7
Eli Iserbyt
35"
8
Pim Ronhaar
37"
9
Corné van Kessel
46"
10
Cameron Mason
58"

Reacties van de podiummannen:

Laurens Sweeck kon leven met de uitslag, want op het einde van de rit was het een eerlijke uitslag: "Er waren veel verschillende mannen op kop, de posities wisselden voortdurend. Dat zorgde voor spanning. Voor mij wisselden de posities gunstig. Ik zat niet in het wiel toen Wout aanviel, harder rijden kon ik toen niet."

Ook hij was gewonnen voor de cross in Dublin: "Er was enorm veel sfeer, er was veel volk, de cross leeft hier wel, denk ik."

De race was heel lang spannend. "Het was vreemd", vond ook Tom Pidcock. "De kopgroep was zo groot. Er was niet echt een plaats om het verschil te maken. Dat was niet wat ik verwachtte. In de laatste ronde heb ik geknokt voor het podium."

Op een gegeven moment leek Pidcock zijn slag te zullen slaan: "Ik wilde harder rijden, maar dat ging niet. Ik begreep niet echt waarom dat niet ging. Mijn tempo was de hele tijd hetzelfde, de groep bleef zo ook groot."

De Brit sloot af met één woord voor het publiek: "Fantastisch!" 

Fase per fase

 1. 16 uur 09. De top 7. 2. Sweeck 3. Pidcock 4. Van der Haar 5. Vanthourenhout 6. Jens Adams 7. Iserbyt .
 2. 16 uur 08. Van Aert viert. De vuist gaat in de lucht. HIj heeft zijn eerste zege niet cadeau gekregen. .
 3. 16 uur 08.
 4. 16 uur 07. Van Aert zegezeker. De Belgische kampioen kan van de toejuichingen beginnen te genieten, want de buit is bijna binnen. Hij stoomt fors door met 15 seconden op Sweeck, die als enige naar boven rijdt. .
 5. 16 uur 05. Spanning om 3e plaats. Van der Haar, Pidcock en Vanthourenhout maken onder elkaar uit wie nog mee op het podium mag. .
 6. 16 uur 04. Team Vanthourenhout verontschuldigt zich. De bewuste vod kwam uit het kamp van Michael Vanthourenhout, natuurlijk geheel onopzettelijk. Maar de excuses zijn al uitgewisseld. .
 7. 16 uur 02. 14 seconden. Wout van Aert wint zonder pech zijn eerste cross van het seizoen. Vorige week in zijn seizoensentree in Antwerpen was Mathieu van der Poel alleen sterker. Vandaag overwon hij de nodige tegenslagen, hij rijdt op kop met 15 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Die doet een goede zaak voor zijn Wereldbekertrui. .
 8. 16 uur 02.
 9. 16 uur . Laatste ronde: WVA solo op kop. Van Aert moe nog 3,5 km afwerken met 10 seconden voorsprong op Laurens Sweeck. Van der Haar en Vanthourenhout volgen op 19 seconden, de rest van de 7 van daarnet moeten nog 5 tellen meer goedmaken. .
 10. 15 uur 58. Van Aert knalt weg in zand. Van Aert haalt zijn gram, dwingt Iserbyt naar de tweede plaats net voor het zand. Van Aert klieft ontketend door de "Horse Arena" en lijkt de race in een beslissende plooi te hebben gelegd. .
 11. 15 uur 58.
 12. 15 uur 57. Pidcock valt terug. We hebben zeven leiders, maar Pidcock rijdt nu helemaal achteraan. De wereldkampioen lijkt door zijn beste krachten te zitten. .
 13. 15 uur 56. Je mag vandaag spreken van De Grote Zeven. Renaat Schotte, interviewer Play Sports.
 14. 15 uur 55.
 15. 15 uur 52. Pidcock zet druk, Van Aert sluit aan. De thuisrijder wacht niet op de Belgische kampioen, dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar op het einde van de 5e ronde zijn we weer met zijn zevenen vooraan. Van Aert bracht Van der Haar mee. Pidcock voert het koppakje aan. .
 16. 15 uur 51.
 17. 15 uur 49.
 18. 15 uur 48. 10 seconden. Wout van Aert buldert in de achtervolging op Pidcock, Vanthourenhout, Adams, Iserbyt en Sweeck. Hij moet nog 10 seconden goedmaken. .
 19. 15 uur 45. Drama voor Van Aert. Wout van Aert rijdt door waar anderen wisselen, maar plots draait er een vod van een mecanicien (die aan de andere zijde van de afscheiding staat) in het achterwiel van de Belgische kampioen. Hij blijft lucide, loopt 50 meter terug en wisselt zelf ook van fiets. Het verschil: 17 seconden. .