Ga naar de inhoud
Na wat materiaalpech ging Pieterse op en over de tegenstand.
Na wat materiaalpech ging Pieterse op en over de tegenstand.
eindstand wereldbeker veldrijden vrouwen 
1. Fem van Empel (Ned) 395 ptn
2. Puck Pieterse (Ned) 390
3. Shirin van Anrooij (Ned) 264
4. Inge van der Heijden (Ned) 246
5. Ceylin Alvarado (Ned) 203
6. Denise Betsema (Ned) 199
7. Lucinda Brand (Ned) 190
8. Marie Schreiber (Lux) 182
9. Manon Bakker (Ned) 176
10. Annemarie Worst (Ned) 168

kalender wereldbeker veldrijden

datum cross winnaar winnares
09/10 Waterloo (VS) Iserbyt Van Empel
16/10 Fayetteville (VS) Iserbyt Van Empel
23/10 Tabor (Tsj) Iserbyt Van Empel
30/10 Maasmechelen Sweeck Van Empel
13/11 Beekse Bergen (Ned) Sweeck Van Anrooij
20/11 Overijse Vanthourenhout Pieterse
27/11 Hulst (Ned) Van der Poel Pieterse
04/12 Antwerpen Van der Poel Van Empel
11/12 Dublin (Ier) Van Aert Van Empel
17/12 Val di Sole (Ita) Vanthourenhout Pieterse
26/12 Gavere Van der Poel Van Anrooij
08/01 Zonhoven Van Aert Van Anrooij
22/01 Benidorm (Spa) Van der Poel Van Empel
29/01 Besançon (Fra) Van der Poel Pieterse

Zelfs materiaalpech kan ontketende Puck Pieterse niet afremmen in Besançon

 zo 29 januari 2023 14:26
WB Besançon (vrouwen)
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
5 rondes
13:40 Besançon
Puck Pieterse
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Puck Pieterse heeft in Besançon de laatste Wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven. De afwezigheid van eindwinnares Fem van Empel rolde de rode loper uit voor Pieterse, zelfs een akkefietje in de beginfase deerde haar niet.

  Fem van Empel had vorige week in Benidorm haar eindzege in de Wereldbeker al veiliggesteld. De Europese kampioene had daarom voor Hamme gekozen, waar ze zaterdag domineerde, Besançon liet ze met het oog op het WK volgende week links liggen.

   

  Wie wel present tekende voor de slotmanche van de Wereldbeker was Puck Pieterse. Zonder Van Empel en zonder Shirin van Anrooij was zij dé te kloppen vrouw.

   

  Een kanonstart deed ook het beste vermoeden voor Pieterse, maar niet veel later trok de pechduivel aan haar mouw. Een haperende ketting zorgde voor een oponthoud van een kleine halve minuut, Pieterse moest aan een achtervolgingsrace beginnen.

   

  Annemarie Worst - die een gouden kans rook - trok voorin ondertussen hard van leer, maar een ontketende Pieterse kwam op een hik en een gauw alweer aansluiten. De motor van Pieterse draaide nu op toerental, niet veel later ging ze er alleen vandoor.

   

  Wat volgde was een demonstratie om u tegen te zeggen. Worst en Van der Heijden hielden de kloof nog even op een tiental seconden, maar finaal brak ook bij hen de veer. Aan de streep had Pieterse uiteindelijk 37 tellen over, een stevig signaal richting het WK.

  Pieterse lacht: "Van Empel en ik moeten tonen wat we waard zijn"

  "Ik had een goed gevoel vandaag", trapte Pieterse achteraf een open deur in. "In de eerste ronde had ik pech en zat mijn ketting vast, dat was wel even balen. Maar ik kon snel terugkeren en besloot daarna alleen te gaan."


  "Die achtervolging kostte wel veel energie - misschien wou ik iets te snel terugkeren. Maar de groep was toen nog groot, waardoor ik nog wat energie kon tanken."


  Gisteren pakte Van Empel uit met een nummertje, vandaag deed Pieterse dat. "We moeten mekaar tonen wat we waard zijn", lachte Pieterse. 

   

  Hoe leeft ze naar het WK toe? "De rest van mijn week ziet er rustig uit. Misschien doe ik nog een crosstraining, maar het wordt vooral een kwestie van goed rusten."

  Uitslag WB Besançon (vrouwen)

  naamresultaat
  1
  Puck Pieterse
  45'21"
  2
  Annemarie Worst
  op 37"
  3
  Inge van der Heijden
  43"
  4
  Zoe Backstedt (GBr)
  1'02"
  5
  Kata Blanka Vas
  1'09"
  6
  Marie Schreiber (Lux)
  1'10"
  7
  Manon Bakker
  1'10"
  8
  Denise Betsema
  1'11"
  9
  Hélène Clauzel
  1'18"
  10
  Marion Norbert Riberolle
  1'24"

  Fase per fase

  14:28

  Bäckstedt bolt niet veel later als vierde over de streep. Knap van de 18-jarige. Norbert-Riberolle is eerste Belg op een tiende plek.

  14:25

  Pieterse zet WK-vorm in de verf

  En of ze klaar is voor het WK. Puck Pieterse domineert in Besançon en mag volgend weekend met gouden ambities naar Hoogerheide trekken. Worst is tweede op 37 seconden, Van der Heijden wat later derde.

  14:23

  Het is bewonderenswaardig hoe rustig Pieterse vandaag is gebleven na dat akkefietje in het begin.

  Paul Herygers
  14:22

  Mochten er nog mensen aan twijfelen: er zijn volgende week op het WK twee topfavorieten bij de vrouwen. Van Empel demonstreerde gisteren in Hamme, maar Pieterse moet vandaag allesbehalve onder doen voor haar land- en leeftijdsgenote.

  14:20

  Norbert-Riberolle doet het voorlopig goed op een negende plek. Onze landgenote hangt achteraan een trosje geleid door Betsema.

  14:17

  De bel luidt

  Nog één ronde voor Pieterse. Zonder ongelukken kan de zege haar niet meer ontsnappen. Worst en Van der Heijden mogen om plek twee bikkelen.

  14:11

  Pieterse loopt uit

  Even leek de tandem Worst-Van der Heijden terrein te winnen, maar een nieuwe versnelling van Pieterse heeft de hoop van de 777-dames opnieuw de kop ingedrukt. De chronometer toont een dikke 20 seconden, nog twee ronden te gaan.

  14:08

  Betsema gaat pijnlijk neer op de trappen

  14:06

  Knieval Betsema

  Betsema maakt in de achtergrond een pijnlijke struikelpartij op de trappen. Haar knieën zullen het geweten hebben.

  14:03

  De aanval van Pieterse heeft gensters geslagen, al is haar voorsprong van 8 seconden nog speelbaar. Het lijkt nu zelfs dat Worst en Van der Heijden weer wat dichter sluipen.

  13:59

  In de achtervolging maakte de jonge Bäckstedt indruk. Met een straf manoeuvre sluit de Britse aan bij Worst en Van der Heijden.

  13:59

  Pieterse gaat er al alleen vandoor

  13:57

  Pieterse is los

  Vlak na de tweede passage aan de aankomst trekt Pieterse vol door. De rest kan er enkel naar kijken. Is de beslissing nu al gevallen?

  13:53

  Een statement van Pieterse. In een mum van tijd neemt ze alweer de kop over, na haar korte achtervolgingsrace. De overmacht van het 20-jarige toptalent is groot. 

  13:51

  Pieterse al bijna terug

  Op een halve ronde tijd heeft Pieterse het leeuwendeel van haar achterstand alweer weggewerkt. De achterstand was 23 seconden, maar de Nederlandse kampioene heeft alweer aansluiting gemaakt met de kopgroep.

  13:48

  Worst beseft dat hier door het oponthoud van Pieterse een uitgelezen kans ligt en maakt nu volop koers. Vas volgt, net als Schreiber en de jonge Bäckstedt. In de achtervolging gaat Pieterse hard tekeer.

  13:47

  Plots staat Pieterse stil: "We krijgen een inhaaltocht"

  13:46

  Pieterse staat stil!

  Plots staat Pieterse helemaal stil met kettingproblemen. De Nederlandse kampioene verliest erg veel tijd, maar krijgt de ketting er wel terug op. Dit wordt een stevige inhaalrace voor Pieterse!