Zelfs materiaalpech kan ontketende Puck Pieterse niet afremmen in Besançon

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Besançon
  trophy Puck Pieterse
  einde
  startfinish
  012345

  Puck Pieterse heeft in Besançon de laatste Wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven. De afwezigheid van eindwinnares Fem van Empel rolde de rode loper uit voor Pieterse, zelfs een akkefietje in de beginfase deerde haar niet.

  Fem van Empel had vorige week in Benidorm haar eindzege in de Wereldbeker al veiliggesteld. De Europese kampioene had daarom voor Hamme gekozen, waar ze zaterdag domineerde, Besançon liet ze met het oog op het WK volgende week links liggen.

   

  Wie wel present tekende voor de slotmanche van de Wereldbeker was Puck Pieterse. Zonder Van Empel en zonder Shirin van Anrooij was zij dé te kloppen vrouw.

   

  Een kanonstart deed ook het beste vermoeden voor Pieterse, maar niet veel later trok de pechduivel aan haar mouw. Een haperende ketting zorgde voor een oponthoud van een kleine halve minuut, Pieterse moest aan een achtervolgingsrace beginnen.

   

  Annemarie Worst - die een gouden kans rook - trok voorin ondertussen hard van leer, maar een ontketende Pieterse kwam op een hik en een gauw alweer aansluiten. De motor van Pieterse draaide nu op toerental, niet veel later ging ze er alleen vandoor.

   

  Wat volgde was een demonstratie om u tegen te zeggen. Worst en Van der Heijden hielden de kloof nog even op een tiental seconden, maar finaal brak ook bij hen de veer. Aan de streep had Pieterse uiteindelijk 37 tellen over, een stevig signaal richting het WK.

  Pieterse lacht: "Van Empel en ik moeten tonen wat we waard zijn"

  "Ik had een goed gevoel vandaag", trapte Pieterse achteraf een open deur in. "In de eerste ronde had ik pech en zat mijn ketting vast, dat was wel even balen. Maar ik kon snel terugkeren en besloot daarna alleen te gaan."


  "Die achtervolging kostte wel veel energie - misschien wou ik iets te snel terugkeren. Maar de groep was toen nog groot, waardoor ik nog wat energie kon tanken."


  Gisteren pakte Van Empel uit met een nummertje, vandaag deed Pieterse dat. "We moeten mekaar tonen wat we waard zijn", lachte Pieterse. 

   

  Hoe leeft ze naar het WK toe? "De rest van mijn week ziet er rustig uit. Misschien doe ik nog een crosstraining, maar het wordt vooral een kwestie van goed rusten."

  Uitslag WB Besançon (vrouwen)Uitslag WB Besançon (vrouwen)

    naamresultaat
  1Puck Pieterse45'21"
  2Annemarie Worstop 37"
  3Inge van der Heijden43"
  4Zoe Backstedt (GBr)1'02"
  5Kata Blanka Vas1'09"
  6Marie Schreiber (Lux)1'10"
  7Manon Bakker1'10"
  8Denise Betsema1'11"
  9Hélène Clauzel1'18"
  10Marion Norbert Riberolle1'24"

  Fase per fase

  1. 14 uur 28. Bäckstedt bolt niet veel later als vierde over de streep. Knap van de 18-jarige. Norbert-Riberolle is eerste Belg op een tiende plek. .
  2. 14 uur 25. Pieterse zet WK-vorm in de verf. En of ze klaar is voor het WK. Puck Pieterse domineert in Besançon en mag volgend weekend met gouden ambities naar Hoogerheide trekken. Worst is tweede op 37 seconden, Van der Heijden wat later derde. .
  3. 14 uur 23. Het is bewonderenswaardig hoe rustig Pieterse vandaag is gebleven na dat akkefietje in het begin. . Paul Herygers.
  4. 14 uur 22. Mochten er nog mensen aan twijfelen: er zijn volgende week op het WK twee topfavorieten bij de vrouwen. Van Empel demonstreerde gisteren in Hamme, maar Pieterse moet vandaag allesbehalve onder doen voor haar land- en leeftijdsgenote. .
  5. 14 uur 20. Norbert-Riberolle doet het voorlopig goed op een negende plek. Onze landgenote hangt achteraan een trosje geleid door Betsema. .
  6. 14 uur 17. De bel luidt. Nog één ronde voor Pieterse. Zonder ongelukken kan de zege haar niet meer ontsnappen. Worst en Van der Heijden mogen om plek twee bikkelen. .
  7. 14 uur 11. Pieterse loopt uit. Even leek de tandem Worst-Van der Heijden terrein te winnen, maar een nieuwe versnelling van Pieterse heeft de hoop van de 777-dames opnieuw de kop ingedrukt. De chronometer toont een dikke 20 seconden, nog twee ronden te gaan. .
  8. 14 uur 08. Betsema gaat pijnlijk neer op de trappen.

   Betsema gaat pijnlijk neer op de trappen

  9. 14 uur 06. Knieval Betsema. Betsema maakt in de achtergrond een pijnlijke struikelpartij op de trappen. Haar knieën zullen het geweten hebben. .
  10. 14 uur 03. De aanval van Pieterse heeft gensters geslagen, al is haar voorsprong van 8 seconden nog speelbaar. Het lijkt nu zelfs dat Worst en Van der Heijden weer wat dichter sluipen. .
  11. 13 uur 59. In de achtervolging maakte de jonge Bäckstedt indruk. Met een straf manoeuvre sluit de Britse aan bij Worst en Van der Heijden. .
  12. 13 uur 59. Pieterse gaat er al alleen vandoor.

   Pieterse gaat er al alleen vandoor

  13. 13 uur 57. Pieterse is los. Vlak na de tweede passage aan de aankomst trekt Pieterse vol door. De rest kan er enkel naar kijken. Is de beslissing nu al gevallen? .
  14. 13 uur 53. Een statement van Pieterse. In een mum van tijd neemt ze alweer de kop over, na haar korte achtervolgingsrace. De overmacht van het 20-jarige toptalent is groot.  .
  15. 13 uur 51. Pieterse al bijna terug. Op een halve ronde tijd heeft Pieterse het leeuwendeel van haar achterstand alweer weggewerkt. De achterstand was 23 seconden, maar de Nederlandse kampioene heeft alweer aansluiting gemaakt met de kopgroep. .
  16. 13 uur 48. Worst beseft dat hier door het oponthoud van Pieterse een uitgelezen kans ligt en maakt nu volop koers. Vas volgt, net als Schreiber en de jonge Bäckstedt. In de achtervolging gaat Pieterse hard tekeer. .
  17. 13 uur 47. Plots staat Pieterse stil: "We krijgen een inhaaltocht".

   Plots staat Pieterse stil: "We krijgen een inhaaltocht"

  18. 13 uur 46. Pieterse staat stil! Plots staat Pieterse helemaal stil met kettingproblemen. De Nederlandse kampioene verliest erg veel tijd, maar krijgt de ketting er wel terug op. Dit wordt een stevige inhaalrace voor Pieterse! .
  19. 13 uur 43. Na enkele bochten neemt Pieterse al de kop. Worst volgt in haar zog, net als Vas. .
  20. 13 uur 42. Honsinger al uit koers. Een dramatische start voor Clara Honsinger. De Amerikaanse heeft stukken aan de fiets, haar wedstrijd zit er na enkele seconden al op. .