Van podium in Roubaix naar zege in de cross: Marianne Vos wint in VS

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Waterloo
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  0123456

   Marianne Vos heeft de eerste WB-veldrit van het seizoen naar haar hand gezet. In een hoogstaande cross in Waterloo (VS) was ze te sterk voor haar landgenotes Lucinda Brand en Denise Betsema.

   Verslag van de WB in Waterloo bij de vrouwen

   Spektakelstuk van begin tot einde

   De opener bij de vrouwen had een deelnemersveld om u tegen te zeggen, want op Ceylin del Carmen Alvarado en Evie Richards na was iedereen op de afspraak.

    

   Ook Marianne Vos was naar de States afgezakt en zij kleurde met Lucinda Brand en Denise Betsema het beeld oranje. 

    

   Vooral Betsema maakte aanvankelijk indruk in de razendsnelle race, maar ze werd even teruggeslagen na pech kort voor halfkoers. 

    

   Brand en Vos verdwenen niet van de eerste rij, maar de wereldkampioene kon haar landgenote nooit elimineren en een uitgekookte Vos rekende op haar karakter en sprint. 

    

   In een spetterende finale met een hoog WK-gehalte kwam Betsema nog een woordje meespreken, maar ze betaalde een logische prijs voor haar inhaalrace. 

    

   Brand haalde alles uit de kast om Vos van zich af te schudden, maar na een schoudergevecht won Vos de spurt net voor de eigenlijke sprint met een gewiekst manoeuvre.

   Betsema moet achtervolgen in Waterloo na pech in de 3e ronde

   Vos verschalkt Brand in spannende slotronde en wint de WB in Waterloo

   Vos "zag af", Brand zag "een trukendoos" en Betsema baalt na pech

   • Marianne Vos (eerste): "Ik heb ontzettend afgezien. Het ging zo snel. Ik moest in elke bocht vol aanzetten en ik moest elk bultje opsprinten. Het was alles of niets in de laatste ronde. Ik ken Lucinda vrij goed en ik wist dat ze niet te veel ruimte zou laten. Ze zou strijden tot het einde."
   • Lucinda Brand (tweede): "Ik wist dat het heel lastig zou worden. Ik heb Marianne de laatste weken zien rijden en de omloop was snel. Het is balen, maar ik ben blij dat ze me niet zomaar uit het wiel gekletst heeft. Dat we soms blufpoker speelden? Marianne haalde nog meer uit haar trukendoos, maar ik liet haar niet zomaar passeren."
   • Denise Betsema (derde): "Na die pech moest ik krachten verspelen om weer aan te sluiten. Dat was balen. In de laatste ronde viel er een gat en ik was niet genoeg hersteld. Maar ik houd een goed gevoel over aan de wedstrijd."

   Reacties na de WB in Waterloo bij de vrouwen

   Rituitslag Wereldbeker vrouwen Waterloo (VS)Rituitslag Wereldbeker vrouwen Waterloo (VS)

     naamresultaat
   1Marianne Vosin 48'28"
   2Lucinda Brand+ 2"
   3Denise Betsema+ 3"
   4Jolanda Neff+ 19"
   5Annemarie Worst+ 26"
   6Kata Blanka Vas+ 32"
   7Hélène Clauzel+ 35"
   8Puck Pieterse+ 50"
   9Yara Kastelijn+ 1'06"
   10Maghalie Rochette (Can)+ 1'21"

   Fase per fase

   1. 20 uur 19. Na een cross om duimen en vingers bij af te likken maakt Marianne Vos het zegegebaar. De Nederlandse stond een paar keer op breken, maar was van ijzer en kon de kleine brokken steeds weer lijmen. Ze wist in de finale waar ze op kop moest zitten en reed tactisch een perfecte race. Zij opent deze Wereldbeker-campagne.  .
   2. 20 uur 18. Vos, alsjeblieft! Brand heeft het begrepen: Vos komt naar de States en wint voor Brand en Betsema. Spektakel! .
   3. 20 uur 18. Vos neemt nu toch de bovenhand na een zeer pittig en potig duel. Kan Brand nog remonteren?  .
   4. 20 uur 17. Brand en Vos gaan tot het uiterste. Schouder tegen schouder vechten ze voor de kop.  .
   5. 20 uur 16. Brand en Betsema zijn normaal een vogel voor de kat in de sprint. Ze laten het tempo niet zakken, maar Vos zit klaar om te klauwen.  .
   6. 20 uur 16. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Dit gaat echt over details. . Paul Herygers (Play Sports).
   7. 20 uur 15. Betsema glipt tussendoor en de uitgekookte Nederlandse snelt naar de eerste stelling. Daarna zien we Brand en Vos. Spannend crossje! .
   8. 20 uur 14. Vos laat nu toch in haar kaarten kijken. Ze voert de forcing, maar Brand wil haar op een counter trakteren. Niet met mij, zegt Vos.  .
   9. 20 uur 13. Neff moet als eerste de rol lossen. We blijven met 3 Nederlandse vrouwen over: Vos, Brand en Betsema.  .
   10. 20 uur 11. Met z'n vieren! Het wordt nog wat spannender, want Betsema en Neff sluiten voor de zoveelste keer aan. Brand blijft wel op kop rammen.  .
   11. 20 uur 10. Einde vijfde ronde. Het is tijd voor de bel. Brand en Vos nemen wat gas terug, maar Betsema en Neff moeten nog altijd 6 seconden wegpoetsen.  .
   12. 20 uur 09. Na het pompen van de voorbije minuten kan het nu misschien tactisch worden. Wil Brand het risico lopen om nog een derde en vierde speler te laten terugkeren?  .
   13. 20 uur 08. Brand en Vos. Betsema betaalt nu toch een prijs voor haar race in de race na het pechgeval. Met Neff bekent ze kleur. Intussen sluit Vos aan bij Brand. Een mentaal tikje? .
   14. 20 uur 07. Dit is WK-niveau. . Michel Wuyts (Play Sports).
   15. 20 uur 07. Brand laat zich niet betrappen op een foutje, maar Vos bijt op haar tanden. Ze hijgt in haar nek.  .
   16. 20 uur 05. Vos beseft het gevaar en neemt haar verantwoordelijkheid in de jacht op Brand. De wereldkampioene heeft een handvol seconden.  .
   17. 20 uur 05. Brand rijdt enkele meters weg. Neff zit in positie 2. Mag Trek achter Trek rijden?  .
   18. 20 uur 03. Na het rustige intermezzo schakelt Brand over van de pauzeknop naar de playtoets. De pijlsnelle Vos en de onstuimige Betsema baren haar wellicht zorgen.  .
   19. 20 uur 02. Einde vierde ronde. Nog een derde te gaan. Neff stoomt door naar de kop: pleziert zij haar sponsor Trek in deze thuiscross?  .
   20. 20 uur 01. 7 leiders. Daar is de samensmelting: we gaan op pad met Brand, Worst, Vos, Vas, Betsema, Neff en de verrassende Clauzel.  .