Brand botst op Vos na spannend kijkstuk in Wereldbeker in Rucphen

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Rucphen
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  01234567

   Niet Lucinda Brand maar wel Marianne Vos heeft de Wereldbekermanche in Rucphen (Nederland) op haar naam geschreven. In een Nederlands onderonsje ging Vos pas in de slotmeters voorbij Brand. 

   Bekijk de hoogtepunten van de vrouwen in Rucphen

   Marianne Vos had bij haar terugkeer in Val di Sole nog net naast de overwinning gegrepen, in Rucphen wou ze dat niet nog eens meemaken. Vanaf het startschot legde de Nederlandse een verschroeiende tempo op.

    

   Alleen Lucinda Brand, Fem van Empel - de winnares in Val di Sole - en Puck Pieterse konden aanklampen. Pas op het einde van de eerste ronde kon Brand even naar adem happen en overnemen.

    

   Denise Betsema, die in de Wereldbekerstand dichterbij wilde sluipen, had haar start gemist, maar kon bij een aarzeling in de kopgroep toch weer aansluiten halfweg koers. Niet om in het wiel te hangen, wel om meteen over te nemen. Betsema sloeg met haar versnelling Pieterse en Worst murw.

    

   Brand, Vos en Betsema maakten er tot in de slotronde een beklijvend kijkstuk van: Brand nam het initiatief en schudde stevig aan de boom, zonder resultaat. Vos weigerde te plooien.

    

   Toch zag Vos even het Italiaanse scenario voorbij flitsen: in Val di Sole bleef ze aan een paaltje haken, nu schoot ze uit haar klikpedaal. Maar nu kon het de geslepen vos niet ontmoedigen. Bij de laatste bocht had ze Brand weer bijgehaald en in de sprint maakte ze het meesterlijk af.

   Brand: "Alsof je tegen een Ferrari rijdt"

   Marianne Vos was "zeer blij" met haar zege in Nederland. "Het was hard tegen hard op het laatste stuk", vertelde ze. Lucinda zette goed druk. Ik wilde er voor de balkjes voorbij, maar ik schoot uit mijn klikpedaal."

    

   "Ik heb toen alles op alles gezet, met mijn blik alleen op Lucinda. Het was een snelle race, waarin één foutje het verschil kan maken. Gelukkig kon ik ze nog bijhalen en sprinten. Het is geweldig om hier te winnen."

    

   Lucinda Brand toonde zich een sportieve verliezer. "Het is alsof je tegen een Ferrari rijdt", lachte ze. "Ik heb er alles aan gedaan om te winnen, maar ik moet tevreden zijn met de 2e plek. In het begin probeerde ik door te trekken, maar het was moeilijk om weg te rijden. Het was een zeer zware en snelle cross."

   Bekijk de slotronde van de vrouwencross in Rucphen:

   Brand: "Een dieseltje tegen een Ferrari werkt niet in je voordeel"

   Vos: "Ik had mijn blik op Lucinda richting de finish"

   Betsema: "Merkte laatste ronde dat power uit de benen was"

   Rituitslag Wereldbeker vrouwen RucphenRituitslag Wereldbeker vrouwen Rucphen

     naamresultaat
   1Marianne Vos54'14"
   2Lucinda Brandz.t.
   3Denise Betsemaop 8"
   4Fem van Empel17"
   5Puck Pieterse19"
   6Annemarie Worst44"
   7Shirin Van Anrooij1'16"
   8Sanne Cant1'19"
   9Eva Lechner1'38"
   10Inge van der Heijden1'40"

   Fase per fase

   1. 14 uur 35 match afgelopen
   2. 14 uur 34. Brand gaat nog maar eens op de trappers staan, Vos volgt gezwind. Ze springen zij aan zij over de balken.  .
   3. 14 uur 33. Brand raakt niet door de zandbak en moet te voet verder. Hier zal ze het verschil niet maken.  .
   4. 14 uur 33. Uit het klikpedaal. Marianne Vos schiet uit haar klikpedaal en dat heeft Brand meteen door. Ze trekt door, maar met een geweldige sprint komt Vos er weer bij. Voor Betsema lijkt het voorbij, al volgt ze op nauwelijks 5-6 meter. .
   5. 14 uur 31. Op het uit de kluiten gewassen wasbord trekt Brand door, maar Vos weigert om te lossen. Wordt het een sprint in Rucphen? .
   6. 14 uur 31. Brand houdt de druk hoog en trekt na elke bocht stevig op. Houdt ze dit tot aan de streep vol? .
   7. 14 uur 29. Nu is het Betsema die een kleine gaatje moet laten. Het blijft op en neer gaan in Rucphen. .
   8. 14 uur 28. Brand neemt over. Zo moe is Lucinda Brand dan toch niet. De wereldkampioene stormt naar de kop, een gouden zet in de slotronde. Kan ze Vos en Betsema nog afschudden? .
   9. 14 uur 26. Lucinda Brand lijkt na de tussensprint wat in de problemen te komen. De wereldkampioene moet stevig op de tanden bijten om bij Betsema en Vos te blijven.  .
   10. 14 uur 24. Marianne Vos vliegt over de heuvel, Betsema en Brand klampen aan. De Nederlandse van Jumbo-Visma voelt zich duidelijk goed. Voor Worst en Pieterse lijkt de strijd om de overwinning voorbij. .
   11. 14 uur 21. Cant 7e. Is Sanne Cant "the best of the rest"? Ze neemt Van Anrooij te grazen en rijdt nu rond op de 7e plek, op 45 seconden van de kopgroep.  .
   12. 14 uur 20. Nog 2 rondes. Fem van Empel, de winnares in Val di Sole maakt van een aarzeling bij Brand en Vos gebruik om naar de kop te schuiven.  .
   13. 14 uur 19. Brand en Vos doen allebei een poging om voor de zandbak voorbij Betsema te schuiven, maar de koploopster geeft niet af. De strijd is nog lang niet gestreden, zeker nu Van Empel, Pieterse en Worst weer komen aansluiten. .
   14. 14 uur 17. Cant heeft Van Anrooij  bijgehaald en kan nu beginnen strijden voor de 7e plek.  .
   15. 14 uur 16. Betsema blijft druk zetten op Vos en Brand. Verspeelt ze haar krachten of raken haar twee rivales stilaan uitgeput?  .
   16. 14 uur 13. Ze kijken de kat een beetje uit de boom. Op dit parcours rij je niet zomaar iemand uit het wiel. Sven Nys.
   17. 14 uur 12. Sanne Cant is opgeschoven naar de 8e plek en richt nu haar vizier op Shirin van Anrooij. .
   18. 14 uur 12. Nog 4 over? Op het einde van de 4e ronde zijn we symbolisch nog met 4. Betsema, Brand, Vos en Van Empel zitten nog samen voorin, Pieterse doet haar stinkende best om opnieuw aan te sluiten.  .
   19. 14 uur 09. Het zestal voorin zal strijden om de prijzen. In de achterhoede vecht Sanne Cant nog voor de 7e plek. Een podiumplaats is niet meer binnen bereik.  .
   20. 14 uur 05. Betsema heeft geen zin om een ronde mee te drijven op het tempo van Brand en Vos en legt zelf haar wil op. Annemarie Worst heeft moeite om aan te klampen bij de versnelling in de carrousel.  .