Ga naar de inhoud
Brand klopte Betsema na een leuk duel.
eindstand Superprestige vrouwen 2021-2022
1. Lucinda Brand (Ned) 101 punten
2. Denise Betsema (Ned) 92
3. Annemarie Worst (Ned) 92
4. Inge van der Heijden (Ned) 62
5. Aniek van Alphen (Ned) 53
6. Manon Bakker (Ned) 52
7. Yara Kastelijn (Ned) 47
8. Marion Norbert Riberolle 39
9. Sanne Cant 36
10. Fem van Empel (Ned) 31

kalender Superprestige

datum cross winnaar winnares
03/10 Gieten (Ned) Toon Aerts Lucinda Brand (Ned)
23/10 Ruddervoorde Eli Iserbyt Denise Betsema (Ned)
11/11 Niel Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
20/11 Merksplas Eli Iserbyt Lucinda Brand (Ned)
04/12 Boom Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
27/12 Heusden-Zolder Wout van Aert Lucinda Brand (Ned)
29/12 Diegem afgelast afgelast
12/02 Gavere Lars van der Haar (Ned) Lucinda Brand (Ned)

Lucinda Brand zegeviert in modderige Superprestige-opener in Gieten

 zo 3 oktober 2021 17:01
Cyclocross Gieten
Superprestige vrouwen
5 rondes
16:15 Gieten
Lucinda Brand
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Lucinda Brand heeft in het "zandgat" van Gieten de eerste Superprestige-manche van het seizoen gewonnen. De wereldkampioene won na een modderig duel met Denise Betsema. Ze is ook de eerste leidster in het klassement.

  Bekijk het verslag:

  Brand trotseert Betsema en de modder in Gieten

  Parijs-Roubaix links laten liggen om je helemaal te focussen op het veldritseizoen. Aan ambitie bleek er geen gebrek bij wereldkampioene Lucinda Brand, die in Gieten aan haar veldritseizoen begon.

   

  De eerste manche van de Superprestige beloofde door de hevige regenval een waar modderspektakel te worden en zo geschiedde. Sanne Cant, die gisteren won in Meulebeke, stoof als eerste het veld in, met een alerte Brand in haar spoor.

   

  Niet veel later was het Betsema die ervandoor ging. De Nederlandse sloeg meteen een aardige kloof, maar Brand liet niet begaan. De twee Nederlandse dames zouden er een tweestrijd van maken, in de achtergrond kwam er niemand meer terug.

   

  Vlak voor het ingaan van de op één na laatste ronde kwam Brand finaal aansluiten bij Betsema. De wereldkampioene leek haar wedstrijd uitstekend ingedeeld te hebben en ging er niet veel later alleen vandoor.

   

  Betsema klampte nog even aan, maar in de slotronde brak de veer. Brand soleerde zo naar haar eerste zege van het seizoen in haar eerste cross van het seizoen. Cant werd eerste landgenote op plek 8. Brand is ook meteen de eerste leidster in de Superprestige.

  Brand houdt Betsema af in de slotronde en wint de Superprestige in Gieten

  Reacties na de Superprestige in Gieten:

  • Lucinda Brand (1e): "Voor mijn doen had ik wel een goede start, maar ik moest even op adem komen. Gelukkig kan dat in de cross. De grootste fout die ik kon maken was als ik te snel zou starten, want ik moet nog even wennen aan een uurtje vol afzien. Ik hoopte te herstellen om dan op de stukken langs het water gas te geven. Dat lukte aardig. De keuze om Roubaix niet te rijden draaide goed uit."
  • Denise Betsema (2e): "Het was toch een beetje het plan om Brand snel onder druk te zetten. Maar die tactiek moest ik wat bekopen halfweg koers. Toen Lucinda erbij kwam had ik net een kleine dip. Ik heb toen in mijn eigen tempo verder moeten rijden, helaas kon ik de aansluiting niet meer maken. De laatste ronde voelde ik me wel terug goed, maar Lucinda is een hele taaie. Toch denk ik dat ik tevreden mag zijn."

  Reacties na de Superprestige in Gieten bij de vrouwen

  Rituitslag Cyclocross Gieten

  naamresultaat
  1
  Lucinda Brand
  in 45'21"
  2
  Denise Betsema
  op 8"
  3
  Annemarie Worst
  1'02"
  4
  Aniek Van Alphen
  1'41"
  5
  Inge van der Heijden
  1'48"
  6
  Yara Kastelijn
  1'57"
  7
  Puck Pieterse
  2'01"
  8
  Sanne Cant
  2'05"
  9
  Shirin Van Anrooij
  2'05"
  10
  Fem van Empel
  2'40"

  Fase per fase

  17:00

  Brand wint meteen bij rentree in het veld

  Lucinda Brand heeft de openingsmanche van de Superprestige gewonnen. Op het modderparcours in Gieten was ze de beste na een leuk duel met Betsema. Worst vervolledigt het podium.

  16:59

  Ze liet gisteren Parijs-Roubaix links liggen, maar dat lijkt nu ook te lonen voor Lucinda Brand. De wereldkampioene gaat winnen in Gieten.

  16:57

  Betsema breekt

  Bergop maakt Brand het verschil. De wereldkampioene blijft het langst in het zadel, Betsema gaat al snel van haar fiets. De strijd lijkt beslecht.

  16:56

  Dertig meter, meer is het niet wat Brand en Betsema van elkaar scheidt. Wie heeft er nog het meeste in de tank na deze slopende wedstrijd?

  16:53

  Laatste ronde

  Brand begint aan de laatste ronde, maar bij het luiden van de bel ziet ze dat Betsema zeker nog niet afgeschreven is. Worst volgt ondertussen al op 40 seconden.

  16:51

  Worst, de derde in koers, volgt al op bijna een halve minuut. De verschillen beginnen op te lopen in dit modderspektakel. 

  16:49

  5 seconden

  Brand blijft sleuren en trekken en zet Betsema nu op een dikke 5 seconden. Is de beslissing hier gevallen?

  16:45

  Brand prikt

  De wereldkampioene groeit in de wedstrijd en lijkt nu ook afscheid te willen nemen van Betsema, al is die laatste een taaie. Voorlopig haakt ze nog aan bij Brand.

  16:45

  In de achtergrond verliest Cant ondertussen terrein. Ze is teruggezakt naar plek 8, waar ze in het gezelschap van Nederlandse talenten Pieterse en Van Anrooij vertoeft.

  16:42

  1+1=2

  Brand heeft Betsema te pakken. Ze pakt met veel allure over van haar landgenote en trekt meteen door. We gaan zo dadelijk de voorlaatste ronde in.

  16:39

  Brand nadert

  In de hellende zone pakt Brand uit met een sterke passage. Ze sluipt zo weer wat dichter bij Betsema, het verschil bedraagt hooguit nog 5 seconden. Ook Worst zit niet al te ver.

  16:37

  Brand duikt voor het eerst de materiaalzone in. Kan een nieuwe fiets haar dichter bij eenzame leidster Betsema brengen?

  16:34

  13 seconden

  Na twee rondes heeft Betsema 13 seconden voor op Brand, die ondertussen Worst sterretjes laat zien. Mogelijk stevenen we op een tweestrijd af.

  16:31

  Betsema heeft het goede ritme te pakken en stoomt onverstoord verder. We zijn nog maar een kwartier onderweg, maar wie Betsema vandaag wil kloppen zal van goeden huize moeten zijn.

  16:26

  In de achtervolging breekt het groepje. Brand en Worst sluipen weg, voor Cant en co gaat het voorlopig wat te snel.

  16:25

  Betsema leidt na ronde 1

  Het beukwerk van Betsema levert haar bij de eerste passage aan de aankomst meteen al een mooie bonus op. Een groepje met Brand, Cant, Kastelijn, Worst en Van Alphen volgt op 10 seconden.

  16:23

  Betsema gaat wild tekeer. Langs de oevers van de plas in Gieten zet ze de rest onder druk. Ondertussen sukkelt Italiaans kampioene Arzuffi in de achtergrond met haar materiaal.

  16:21

  Zo doken ze de modder in:

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.