Ga naar de inhoud
Van der Poel
Mathieu zei al na een kwartier adieu.

Kalender Rectavit Series

datum cross winnaar winnares
06/10/2019 Pelt L. Sweeck Alvarado
11/11/2019 Niel Van der Poel Brand
21/12/2019 Sint-Niklaas Van der Poel Cant
22/02/2020 Leuven To. Aerts Betsema
26/02/2020 Waregem Iserbyt Betsema

Van der Poel verzorgt 1 dag na zijn Europese titel ook in Niel de show

 ma 11 november 2019 15:59
Jaarmarktcross
Rectavit Series
9 rondes
15:00 Niel
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8
 10. 9

  Een dag na het EK veldrijden heeft kersvers Europees kampioen Mathieu van der Poel ook in Niel gedemonstreerd dat hij de sterkste is in het veld. In de modderpoel van de Jaarmarktcross reed de Nederlander onbedreigd naar de winst.

  Samenvatting van de Jaarmarktcross

  Turbo van Van der Poel slaat na een kwartier aan

  Het was een korte nacht voor Mathieu van der Poel na zijn Europese titel in Italië. De wekker ging om 5 uur al af om vervolgens het vliegtuig te nemen om op tijd in Niel aan de start te verschijnen. "Ik heb al genoeg getraind en heb gewoon zin om te crossen", verklaarde Van der Poel zijn keuze voor de Jaarmarktcross.

   

  Het zou uiteindelijk alsnog een veredelde training worden voor de wereldkampioen. Een kwartier lang bekeek hij het vanaf een afstand, maar hij had aan één goeie zandstrook genoeg om een definitief gat te slaan.

   

  Van der Poel wervelde en wentelde door de modder en liet zich op geen foutje betrappen. Het was een ondankbare taak voor Laurens Sweeck in de achtergrond. Aanvankelijk kon hij de schade nog beperken, maar ronde na ronde zag hij daarna zijn achterstand oplopen. Uiteindelijk verloor hij bijna anderhalve minuut. Een dolgelukkige Thijs Aerts legde beslag op de laatste podiumplaats.

  Deze als koe verklede fan slaat een modderfiguur

  Van der Poel: "Moet eens wat vaker mijn wekker zo vroeg zetten"

  • Mathieu van der Poel (winnaar): "Het ging goed vandaag, beter dan gisteren. Ik moet misschien eens wat vaker mijn wekker zo vroeg zetten (lacht). Ik denk dat ik op de goeie weg ben. Het was leuk rondrijden zo, met al dat publiek. Dat valt met niet veel te vergelijken."

   

  • Laurens Sweeck (tweede): "Mathieu had in het begin overschot, terwijl ik naar mijn tempo moest zoeken. Eigenlijk demarreerde hij een ronde te vroeg voor mij, al had ik sowieso geen antwoord gehad. Ik was niet genoeg gerecupereerd van gisteren."

   

  • Thijs Aerts (derde): "Er was 1 iemand niet bij van het podium van gisteren (Iserbyt) en nu sta ik op die podiumplaats. Dat is plezant. Ik merk dat ik gegroeid ben in vergelijking met vorig jaar. Ik kan mijn broer Toon op training ook al wat langer volgen. Ik word doorgaans beter naarmate het seizoen vordert. Dat voel ik nu ook weer."

  Van der Poel: "Het ging beter dan gisteren"

  Sweeck: "Was niet gerecupereerd van gisteren"

  Aerts: "Ben gegroeid in vergelijking met vorig jaar"

  Uitslag
  1. Mathieu van der Poel (Ned)  
  2. Laurens Sweeck op 1'20"
  3. Thijs Aerts 1'36"
  4. Tom Meeusen 1'42"
  5. Diether Sweeck 1'42"
  6. Jens Adams 1'42"
  7. Marcel Meisen (Dui) 1'42"
  8. David van der Poel (Ned) 2'03"
  9. Wietse Bosmans 2'30"
  10. Yannick Peeters 2'35"

  Fase per fase

  16:00

  Einde

  15:59
  Sweeck verliest uiteindelijk 1'20" op Van der Poel. Hij heeft het in de laatste ronde rustig aan gedaan. Thijs Aerts balt de vuist met zijn 3e plaats.
  15:56
  Van der Poel heeft zijn armen gestrekt. Hij volgt zichzelf op in Niel. Het is nu enkel uitkijken naar de achterstand van Sweeck. Is die binnen de minuut binnen.
  15:55
  Niet dat het Van der Poel aan applaus ontbreekt in zijn carrière, maar hij maakt van deze slotronde een triomftocht en raapt gretig het applaus van de toeschouwers op.
  15:55

  Van der Poel heeft zichzelf niet gespaard. Dan had hij wel 40 minuten het gezelschap van iemand anders geduld hebben.

  Paul Herygers
  15:52

  Slotronde

  Van der Poel begint met een voorsprong van 50 seconden aan de laatste ronde. Lapt hij Sweeck nog een volle minuut aan de met modder besmeurde broek?
  15:49
  Van der Poel blijft zijn pedalen geselen. Hij is op weg naar een 3 op 3. Wil hij dit seizoen alle crossen winnen waaraan hij deelneemt? Vorig seizoen klokte Van der Poel af op 32 op 34.
  15:46
  De podiumplaatsen lijken nu al in steen gebeiteld. Aerts slaagt er niet in op te schuiven naar Sweeck, maar heeft desondanks toch een ruime voorsprong op het trio Adams, Meeusen en Diether Sweeck.
  15:41
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:41

  Van der Poel maakt er een erezaak van om ronde na ronde beter te doen. Vooral op de stukken waar het even wat minder ging toch tonen: zie je wel dat ik het kan.

  Michel Wuyts
  15:39

  Tijdsverschil

  De koerssituatie zit muurvast. Van der Poel blijft zijn rondjes afmalen. Sweeck volgt nu toch op zo'n 30 seconden. Daarachter rijdt Thijs Aerts in zijn eentje rond, op 45 seconden van de leider.
  15:36

  Foutloze Van der Poel

  Van der Poel is op geen foutje te betrappen. Niet in de het zand en ook niet in de glibberige afdalingen. Chapeau voor Sweeck dat hij het verschil met de Nederlander al bij al nog binnen de perken kan houden.
  15:32

  Laurens rijdt niet slecht, maar als je tegen Van der Poel rijdt, moet je zelf al een goeie dag hebben en Van der Poel een slechte.

  Ploegleider Mario De Clercq
  15:31
  "Ik heb nu genoeg getraind, ik wil crossen", zei Van der Poel nog in het interview voor de start. Toch krijg je het gevoel dat we naar een doorgedreven training van de wereldkampioen aan het kijken zijn. Het is echt kinderspel.
  15:25
  Van der Poel heeft het gat geslagen en lijkt daar vrede mee te hebben. Het verschil met Sweeck is al een tijdje stabiel, zo'n 20 seconden. Daarachter doet Thijs Aerts een gooi naar de 3e podiumplek.
  15:23
  Laurens Sweeck bewijst dat hij the best of the rest is. Ook hij zet op zijn beurt de anderen op een paar lengtes.
  15:23

  Tijdsverschil

  Terwijl Van der Poel door het zand klieft alsof het er niet is, rijdt Sweeck zich achter hem snel vast. Het verschil is al meer dan 20 seconden.
  15:21

  Nog 6 ronden

  Achter Van der Poel is het wat samengekoekt. Sweeck kijkt een beetje om zich heen. De strijd om de 2 overige podiumplaatsen is nu al begonnen.