Ga naar de inhoud

kalender exact cross

datum cross winnaar winnares
08/10 Beringen Thibau Nys Fem van Empel
09/12 Essen    
22/12 Mol    
29/12 Loenhout    
20/01 Zonnebeke    
17/02 Sint-Niklaas    

Marion Norbert Riberolle troeft topfavoriete Van Alphen af in loodzwaar modderduel in Essen

 za 9 december 2023 14:26
Exact Cross Essen (vrouwen)
Exact Cross vrouwen
4 rondes
13:45 Essen
Marion Norbert Riberolle
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4

  Marion Norbert Riberolle heeft haar eerste winst van het seizoen geboekt. Op een door felle regen verzopen omloop van de Exact Cross in Essen profiteerde onze landgenote van de afwezigheid van de Nederlandse toppers. Het werd een duel met topfavoriete Aniek van Alphen, de winnares van 2022, die kraakte in het slot.

  Een zaterdagse zondvloed had het weideparcours in Essen omgetoverd tot modderpoel. Bij afwezigheid van bijna alle Nederlandse toppers kon titelverdedigster Aniek van Alphen als topfavoriete van start gaan.

   

  Zij moest het opnemen tegen heel wat Belgisch geweld, met Marion Norbert Riberolle en Laura Verdonschot als kopstukken. Het waren ook de drie verwachte namen die na de start als eerste het moeras indoken.

   

  Even kon de jonge Tsjechische Julia Kopecky haar wagonnetje aanhaken, maar zij bleek nog te groen om het de grote kanonnen moeilijk te maken. Vooraan bleek ook pluimgewicht Laura Verdonschot te worstelen met het zware parcours, zij haakte halfweg koers af.

   

  De cross in Essen draaide zo uit op een modderduel tussen Van Alpen en Norbert Riberolle. De Nederlandse leek met een verschroeiende versnelling het verschil te maken, maar dat was buiten keikop Norbert Riberolle gerekend.

   

  Onze landgenote vocht zich terug en gaf Van Alphen in de slotronde een koekje van eigen deeg. De Nederlandse bleef nog even aan de rekker hangen, maar moest piepedood finaal dan toch afhaken. Norbert Riberolle pakt zo haar eerste zege van het seizoen. Een opsteker voor de Belgische vrouwencross.

  Reacties na de Exact Cross in Essen:

  • Marion Norbert Riberolle (1ste): "Ik ben heel blij dat ik nog eens kan winnen. Het was heel lastig vandaag. Ik was aan het denken hoe ik hier kon winnen, maar ik heb mijn moment gegrepen. Ik had wel vertrouwen in mijn sprint, maar met een voorsprong heb je meer zekerheid. Ik ga nu terug een week naar Spanje om te trainen voor volgend weekend."
   
  • Aniek van Alphen (2de): "Ik denk niet dat er meer in zat, anders had ik wel gewonnen. Ik ben niet heel blij, ik had natuurlijk willen winnen, maar Marion was supersterk vandaag. Zulke zware crossen liggen haar gewoon beter. Het was wat kouder dan ik had gehoopt en er moest ook veel gelopen worden.
   
  • Laura Verdonschot (3de): "Ik voelde me wel goed in de loopstroken, maar op de fiets was het toch te zwaar voor mij. Het is niet echt mijn type cross. Ik heb geprobeerd bij de leidsters te blijven, maar ik voelde dat ik aan de rekker hing. De andere twee waren sterker. Binnen twee weken komen mijn crossen eraan."

  Uitslag Exact Cross Essen

  naamresultaat
  1
  Marion Norbert Riberolle
  40"23
  2
  Aniek van Alphen
  op 11"
  3
  Laura Verdonschot
  1'17"
  4
  Julia Kopecky (Tsj)
  1'52"
  5
  Kiona Crabbé
  2'06"
  6
  Kim Van De Steene
  2'06"
  7
  Anna Kay
  2'59"
  8
  Isa Nomden (Ned)
  2'59"
  9
  Larissa Hartog (Ned)
  3'11"
  10
  Jana Dobbelaere (Bel)
  3'49"

  Fase per fase

  14:27

  Norbert Riberolle pakt haar eerste zege van het seizoen

  14:26

  Norbert Riberolle mag vieren in Essen!

  Eindelijk nog eens prijs voor België bij de vrouwen dit seizoen. Marion Norbert Riberolle pakt haar eerste zege van het seizoen na een heerlijk modderduel met Aniek van Alphen. Laura Verdonschot is als derde de tweede landgenote op het eindpodium.

  14:23

  Norbert-Riberolle heeft gewonnen spel. Van Alphen raakt met moeite nog op de trappen, haar vat is af. Onze landgenote is op weg naar haar eerste zege van het seizoen.

  14:22

  Van Alphen speelt jojo en moet opnieuw een gaatje toestaan. Wat een spannende ontknoping.

  14:21

  Norbert-Riberolle verspeelt haar voorsprong met een mindere passage in de modder. Gaan we dan toch sprinten?

  14:20

  Het gat wordt stilaan groter. Hoelang kan Van Alphen dit nog rekken?

  14:20

  Norbert Riberolle gooit haar kaarten op tafel

  14:19

  Norbert-Riberolle speelt alles of niets!

  Norbert-Riberolle gooit haar kaarten op tafel. Met een versnelling vanuit het zadel zet ze Van Alphen fiks onder druk. De Nederlandse moet meteen tien meter dichten.

  14:17

  Norbert-Riberolle heeft haar inhaalmanoeuvre goed verteerd en neemt opnieuw de kop. In de loopstrook moet Van Alphen zelfs even een gaatje laten.

  14:16

  De bel

  Bij de laatste passage aan de streep zijn Van Alphen en Norbert-Riberolle weer samen.

  Wat als het straks een sprint wordt? "Stervende zwaantjes, zeker?", voorspelt Van Alphens ploegleider Camiel van den Bergh.

  14:14

  Van Alphen gaat als een wildevrouw tekeer, maar raakt niet af van Norbert-Riberolle, die stilaan weer in het wiel zit.

  14:14

  Riberolle lijkt toch weer wat dichter te komen.

  Commentator Ruben Van Gucht
  14:12

  Norbert-Riberolle heeft werk voor de boeg. Heeft ze zich in slaap laten wiegen door de gewiekste Nederlandse of zit er gewoon niet meer in de tank?

  14:10

  Plots kiest Van Alphen haar moment

  14:09

  Van Alphen verdappert!

  Plots kiest Van Alphen haar moment, van achter de rug van Norbert-Riberolle. De Nederlandse neemt meteen tien meter, daar zit dash op.

  14:09

  Verdonschot probeert de koude uit haar handen te schudden. Het blijft wat achter de feiten aanhollen voor haar.

  Vooraan blijft Norbert-Riberolle de beste indruk geven. Van Alphen heeft al een hele poos niet meer overgenomen.

  14:07

  Norbert-Riberolle kiest opnieuw niet voor een verse fiets bij de passage in de materiaalpost. Het levert haar zo goed als geen winst op in de zware loopstrook. Toch een opvallende keuze.

  14:05

  Halfweg koers

  Halfweg koers en Norbert-Riberolle en Van Alphen lijken de twee sterksten. Verdonschot hangt al een poos aan de rekker. De jonge Kopecky komt voorbij aan de streep op 20 seconden. De podiumplekken lijken weg.