Ga naar de inhoud
Flora Duffy is de olympische kampioene triatlon.
Flora Duffy is de olympische kampioene triatlon.

Bermudaanse Duffy stormt naar triatlongoud, Barthelemy knap 10e

 di 27 juli 2021 01:40

Flora Duffy heeft Bermuda voor de allereerste keer olympisch goud geschonken. De 33-jarige Duffy stak er bovenuit in de triatlon bij de vrouwen. Valerie Barthelemy was de beste Belgische met een mooie 10e plaats.

Bekijk het ruime verslag van de triatlon:

Historische medaille voor Bermuda, Barthelemy knap 10e

Daags na de 4e plaats van Marten Van Riel op de olympische triatlon, mochten de Belgische vrouwen Valerie Barthelemy en Claire Michel van het start-ponton duiken. Door het stormweer klonk het startschot in Tokio wel wat later.


Na een wervelend begin vormde zich meteen een kleine, maar sterke kopgroep. Valerie Barthelemy glipte mee in het zog van de eerste achtervolgende groep. Ze kon nooit aan de broek van de koplopers kietelen. maar verdedigde wel knap haar top 10-plaatsje in het lopen en kwam ook als 10e over de finish. 


De medailles werden in diezelfde kopgroep uitgedeeld. Tijdens het lopen blies Flora Duffy alles en iedereen definitief weg. Duffy kwam alleen over de meet. Een historisch moment voor Bermuda: ze neemt de allereerste olympische gouden medaille mee naar haar land. 

 

De Britse pechvogel Taylor-Brown, die mechanische problemen tijdens het fietsen kende, liep nog naar het zilver. De Amerikaanse Katie Zaferes mocht de bronzen plak rond haar hals hijsen.


Claire Michel schreef geen olympisch succesverhaal vandaag. Ze kreeg krampen tijdens het lopen, maar beet dapper door en kwam zo als 34e en laatste atlete binnen (ter info: 20 andere atleten gaven op). Hopelijk heeft ze zaterdag meer geluk met de Belgian Hammers in de mixed relay.

"De 10e plaats is een persoonlijke overwinning voor Barthelemy", aldus commentator Dirk Gerlo.
"De 10e plaats is een persoonlijke overwinning voor Barthelemy", aldus commentator Dirk Gerlo.

"De zware omstandigheden speelden in mijn voordeel"

"Ik ben heel trots op mezelf", vertelt Barthelemy. "Ik had voordien geen doel voor ogen. Dat ik naar hier kon komen, was op zich al een grote verwezelijking. Om dan 10e te worden, maakt me gelukkig."


"Ik denk dat de zware omstandigheden hier in mijn voordeel hebben gespeeld. Ik ben technisch een goede fietser. Het natte en bochtige parcours was dus ideaal om dat uit te spelen. Ik kon steeds versnellen na de gladde bochten en zo iedereen pijn doen. Ik miste eigenlijk wel wat kracht in mijn benen vandaag."


"Ook het lopen was lastig. Na elke bocht werd er een versnelling geplaatst. Veel meisjes die met hun krachten gewoekerd hadden op de fiets, betaalden daar in het lopen de prijs voor. Ik had geluk dat ik me enigszins kon sparen tijdens het fietsonderdeel."

De finish van Michel, die de pijn moet verbijten:

Claire Michel moest zelfs in een rolstoel weggebracht worden.
Claire Michel moest zelfs in een rolstoel weggebracht worden.

Weetje!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
programma Valerie Barthelemy
dinsdag 27 juli triatlon 10e verslag
programma Claire Michel
dinsdag 27 juli triatlon 34e verslag
Lees ook:

Fase per fase

01:44

Dit is een persoonlijke overwinning voor Barthelemy. Heel knap!

Dirk Gerlo
01:43

Barthelemy komt juichend over de meet

01:42

Barthelemy 10e

Onze landgenote Valerie Barthelemy komt binnen op de 10e plaats. Hier mag ze heel trots op zijn.

01:40

Duffy bezorgt Bermuda een gouden medaille

01:38

Einde: Flora Duffy triomfeert!

De 33-jarige schenkt Bermuda een historische gouden medaille na een bijzonder sterke wedstrijd. Na een pechmoment op de fiets wordt Taylor-Brown alsnog 2e. Zaferes is 3e.

01:37

Krampen voor Michel?

Claire Michel moet even stoppen en grijpt naar de kuit. Kampt ze met krampen?

01:36

Barthelemy blijft goed standhouden. Kan ze haar 10e plaats verdedigen tot de finish?

Dirk Gerlo
01:29

Spannende strijd om zilver

Flora Duffy lijkt nu stilaan buiten schot. Hét achterhoede-duel om naar uit te kijken is de strijd om zilver tussen Zaferes en Taylor-Brown. Het Britse loopwonder lijkt wel nog over een troefkaart te beschikken. Wanneer gooit ze die op tafel?

01:28

Met een 10e plaats doet Barthelemy nog steeds beter dan de verwachtingen. Dat belooft voor de Belgian Hammers.

Dirk Gerlo
01:22

2/4 looprondes: Duffy stevig op 1, Barthelemy op 10

Flora Duffy heeft een voorsprong van 47 seconden uitgebouwd op Zaferes, die op de voet gevolgd wordt door de aanstormende Taylor-Brown. In de achterhoede heeft Barthelemy de rol moeten lossen bij Spring. Onze landgenote loopt wel nog steeds op de 10e plaats

01:17

Een overzicht:

1. Flora Duffy (Bermuda)

2. Katie Zaferes (USA)

3. Georgia Taylor-Brown (Groot-Brittannië)

4. Laura Lindemann (Duitsland)

5. Jessica Learmonth (Groot-Brittannië)

6. Nicola Spiring (Zwitserland)

7. Valerie Barthelemy (België)

-

29. Claire Michel (België)

01:16

Dat Barthelemy nog steeds in het spoor van loopmachine Spiring blijft, is heel straf. Ze loopt nu op de 7e plaats.

Dirk Gerlo
01:10

Strijd om goud: Duffy vs Brown?

Flora Duffy schiet uit de startblokken. De Bermudaanse versmacht alles en iedereen. Enkel pechvogel Taylor-Brown lijkt in de achtergrond bezig met een ferme inhaalrace. Kan ze nog aan de broek van de koplopers kietelen?

01:10

Barthelemy als 7de uit de wisselzone

01:08

Barthelemy begint als 7e loper

Onze landgenote Barthelemy doet het goed. Ze begint als 7e aan het lopen. Kan ze in het zog van Nicola Spiring blijven? De Zwitserse gaat er alleszins als een speer vandoor.

01:05

Toen waren ze nog met 4

Het kwartet Duffy, Learmonth, Zafers en Lindeman slaat een gaatje met Taylor-Brown. De Britse atlete had net voor de wissel mechanische problemen met haar fiets. 

01:04
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
00:54

Klikschoenen out, loopschoenen in

Inmiddels ontluikt de slotfase van het fietsen. Het is koffiedik kijken hoe Barthelemy uit de wisselpost komt. Kan ze standhouden tegen enkele sterke hardloopsters in haar groepje? 

Ook op Michel zetten we een vergrootglas. We hebben haar sterke loopcapaciteiten nog nodig in de mixed relays. Is ze in vorm?