Ga naar de inhoud

Sterke Van Riel wordt 4e in olympische triatlon, Noor Blummenfelt pakt goud

Marten Van Riel heeft net naast de felbegeerde prijzen gegrepen in het triatlon. Onze landgenoot finishte na een knappe wedstrijd op de ondankbare 4e plaats, op 48 seconden van de Noorse winnaar Kristian Blummenfelt.

Marten Van Riel was de eerste Belg die in actie kwam op de olympische triatlon. Normaal gezien kreeg hij het gezelschap van Jelle Geens, maar dat positieve coronaverhaal kent u ondertussen al.


Van Riel was naar eigen zeggen klaar voor de race en zette dat ook meteen in de verf. Onze 28-jarige landgenoot kwam met de besten uit het water en vormde in het fietsen een kopgroep met een aanzienlijk pak. 

 

Van Riel schoof nog alert mee tijdens het lopen, maar moest halfweg - na een verschroeiende tempoversnelling van Blummenfelt - een iets sterker trio laten gaan. Van Riel eindigde nog als vierde op 48 seconden van de winnaar. Dat is twee plaatsjes hoger dan zijn eerste Spelen in Rio. Daar werd hij 6e.

 

Diezelfde Blummenfelt kreeg aanvankelijk nog de Brit Alex Yee (2e) en de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde (3e) met zich mee, maar ook zij konden het Noorse tempo in de laatste ronde niet volgen. Blummenfelt volgt op de erelijst de Brit Alistair Brownlee op, die zowel in Rio als Londen (2012) goud won.

Blummenfelt schreeuwt het na de finish uit van geluk.

top 10 triatlon
1. Kristian Blummenfelt Noorwegen 1u45'04"
2. Alex Yee Groot-Brittannië +11"
3. Hayden Wilde Nieuw-Zeeland +20"
4. Marten Van Riel België +48"
5. Jonathan Brownlee Groot-Brittannië +49"
6. Kevin McDowell Verenigde Staten +50"
7. Bence Bicsak Hongarije +52
8. Gustav Iden Noorwegen +56"
9. Max Studer Zwitserland +1'02"
10. Mario Mola Spanje +1'09"

Van Riel: "De eerste drie waren gewoon beter"

"De eerste drie waren gewoon beter" reageerde een ontgoochelde Van Riel. "Ik heb al een lange weg afgelegd, maar er zijn nog steeds enkele lopers beter dan ik. Ik weet waar ik aan moet werken."

 

"Ik ben wel blijven vechten tot het einde en ben trots op mijn race. Toch is dit wel heel ondankbaar, maar ik ga gewoon door tot in Parijs. Na een 5e en 4e plaats, hoop ik die positieve lijn daar door te trekken."


"Eigenlijk is het ironisch. Ik was deze week nog over een streekgenoot van mij bezig, Paul Vermeiren (boogschutter). Die werd 4e op de Olympische Spelen in Atlanta (1996) en dat werd meteen vergeten. Spijtig genoeg is dat waar, maar ik kan mezelf niks verwijten."

Toch moet Van Riel nog niet naar huis. Zaterdag moet hij weer vol aan de bak met de Belgian Hammers in de mixed relay. "Ik ben heel blij dat Jelle (Geens) er dan weer bij is. Die teamsfeer is ook eens leuk. We doen ons best om daar wel een medaille mee naar huis te nemen."

programma Marten Van Riel
zondag 25 juli finale 4e verslag

Bekijk het volledige interview van Van Riel:

Bekijk hier de ruime samenvatting

Fase per fase

 1. 01 uur 17. Eind goed, al goud voor Blummenfelt! Van Riel 4e. De Noor Kristian Blummenfelt is olympisch kampioen. Hij kan het zelf niet geloven en schreeuwt het uit. Topfavoriet Alex Yee en Hayden Wilde nemen respectievelijk zilver en brons. Onze landgenoot Marten Van Riel valt net naast het podium (4e) na een knappe wedstrijd. .
 2. 01 uur 16. Blummenfelt voor goud. De kogel lijkt door de kerk. Met een ijzesterke inspanning laat hij iedereen achter. Yee probeert wel nog, maar de vogel lijkt gaan vliegen. .
 3. 01 uur 15. Blummenfelt op rozen? Blummenfelt zet alles op alles om zich los te weken van Yee en Wilde. Yee moet vol aan de bak, maar lijkt de strijd te verliezen. .
 4. 01 uur 14. Blummenfelt wil het niet tot een sprint laten komen. De Noor wil zijn belagers met een tempoversnelling afschudden. Dirk Gerlo.
 5. 01 uur 10. De medailleplaatsen lijken beslist. Yee, Blummenfelt en Wilde gaan als wildemannen tekeer en lijken de medailles onderling te verdelen. Onze landgenoot Van Riel volgt op negen seconden van het ontsnapte trio. .
 6. 01 uur 09. Van Riel lijkt af te haken. Blummenfelt op rozen. De Noor trekt serieus door en krijgt slechts 2 kompanen mee in zijn spoor. Van Riel moet nu het gat proberen dichten om een medaille te halen. .
 7. 01 uur 06. Met zes voor drie plaatsen. Gevaar geweken voor Van Riel. Hij sluit aan bij de eerste groep. Kan hij het tempo van de sterke loper Yee volgen? .
 8. 01 uur 02. De kopgroep breekt even in twee brokken. Het verdict: 2 groepjes van 4 met Van Riel in het tweede groepje. .
 9. 01 uur . Toen waren ze nog met 9. Van Riel heeft nog 8 tegenstanders om een medaille te halen. Alex Yee is nu wel begonnen met een serieuze tempoversnelling.  .
 10. 00 uur 56. De eerste van de vier looprondes zit erop en Van riel gaat goed mee. Onze landgenoot beschikt over een goede spurt ... Dirk Gerlo.
 11. 00 uur 52. Yee dicteert het tempo. Alex Yee schudt aan de boom tijdens het lopen. Van Riel blijft voorlopig als 4e in het zog van de ontketende Brit. De achterdeur van de kopgroep staat nu wel serieus open. .
 12. 00 uur 49. Van Riel begint als 10e loper. Ook de kopgroep trekt nu de wisselpost in. Onze landgenoot Van Riel begint als 10e aan het lopen. Kan hij zijn plekje in de kopgroep vasthouden? .
 13. 00 uur 48.
 14. 00 uur 47. Salvisberg krijgt nu wel een grote voorsprong en gaat alleen aan het fietsen beginnen. De achtervolgers rekenen erop dat hij straks een vogel voor de kat is tijdens het lopen. Dirk Gerlo.
 15. 00 uur 43. Penalty voor Pearson. Morgan Pearson, aanwezig in de kopgroep, krijgt een tijdstraf van de organisatie. Hij zal 15 seconden in een penalybox moeten doorbrengen tijdens het lopen. Waarom? De Amerikaan liet wat spullen achter toen hij al uit de eerste wisselpost was. .
 16. 00 uur 42. De kopgroep rijdt in spaarstand momenteel. Straks gaat de wedstrijd pas echt losbarsten. Dirk Gerlo.
 17. 00 uur 39. Salvisberg krijgt 21". Zachaus geeft het stokje door aan de Zwitser Andrea Salvisberg. Kan hij straks alleen de wisselpost bezoeken?  .
 18. 00 uur 27. Luxemburger komt in het vizier. Het is een kat-en-muisspelletje tussen het jagende "peloton" en de eenzame vluchter Zachaus. Al lijkt de Luxemburger steeds meer op een hapklaar brokje voor de groep Van Riel. .
 19. 00 uur 20. Zachaus gaat er solo vandoor. Het gaat te traag voor de Stefan Zachaus. Hij kiest het hazenpad, maar  voelt nog steeds de hete adem van Van Riel en co in zijn nek. De dood of de gladiolen voor de Luxemburger? .
 20. 00 uur 17. De aansluiting is een feit. De kopgroep en de eerste achtervolgende groep smelten samen. Van Riel moet hopen dat er heel wat atleten met hun krachten gewoekerd hebben tijdens de achtervolging zodat hij het straks te voet kan afmaken. .