Ga naar de inhoud
Novak Djokovic
Novak Djokovic

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Op een drafje: Novak Djokovic dartelt naar zijn 10e Australian Open-finale

 vr 27 januari 2023 12:09
Australian Open
Novak Djokovic (1, 4)
Tommy Paul (13)
einde
7
set 1
5
6
set 2
1
6
set 3
2

Novak Djokovic heeft de grandslamdroom van Tommy Paul genadeloos doorprikt. De Serviër had in de halve finales van de Australian Open geen genade voor de Amerikaanse toernooirevelatie, die alleen in de 1e set weerwerk kon bieden.

De 25-jarige Tommy Paul was voor de Australian Open nog nooit verder geraakt dan de 4e ronde op een grandslamtoernooi. De Amerikaan beleefde dus een tennissprookje in Melbourne, maar dat kreeg geen happy end.

 

Nochtans slaagde Paul er in de 1e set wel in om toernooifavoriet Novak Djokovic het leven zuur te maken. Die leek op weg naar eenvoudige setwinst, maar de Amerikaan knokte zich van een 5-1-achterstand terug tot 5-5.

 

Tot een tiebreak kwam het evenwel niet, want in het 12e spelletje kwam de ervaring van de Serviër bovendrijven. Paul moest serveren om een tiebreak af te dwingen, maar Djokovic sloeg op het juiste moment toe en pakte met een nieuwe break de 1e set.

 

Dat de 9-voudige winnaar in Melbourne alsnog met set 1 ging lopen, was een tik voor Paul en - voor zover dat nog nodig was - een boost voor het zelfvertrouwen van Djokovic.

 

De Serviër was nu helemaal los en Paul hing in de touwen. De Amerikaan kon in het vervolg van de wedstrijd nog 3 spelletjes winnen en na bijna 2,5 uur was het over en uit voor Paul.

 

Novak Djokovic staat zondag voor de 10e keer in zijn carrière in de finale van de Australian Open. Daarin neemt hij het op tegen de Griek Stefanos Tsitsipas. Als de Serviër wint, evenaart hij met 22 grandslamtitels het record van Rafael Nadal.

(lees reacties onder tweets)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

DJokovic: "Hopelijk is mijn vader er bij finale wel, hij steunt op geen manier welke oorlog dan ook"

De Servische kampioen moest het zonder de vertrouwde steun van zijn vader in de box doen. Die bleef weg, omdat hij gisteren opschudding had veroorzaakt, omdat hij op de foto ging met pro-Russische supporters, hij zo ook "Lang leve Rusland" gezegd hebben.

Djokovic junior hoopt dat zijn vader er zondag weer bij is: "Het was niet aangenaam om hem niet in de box te hebben tijdens de halve finale. Ik hoop dat hij er voor de finale wel zal zijn."

De Oekraïense ambassadeur eiste dat vader Djokovic zijn accreditatie voor het toernooi zou worden ingetrokken. Net zoals zijn vader eerder deed, herhaalde Novak Djokovic dat er geen slechte bedoelingen waren.

"Zoals mijn vader al eerder uitlegde, is hij na al mijn wedstrijden de supporters gaan groeten om hen te bedanken en foto's te nemen. Maar alles is begonnen met een ongelukkige vertaling van zijn woorden in bepaalde media. Hij steunt op geen enkele manier welke oorlog dan ook."

De 9-voudige Australian Open-winnaar herhaalde de woorden die zijn vader in een persbericht had gebruikt om zijn afwezigheid in de halve finale uit te leggen: "Onze familie heeft de afschuwelijkheden van de oorlog meegemaakt en alles wat wij wensen is vrede", had Srdjan Djokovic geschreven.

Gerelateerd:

Tommy Paul: "Gameplan kwam er niet uit, omdat Djokovic me zo goed deed"

Tommy Paul kan terugkijken op een geweldige twee weken. Voor zijn eerste grandslamfinale had hij natuurlijk een wedstrijdplan. "Maar Djokovic liet me niet toe om dat uit te voeren, omdat hij alles zo goed deed."

"Djokovic kent deze omstandigheden zo goed, hij won hier 27 matchen op een rij en telt 19-0 in halve finales en finales in zijn carrière. Dat ik hier het veld op mocht, was al cool."

"Dat ik ervan langs kreeg, was balen. Maar het was wel mooi om te zien welk niveau nodig is om zulke mannen te kloppen. Dit was een goede ervaring."

Wat was zijn plan? "Ik wilde serve and volley spelen. Ik deed het niet één keer. Als mijn eerste opslag lukte, kreeg ik de return meteen op de baseling terug. Ik ging automatisch in de verdediging."

"Ik wilde dropshots spelen, maar kreeg geen kans, omdat hij zo diep sloeg. Mijn slice werkte ook niet. Op zijn tweede opslag liet hij me ook geen enkele kans."

Wat nu voor de ATP-35? "Ik wil graag tegen het einde van het jaar in de top 10 staan en hopelijk lukt dat met wat titels."

Gerelateerd: