Laurens Devos is weer paralympisch kampioen, 5e medaille voor België

  Tafeltennisser Laurens Devos is in zijn opzet geslaagd: zijn paralympische titel van Rio verlengen in Tokio. De nummer 1 was in de finale tegen de Australiër Ma Lin, de nummer 3, veel te sterk: onze 21-jarige landgenoot verloor nipt set 1, maar daarna was het hek van de dam. Het is de 5e medaille voor België, het 2e goud.

  Devos was door het paralympisch toernooi gevlamd en had geen set verloren in aanloop naar de halve finales. Maar tegen de Rus Urii Nozdrunov werd de titelverdediger wel tot het uiterste getest met een vijfsetter.

   

  Had die wedstrijd zijn vertrouwen wat aangetast? Tegen de Australiër Ma Lin had Devos wat tijd nodig om onder stoom te komen in de finale. Hij maakte wat foutjes op het einde van de eerste set, die met 9-11 naar Ma Lin ging. 

   

  Maar daarna was het hek van de dam, gooide Devos alle schroom af en was het verschil tussen de nummer 1 van de wereld en de nummer 3 heel duidelijk. Setstanden: 11-6, 11-3, 11-3.

   

  Het is de 5e medaille in Tokio voor België, de 2e gouden na dressuuramazone Michel George. Florian Van Acker (tafeltennis), Manon Claeys (dressuur) en Griet Hoet/Annelies Monsieur (tijdrit) zorgden al voor brons. 

  Devos: "Ik speelde 10 keer losser dan in mijn halve finale"

  "Het is ongelofelijk", stamelde Devos. "Het hele toernooi ging niet top, ik was zo nerveus voor elke wedstrijd. Maar ik ben wel blij met mijn niveau in de finale, ik was meer relaxed. Ik ben heel blij met het goud, want had het niet verwacht."

   

  Devos kon voor de finale toch even zijn gedachten verzetten. "Ik heb even op mijn gsm  geprutst, om even weg te zijn van het tafeltennis. Zo kon ik aan de finale beginnen met de gedachte: ik sta in de finale, ik heb niets te verliezen..."

   

  "Ik speelde tien keer losser dan in mijn halve finale. Het was wel zwaarder dan mijn titel in Rio. Dat kan je ook zien aan de setstanden. Iedereen wil goud, dus je moet steeds harder werken."

   

  Maar het feestje zal wel bescheidener zijn dan in Brazilië. "We gaan toch ons best doen om er het beste van te maken en met de staf te vieren", zegt Devos. Zijn gsm staat in elk geval al roodgloeiend. "Ik heb even een kijkje genomen en zag toch heel veel meldingen. Ik zal morgen wel de tijd nemen om iedereen te bedanken om voor mij te supporteren."

  Laurens Devos op de Paralympische Spelen

  1. 17 uur 12. Feest! Viering en speech van Devos aan het hotel (deel 2).

   Feest! Viering en speech van Devos aan het hotel (deel 2)

  2. 17 uur 12. Feest! Viering en speech van Devos aan het hotel.

   Feest! Viering en speech van Devos aan het hotel

  3. 14 uur 45. Devos: "Echt blij met deze gouden medaille, want had het niet verwacht".

   Devos: "Echt blij met deze gouden medaille, want had het niet verwacht"

  4. 14 uur . Laurens Devos volgt zichzelf op als paralympisch kampioen.

   Laurens Devos volgt zichzelf op als paralympisch kampioen

  5. 13 uur 53. Laurens Devos herhaalt titel. Laurens Devos heeft zijn doel bereikt: zijn paralympische titel van Rio 2016 in Tokio verlengen. De 21-jarige Belg klopte in de finale de 31-jarige Australische Chinees Ma Lin, de kampioen van Londen 2012, met 3-1. Devos had wat tijd nodig om onder stoom te komen en maakte wat foutjes op het eind van de eerste set, die met 9-11 naar Ma Lin ging. Maar daarna was het hek van de dam, gooide Devos alle schroom af en was het verschil tussen de nummer 1 van de wereld en de nummer 3 heel duidelijk. Setstanden: 11-6, 11-3, 11-3. Het is de 5e medaille in Tokio voor België, de 2e gouden na dressuuramazone Michèle George. Florian Van Acker (tafeltennis), Manon Claeys (dressuur) en Griet Hoet/Annelies Monsieur (tijdrit) zorgden al voor brons.  .
  6. 11 uur 10.
  7. 11 uur 08. Finale op Canvas en livestream. Laurens Devos neemt het om 13.15u in de finale op tegen de Australiër Lin Ma, de nummer 3 van de wereld, die vroeger voor China uitkwam. Devos is de regerende paralympische, Europese en wereldkampioen en nummer 1 van de wereld. Sporza zendt de finale uit op Canvas met commentaar van Floris Geerts. De tv-uitzending wordt op deze pagina gestreamd. .
  8. 08 uur 28. Het maakt me niet uit of ik de finale verlies of win, zolang ik maar een goede wedstrijd speel. Laurens Devos.
  9. 08 uur 24. Laurens Devos: "Als ik mezelf te veel druk ga opleggen om dat goud te halen, ga ik verkrampt spelen".

   Laurens Devos: "Als ik mezelf te veel druk ga opleggen om dat goud te halen, ga ik verkrampt spelen"

  10. 08 uur 22. Ik heb zoveel opslagen gemist omdat ik zo nerveus was. Ik weet niet hoe het kwam, maar ik kreeg die zenuwen niet van me af. Laurens Devos.
  11. 07 uur 45. Laurens Devos stoot door naar de finale!

   Laurens Devos stoot door naar de finale!

  12. 06 uur 46. Devos naar finale na slijtageslag. Naast Florian Van Acker, kwam ook Laurens Devos vandaag in actie. De titelverdediger kreeg met de Rus Nozdrunov, het nummer negen van de wereld, een haalbare kaart tegenover zich. Onze landgenoot verloor dit toernooi nog geen set en was ook niet van zin daar verandering in te brengen. Devos had het aanvankelijk knap lastig met de Rus, maar won uiteindelijk toch nog set 1 met 11-8. Diezelfde score kregen we ook in de tweede set te zien, zij het dan in het nadeel van Devos. Devos maakte te veel fouten waardoor Nozdrunov de bordjes weer in evenwicht kon hangen. Na een vlotte 11-1 in set 3 leek de buit zo goed als binnen voor Devos, maar ook Nozdrunov wou absoluut naar de finale. De Rus haalde bij momenten zijn beste tafeltennis naar boven en dwong Devos tot een vijfde set. Daarin greep onze landgenoot de Rus meteen naar de keel en ontstond er een kloofje. Die voorsprong gaf Devos niet meer uit handen. Onze landgenoot mag straks dus strijden om een nieuwe gouden medaille. In de finale neemt hij het op tegen de Australiër Lin Ma. .
  13. 28-08-2021.
  14. 16 uur 13.
  15. 15 uur 16. Bekijk de slotfase van de kwartfinale van Laurens Devos.

   Bekijk de slotfase van de kwartfinale van Laurens Devos

  16. 14 uur . Devos zonder setverlies naar HF, medaille is binnen. Laurens Devos heeft opnieuw geen set laten liggen in het tafeltennis in Klasse 9. Onze landgenoot klopte de Nigeriaan Agunbiade met 3-0, al ging het in de eerste twee sets niet van een leien dakje. Agunbiade haakte in die eerste twee sets lang aan, maar Devos bleef koel en maakte het telkens af met 13-11. In de derde set drukte Devos nog even stevig door: 11-5. Met zijn zege verzekert Devos zich nu al van een medaille, want de twee verliezers in de halve finales krijgen allebei brons. Al zal Devos, de titelverdediger op de Spelen en de onbetwiste nummer 1 van de wereld, wellicht enkel met goud tevreden zijn. .
  17. 13 uur 40. Livestream. De wedstrijd van Devos kan je live volgen via onze livestream. Hij begint er zo dadelijk aan. .
  18. 13 uur 15. Bij winst zeker van medaille. Als Laurens Devos straks de Nigeriaan Tajudeen Agunbiade klopt, dan staat hij door naar de halve finale én is hij al zeker van een medaille. De twee verliezers in de halve finale krijgen immers beide een bronzen medaille. .
  19. 27-08-2021.
  20. 08 uur 47. Persoonlijk heb ik niet zo veel last van de luchtvochtigheid. Als dat het geval zou zijn, zou ik er proberen niet te veel aan te denken. Het is voor iedereen hetzelfde. Laurens Devos.
  21. 08 uur 45. Laurens Devos: "Ik ga alles geven en dan zien we wel waar ik uitkom".

   Laurens Devos: "Ik ga alles geven en dan zien we wel waar ik uitkom"

  22. 08 uur 44. Ik win nu twee wedstrijden met 3-0. Dat geeft je mentaal toch een goed gevoel. Ik ga met vertrouwen richting de kwartfinales. Laurens Devos.