Ga naar de inhoud
Haenen kon zich niet plaatsen voor de finale op 100 meter.
Programma/uitslagen Gitte Haenen
verspringen finale 3,72m (9e)
100m reeksen 16"70 (uitgeschakeld)

Haenen sneuvelt op weg naar finale 100 meter: "Nog niet kunnen tonen wat ik waard ben"

 za 4 september 2021 04:44

Gitte Haenen (T63) is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter. In haar allereerste koningsnummer van het seizoen eindigde de Belgische atlete als laatste in haar reeks (16"70).

Haenen eindigt als laatste in haar reeks (baan 7):

Na haar 9e plaats in het verspringen eerder in het toernooi verscheen Gitte Haenen vandaag in de reeksen op de 100 meter. Meteen haar eerste wedstrijd van het seizoen op die afstand. De atlete kampte namelijk lang met een vervelende rugblessure.

Om zich te kwalificeren voor de finale moest onze landgenote zich bij de beste 3 scharen in reeks 2. Maar met onder meer het Italiaanse sprintfenomeen Caironi en de Indonesische Tiarani beloofde die opdracht niet simpel te worden.

Haenen schoot traag uit de startblokken en kwam vervolgens moeilijk op gang. De 35-jarige atlete kon haar achterstand niet meer goedmaken en eindigde uiteindelijk als laatste in haar reeks.

In een tijd van 14"37 snoepte de Italiaanse Caironi het wereldrecord dan weer af van haar landgenote Sabatini (14"39), die het record nog maar net scherper had gesteld in de 1e reeks.

Haenen: "Voel dat ik nog niet klaar ben met de atletieksport"

Na een vervelende rugblessure liep Gitte Haenen in Tokio pas haar 1e 100m van het seizoen. Onze landgenote bleef dan ook nuchter na afloop van haar race."Het is niet gelukt. Ik had mijn zinnen wel op een finale gezet, maar was meteen niet mee bij de start."

"Normaal start ik uit de startblokken, maar vanwege mijn zwakke rug heb ik besloten hier zonder startblok te starten. Op training ging dat vlot, maar hier was het minder. In fittere omstandigheden kan ik een slechte start vaak nog goedmaken. Ik probeerde dat nu ook, maar het lukte niet", was de atlete eerlijk.

Haenen werd op 3 juni nog aan de rug geopereerd. "Ik had daar op zich geen last meer van, maar ik heb ook andere fysieke kwaaltjes zoals artrose. Dat voel ik wel, maar ik probeer dat te negeren. Meer kan ik niet doen. Ik ben heel trots op wat ik de voorbije jaren gerealiseerd heb."

"Na mijn amputatie heb ik medailles veroverd in het verspringen en op de 100 meter, op zowel het EK als het WK. Ik hoopte dat tijdens het jaar van de Spelen alle pech even zou wegblijven. Maar dat is niet gebeurd. De rug is zo belangrijk, het is het centrum van je lichaam", legde Haenen uit.

Ik heb nog nooit een perfecte voorbereiding gehad op een groot toernooi.

Gitte Haenen

Hoe kijkt Haenen nu naar haar toekomst? "Ik ga thuis moeten bekijken wat er nog mogelijk is. Volgend jaar is er een WK, maar mijn arbeidscontract gaat waarschijnlijk wegvallen. Ik zal moeten zien hoe ik dat kan opvangen. Ook op fysiek vlak is het afwachten. Ik heb zelf het gevoel dat ik nog niet klaar ben met de atletieksport."


"Ik heb nog niet helemaal kunnen laten zien wat ik waard ben. Ik heb nog nooit een perfecte voorbereiding gehad op een groot toernooi."

Denk de atlete al aan de Spelen van 2024 in Parijs? "Veel mensen beginnen over Parijs tegen mij. Maar ik heb op fysiek vlak al veel tegenslagen gehad. En ik heb ook enkele erfelijke ziektes."

"Ik ga moeten zien hoe het lichaam die drie jaar zou kunnen overbruggen. Als het fysiek mogelijk is, wil ik er wel voor gaan. Maar ik ben ook realistisch. Ik ben al 35 jaar", sloot Haenen af.

Gitte Haenen op de Paralympische Spelen

03:59

Reeksen 100m om 4.01 uur

Als alles goed gaat loopt Gitte Haenen vandaag nog twee wedstrijden. Straks verschijnt ze in haar reeks op de 100 meter. Als ze daar goed presteert, komt ze later vandaag ook nog in actie tijdens de finale van hetzelfde nummer.

02/09/21
14:00

Haenen: 'Ik hoopte op meer"

Gitte Haenen kwam niet verder dan een negende plaats in het verspringen. De Belgische atlete sprong bij haar laatste poging 3m72.

"Ik ben op 3 juni nog aan mijn rug geopereerd, dus het was een beetje een race tegen de klok om hier nog op tijd in vorm te geraken", legde Haenen uit.

"Ik hoopte toch op een finale (top 8) in het verspringen, maar het is niet gegaan zoals ik wou. Ik ben teleurgesteld over mijn prestatie. Bij mijn eerste poging sprong ik al op 50 cm voor de lijn. Ik sprong 3m51 ver, maar eigenlijk was het dus een sprong van 4 meter."

"Mijn tweede was dan een nulsprong en toen kwam er veel druk op die derde sprong te liggen. Ook daar spring ik al 35 cm te vroeg. Het resultaat was 3m72 en een negende plaats. Dat was onvoldoende om de competitie te mogen verderzetten met drie nieuwe sprongen."

13:21

Gitte Haenen springt naar 9e plek

Gitte Haenen is donderdag 9e geworden in het verspringen (klasse T61-63). De 35-jarige Belgische sprong 3,51 meter bij haar eerste poging, meteen haar verste sprong van het seizoen.

Na een ongeldige sprong zweefde Haenen vervolgens naar 3,72 meter bij haar 3e en laatste poging, goed voor de 9e plaats. De top 8 kreeg nog 3 extra sprongen.

Het goud was voor de Australische Vannessa Low die met 5,20 meter een wereldrecord sprong in klasse T61.

Voor Haenen zitten de Olympische Spelen er nog niet op. Overmorgen komt ze opnieuw in actie in de reeksen van de 100 meter.

24/08/21
21:25

Het is geweldig om hier te kunnen zijn. Dit was once in a lifetime. Ik ben hier voor het eerst en weet niet wat er nog komt. Ik wou het totaalpakketje ervaren.

Gitte Haenen over de openingsceremonie
21:24

Haenen: "Dit wou ik zeker meemaken"

23/08/21