Ewoud Vromant pakt zilver in de tijdrit ondanks mechanische pech

  Ewoud Vromant heeft ons land een 8e medaille bezorgd in Tokio. In de tijdrit (C2) stoomde onze landgenoot - ondanks mechanische pech - naar een zilveren plak. Voor Vromant is het de ultieme revanche na zijn diskwalificatie in de 3.000 meter achtervolging.

  Dag 8 op de Paralympische Spelen ging van start met de tijdrit bij de heren in de C2-klasse. Op het Fuji Speedway racecircuit moesten de deelnemers, met ook landgenoot Ewoud Vromant, 3 ronden van 8 kilometer afleggen.

  Vromant ging meteen goed van start in Japan, maar al snel moest onze landgenoot voet aan grond zetten. Een mechanisch defect kostte de Belgische renner al snel 7 seconden, waardoor achtervolgen meteen de boodschap werd.

  Onze landgenoot liet zich niet uit zijn lood slaan en passeerde aan het eerste tussenpunt toch knap als 2e. Een aantal sterke kandidaten moesten toen wel nog voorbij komen.

  Vromant ging door op zijn elan en ook na 2 ronden bleef onze landgenoot op medaillekoers liggen. De 37-jarige renner parkeerde zich op een 3e plek, na de ongenaakbare Australiër Darren Hicks en de Fransman Alexandre Leaute.

   

  Na een zware laatste ronde bolde Vromant uiteindelijk als (voorlopige) 2e over de streep, maar Leaute moest toen nog binnenkomen. Toch behield de Belg zijn zilveren medaille, want ook Leaute kreeg in de absolute slotfase nog af te rekenen met pech.

  Na zijn diskwalificatie in de 3.000 meter achtervolging heeft Ewoud Vromant nu toch zijn medaille beet. Met op 2 september de wegrit in het verschiet, maakt de Belg ook nog kans op een 2e medaille.

  Kettingprobleem voor Vromant in de tijdrit:

  Ewoud Vromant op de Paralympische Spelen

  1. 05 uur 27. Vromant haalt finish (officieel) niet in wegrit. In een natte wegrit is Ewoud Vromant (C2) niet officieel kunnen finishen. Door het sterke deelnemersveld, met atleten van zowel klasse C1,C2 als C3, kwam onze landgenoot nooit echt in het stuk voor. Diederick Schelfhout (C3) werd knap 8e in dezelfde race. Het verslag van de wedstrijd kunt u in onderstaand artikel lezen. .
  2. 05 uur 27.
  3. 02-09-2021.
  4. 01 uur 40. Zilver voor Vromant! Na zijn teleurstelling in de 3.000 meter achtervolging heeft Ewoud Vromant zijn medaille dan toch te pakken. Onze landgenoot eindigde uiteindelijk in een tijd van 36'11"79 en pakt zo de zilveren plak. De Australiër Darren Hicks pakt met een ruime voorsprong het goud, terwijl de Fransman Alexandre Leaute het podium vervolledigt. .
  5. 01 uur 30. Vromant nog steeds op medaillekoers. Na 16 kilometer staat Vromant op een 3e plek, na de ongenaakbare Australiër Hicks en de Fransman Leaute. Momenteel heeft de Belgische renner dus brons vast, maar met amper 5 seconden achterstand op Leaute zit zilver er ook nog steeds in. .
  6. 01 uur 20. Vromant voorlopig 2e na een ronde. De renners rijden vandaag 3 ronden van 8 kilometer op de Fuji Speedway. Bij het eerste tussenpunt staat Vromant momenteel op een 2e plek, na de Australiër Hicks, die 22 seconden sneller is dan onze landgenoot. Er moeten wel nog enkele kanonnen voorbij komen. .
  7. 01 uur 14. Probleem voor Vromant. Ewoud Vromant moet even voet aan grond zetten door een mechanisch probleem en verliest kostbare tijd in de strijd om een medaille. Onze landgenoot moet minstens 7 of 8 seconden goedmaken door deze tegenslag. .
  8. 01 uur 12. Daar gaat Vromant! Ewoud Vromant is aan zijn tijdrit begonnen. Kan de Belgische renner straks met de gouden medaille aan de haal gaan? Hij is alvast een van de kanshebbers vandaag. .
  9. 01 uur 03. Straks vertrekt Vromant voor zijn tijdrit. De tijdrit voor de heren uit de C2-klasse is zonet van start gegaan. Zo meteen is ook onze landgenoot Ewoud Vromant aan de beurt. Na zijn diskwalificatie in de 3.000 meter achtervolging is Vromant uit op revanche in deze tijdrit. .
  10. 31-08-2021.
  11. 08 uur 11. Definitief geen finale voor Vromant. De klacht van het Belgische team heeft niets uitgehaald: Ewoud Vromant zal straks de finale niet mogen rijden en mag zijn gouden droom dus (voorlopig) opbergen. Later kan hij zich wel nog revancheren op de weg, in de tijd- en wegrit. .
  12. 07 uur 26. Het gaat zo ver dat de beelden die Sporza gedraaid heeft nu gebruikt worden om de jury te overtuigen dat er niets mis was met de positie van Ewoud Vromant. Maar ik vrees er een beetje voor. Geert Heremans (Sporza) vanuit Tokio.
  13. 07 uur 25. De wedstrijd van Ewoud Vromant.

   De wedstrijd van Ewoud Vromant

  14. 06 uur 56. Diskwalificatie voor Vromant. Plots duiken er donkere wolken op boven het hoofd van Ewoud Vromant. De baanwielrenner zette deze ochtend nog de snelste tijd neer in de reeksen, maar plots verschijnt er DSQ achter zijn naam. Vanuit Tokio wordt ons bevestigd dat hij wel degelijk gediskwalificeerd wordt. Het zou gaan om de positie van zijn zadel, die niet reglementair zou zijn. Vromant en co vechten de diskwalificatie wel nog aan, maar over minder dan anderhalf uur is de finale al. .
  15. 06 uur 02.
  16. 05 uur 17. Klus geklaard: Vromant in WR naar finale. Ewoud Vromant heeft zijn titelambities nog wat kracht bijgezet. De 37-jarige Vromant kwam als laatste in actie in de reeksen van de C2 3.000m achtervolging. Vromant zag zo drie concurrenten onder zijn eigen wereldrecord duiken. Onze landgenoot wist dus wat hem te doen stond. Vromant ging ietwat voorzichtig van start. Na ronde 1 reed hij op een voorlopig derde plek. Een plek die hem geen strijd om het goud zou opleveren, enkel de beste twee komen daarvoor in aanmerking. Maar Vromant deelde uitstekend in en met twee razendsnelle rondes reed hij zijn eigen wereldrecord van de tabellen. Hij reed maar liefst zes seconden sneller, goed voor een eerste plek. Straks neemt Vromant het in een rechtstreeks duel tegen de Fransman Alexandre Léauté op. Inzet: goud op de Paralympische Spelen. .
  17. 26-08-2021.
  18. 16 uur 47. Ik beschouw mezelf als de grote favoriet op de achtervolging. Die druk leg ik mezelf op. Ik ga voor goud. Ewoud Vromant.
  19. 16 uur 46.
  20. 16 uur 44. De concurrentie heeft wel niet stilgezeten. Er zijn al 2 renners onder mijn wereldrecord gedoken, alleen is dat niet gehomologeerd. De Fransman die ik 2 jaar geleden op het WK versloeg in de finale is nu nog altijd maar 21. Die zal ongetwijfeld progressie gemaakt hebben. Ewoud Vromant.
  21. 16 uur 24. Vromant: "Ik beschouw mezelf als grote favoriet".

   Vromant: "Ik beschouw mezelf als grote favoriet"