Ga naar de inhoud
Schelfhout reed een dijk van een wedstrijd.

Sterke Schelfhout ploetert zich naar 8e plek: "Was soms meer zwemmen dan koersen"

 do 2 september 2021 06:32

Met Ewoud Vromant (C2) en Diederick Schelfhout (C3) kwamen er vandaag meteen 2 Belgen aan de start van dezelfde wegrit (C1-C3). Schelfhout deed tot het einde mee voor het brons, maar werd uiteindelijk knap 8e. Vromant moest in barre weersomstandigheden de rol al snel lossen.

Met Ewoud Vromant en Diederick Schelfhout kregen we meteen 2 Belgen te zien in Tokio. Een medaille leek vooraf onhaalbaar, want met zowel renners uit klasse C1, C2 als C3 werd er opnieuw met ongelijke wapens gestreden.

Ondanks het sterke deelnemersveld gooide Vromant de knuppel meteen in het hoenderhok. De 37-jarige Belg probeerde het met een snedige aanval, maar geraakte niet weg uit het peloton.

Ondertussen gingen de hemelsluizen helemaal open in Tokio en de wedstrijd brak al snel in stukken uiteen. Ook Vromant moest de rol voorin lossen en liet het peloton gaan.

Schelfhout draaide wel goed mee in het grote pak, maar belandde net voor het 1e wedstrijduur in niemandsland. De rol van de Belgen leek uitgespeeld.

Toch was niets minder waar, want plots nestelde Schelfhout zich met nog 2 ronden te gaan in groep 3. Goud (Watson) en zilver (Graham) waren gaan vliegen, maar brons zat er wel nog in.

Met 5 andere renners trok Schelfhout naar de streep, maar in de sprint moest de Belg zijn meerdere erkennen. Toch mag onze landgenoot met een 8e plek tevreden terugblikken op zijn race, Vromant mocht net zoals 21 andere renners niet officieel finishen van de jury.

Schelfhout: "Had niet verwacht nog terug te keren"

 "Het gevoel was niet slecht", begon Schelfhout na zijn knappe race. "Ik had in het begin een beetje problemen met mijn banden. Ik had namelijk heel weinig grip in de afdaling."

"Door een andere renner heb ik een manoeuvre moeten maken, waardoor ik op een grote achterstand kwam. Vervolgens moest ik hard vechten om terug te komen. Ik had het eigenlijk zelfs niet meer verwacht nog terug te keren. Maar ik ben koppig blijven knokken."

In de laatste rechte lijn zette Schelfhout nog de sprint in voor het brons, maar het vat was helemaal op. "In de sprint lukte het niet meer. Ik ben sowieso niet de meest explosieve renner. Op het laatste klimmetje heb ik ook nog eens aangezet, daar heb ik mijn laatste pijlen verschoten", legde de renner uit.

Bij momenten was het meer zwemmen dan wielrennen.

Diederick Schelfhout

Ondanks een knappe prestatie was het voor Schelfout niet makkelijk om zich op de wedstrijd te richten. "Ik heb gisteren heel slecht nieuws gekregen vanuit de familie."

"Iemand is overleden en ik heb er vannacht slecht van geslapen. Maar die persoon heeft me nu wel bijgestaan in de koers. Het was mentaal één van mijn zwaarste koersen ooit. Ik heb er wel extra kracht uitgehaald. Ik wilde niet teleurstellen."

Had onze landgenoot last van de hevige regenval in Tokio? "Ik kan op zich wel goed tegen de regen", aldus Schelfhout. "Op dat vlak ben ik een typische 'flandrien'. Ik was al blij dat het niet heel warm was."

"In de afdaling was het wel de hele tijd vechten tegen de gladde wegen. Je schoof voortdurend weg. Het was eigenlijk niet meer regenen. Bij momenten was het meer zwemmen", sloot Schelfout lachend af.

Vromant: "Heb deze weersomstandigheden nog nooit meegemaakt"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

05:00

8e plek voor Schelfhout

Schelfhout probeert het van ver, maar moet vervolgens te snel de benen stil houden. Het is uiteindelijk de Fransman Leaute die het brons pakt. Schelfhout eindigt knap 8e.

04:59

Het blijft wachten op de aankomst van de groep met Schelfhout. Komt het tot een sprint?

04:53

Watson wint!

Benjamin Watson steekt het goud op zak na een knappe solo in barre weersomstandigheden, zijn landgenoot Graham gaat met het zilver aan de haal. Kan Schelfhout straks het brons pakken?

04:43

Nog 2 km voor leider Watson

Het goud lijkt Watson niet meer te kunnen ontsnappen. Nog 2km en dan heeft de Brit de titel op de weg te pakken.

04:42

De groep voor brons, met Schelfhout

04:41

Sterke Schelfhout

Diederick Schelfhout leek eerder deze race de rol te moeten lossen, maar plots duikt hij toch weer op in de achtervolgende groep die voor brons strijdt. Wat een weerbaarheid van onze landgenoot.

04:35

Schelfhout in groep 3

04:34

Schelfhout maakt nog steeds kans op brons

Leider Watson moet nu toch wat terrein prijsgeven op de eerste achtervolger, zijn landgenoot Graham. Het verschil tussen beide renners is momenteel 58 seconden.

De groep achter Graham, met Schelfhout, volgt al op 4'04" van Watson. Meer dan waarschijnlijk komt de bronzen medaille dus uit die groep.

04:25

Opgaves

Ondertussen eisen de barre weersomstandigheden ook slachtoffers. Momenteel zijn er al 3 atleten die de handdoek genoodzaakt in de ring hebben moeten gooien.

04:19

Na 52,8 kilometer ligt Schelfhout 2'45" achter op leider Watson. Vromant heeft dan weer een achterstand van bijna 10 minuten.

04:13

Ben Watson alleen

Ondertussen is Ben Watson er helemaal alleen op uit getrokken. De Brit heeft momenteel al meer dan een minuut voorsprong op de achtervolgers.

04:00

Status quo voor Schelfhout

We zijn halverwege de wedstrijd en Diederick Schelfhout hangt nog steeds op ongeveer 24 seconden van de leiders. Vromant moet dan weer veel tijd prijsgeven en rijdt rond op 6 minuten.

03:54

Vromant ziet af

03:50

Regen valt met bakken uit de lucht

De weersomstandigheden tijdens deze wegrit kunnen niet in groter contrast staan met het weer tijdens de Olympische Spelen. Veel renners vechten tegen de koude om zichzelf warm te kunnen houden. Zeer zware omstandigheden zijn het.

03:41

11 leiders

De kopgroep bestaat momenteel uit 11 renners. Schelfhout volgt op 24 seconden, Vromant op ruim 3 minuten.

03:36

Na 2 ronden rijdt Schelfhout rond de 15e plaats rond, Vromant zit iets verder rond plaats 23. Geen medailles in deze wegrit voor de Belgen dus.

03:34

Schelfhout in niemandsland

03:28

Schelfhout moet ook groep 2 laten gaan en rijdt nu net zoals enkele andere renners in niemandsland rond. Een lastige situatie in deze barre weersomstandigheden.