Ga naar de inhoud
De Red Lions pakken goud mee naar België.

Goud! Red Lions schudden "trauma van Rio" af na bloedstollende finale

 do 5 augustus 2021 13:32
Australië
einde
3-4
België

De Belgische hockeymannen hebben zich tot olympisch kampioen gekroond. Australië dreef de Red Lions tot het uiterste, maar in de shoot-outs toonde doelman Vanasch waarom hij de beste doelman ter wereld is.

De (r)evolutie van de Red Lions kent vandaag zijn onvergetelijke orgelpunt. Als titelfavoriet vlogen ze Tokio binnen en als een oververdiende olympische kampioen vliegen ze weer naar België.


In de droomfinale keken bondscoach McLeod - die zijn vijf jaar durende Belgische passage op de allermooiste manier afsluit - en zijn strijders de fysiek sterke Australiërs in de ogen. Dat we geen gatenkaas zouden proeven, werd al heel snel duidelijk. Beide blokken stonden pal!


Kina had het allermeeste zin om te knallen. Zijn prinsheerlijke aanname en twee straffe schoten verdienden een doelpunt, maar daar stak de Australische goalie Charter een voetje en een stick tussen. Ook een haperende Hendrickx kon de score niet openen op strafcorner: 0-0 aan de rust.

Red Lions op de Olympische Spelen

  • Peking 2008: negende
  • Londen 2012: vijfde
  • Rio 2016: tweede
  • Tokio 2020: olympisch kampioen

Zonder deze parade stond het aan de rust al 1-0 voor België:

Tweede helft begint subliem, Australische opdoffer volgt

Liet bondscoach McLeod tijdens de rust voor het laatst één van zijn beroemde speeches op zijn spelers los? Feit is dat ze fabelachtig uit de kleedkamer kwamen! Na een gelukstikje van De Kerpel dwong Van Aubel de Australische doelman met een fluks opwippertje op de knieën: 1-0 voor de Lions.


De zuiderlingen waren niet uit hun lood geslagen, want met een loeier tegen de paal en een broodnodige parade van Vanasch lieten ze de Lions en miljoenen supporterende Belgen beven. 


Driemaal bleek helaas scheepsrecht. Bij het begin van het vierde kwart tikte Wickham een dwarrelende bal boven het hoofd van Vanasch binnen: 1-1 en alles te herdoen.


In de resterende minuten van de reguliere speeltijd probeerden beide teams zich nog het goud toe te eigenen, maar een voor eenmaal weinig secure Hendrickx en een missende Ogilvie begeleidden deze nagelbijter naar shoot-outs.

Bekijk de prachtige openingsgoal van Van Aubel:

Wonderlijke "The Wall" domineert de shoot-outs

In die shoot-outs werd nog maar eens duidelijk dat België de allerbeste doelman ter wereld heeft: Vincent "The Wall" Vanasch redde maar liefst drie (of eigenlijk vier) Australische pogingen. 


Langs Lions-zijde waren stresskonijn Van Aubel, een nuchtere De Sloover en Hendrickx vanop strafbal (na een fout op Wegnez) wel bij de les.


De videoscheidsrechter stelde het gouden Belgische feestje nog even uit door een vederlichte fout van Vanasch op Whetton te fluiten, maar ook in zijn herneming stuitte de Australiër op onze muur in de branding. Het sein voor de Lions om richting het delirium te sprinten.

Must-see! Bekijk deze historische schoot-outs:

Bekijk de vreugde-uitbarsting na de laatste redding van Vanasch:

Gouden Red Lions mogen meezingen met Brabançonne in Tokio

Reacties van Red Lions na het behalen van de gouden plak

Lees ook:

hockeyfinale Olympische Spelen

13:46

Gigantische vreugde-explosie bij Red Lions na laatste misser van Australië

13:37

GOUD! Red Lions winnen na spannende shoot-outs tegen Australië

13:36

Nu wel! Bangelijk! België boven

Jaaaaaaaaaa! Vijf jaar na de zilveren ontgoocheling zijn de Lions nu wel olympisch kampioen. Vanasch stuit ook de tweede poging van Whetton. De Lions rennen het delirium tegemoet.

13:31

België nog geen olympisch kampioen (door videoref)

Even wanen de Belgen zich olympisch kampioen door een misser van Whetton, maar daar steekt de videoref een stokje voor. Vanwege een vederlichte fout van Vanasch moet deze penalty opnieuw genomen worden.

13:30

Strafbal voor België: 3-2

Charter komt te agressief in op Wegnez. Hij moet het bekopen met een strafbal. Hendrickx laat die gouden kans niet liggen. Als Australië nu mist, zijn de Belgen olympisch kampioen.

13:29

Australische misser

Vanasch jaagt Simmonds zodanig veel angst in dat ook hij te lang aarzelt.

13:28

Het blijft 2-2: Denayer verliest bal

Denayer doet het niet. Met een totale mishit verkwanselt hij zijn corner.

13:28

2-2 door halve Nederlander

Timothy Brand laat Vanasch schuifelen. Onze goalie zit er dichtbij, maar moet de goal toch toestaan.

13:27

2-1 voor België

Arthur De Sloover tovert een brede lach op het gelaat van bondscoach McLeod. De West-Vlaming blijft ijzig kalm en zet België weer op voorsprong.

13:26

Net binnen de tijd: 1-1

Doelpuntenmaker Ogilvie dolt met Vanasch. Net op tijd tikt hij de bal binnen.

13:26

1-0 voor België

Stresskonijn Van Aubel opent onze rekening in de shoot-outs met een mooi draaishot.

13:25

"The Wall" doet het weer

Dé superster bij Australië Blake Govers mag eraan beginnen. Vanasch steekt een fantastische stick tussen diens dribbel.

13:24

Spanning ten top

Letterlijk stilte voor de storm! Wie houdt de zenuwen het best onder controle?

13:22

Een billijk resultaat. Met de strafcorners hebben we de doelman iets te weinig aan het werk kunnen zetten.

Cocommentator Manu Leroy
13:22
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:18

Einde: 1-1, op naar shoot-outs!

Op vier seconden van het einde roepen de Australiërs nog de hulp van de videoref in. Het is even heel bang afwachten, maar een overtreding maakten de Lions niet. Shoot-outs, spannender kan het niet!

13:16

Nog 1 minuut! Shoot-outs?

Verlengingen spelen hockeyers niet, dus we gaan meteen naar shoot-outs als er geen ultieme goal meer valt.

13:15

Gebalde vuist bij Dohmen

We pennen dit niet graag neer, maar de Australiërs hebben overmacht in deze slotfase. Met een sublieme sliding smoort Dohmen een zuiderse aanval in de kiem.