George Russel aan het werk op het circuit van Spa-Francorchamps.
De Mercedes van George Russell woog 1,5 kilogram minder dan toegelaten.

Lewis Hamilton finisht als 2e, maar wint de GP van België na diskwalificatie van ploegmaat Russell

 zo 28 juli 2024 16:24
Grote Prijs van België
44 rondes
Circuit de Spa-Francorchamps
Lewis Hamilton
einde

Geen 4e opeenvolgende zege voor Max Verstappen in de GP van België. De Nederlandse WK-leider moest vanaf de 11e positie starten en zag zijn inhaaljacht stranden op de 4e plek. Mercedes profiteerde en boekte een een-tweetje met George Russell en Lewis Hamilton, maar zag Russell achteraf nog gediskwalificeerd worden.

Grote Prijs van België
  1. Sleutelmoment
    Pitstopstrategie is het woord van de dag. Toen Russell aan de leiding kwam na de tweede pitstop van de andere rijders, leek dat maar voor even te zijn. Maar Russell hield het bij die eerste stop en zou zijn leidersplaats niet meer afstaan.
  2. Statistiek
    De polepositie lijkt vervloekt. Het is al van de GP in Monaco geleden dat de eerste vertrekker ook de eerste finisher was. Sindsdien kon de polesitter zijn startpositie al 6 races niet verzilveren.
  3. Opvallend
    De tegenstrijdige resultaten binnen Red Bull. Terwijl Max Verstappen van 11 naar 5 steeg, zakte Sergio Perez helemaal weg. De Mexicaan viel terug van 2 naar 8. Zijn snelste rondetijd was slechts een doekje voor het bloeden.

Hamilton van 3 naar 1 na een kanonstart

Max Verstappen schreef de voorbije 3 edities van de GP van België op zijn naam, maar om zijn kwartet op Spa-Francorchamps te volmaken, had hij  een half mirakel nodig. 

 

De Nederlandse WK-leider was nochtans de snelste in de kwalificaties, maar na een motorwissel werd hij teruggezet naar plek 11. Zo ging de polepositie naar Charles Leclerc.

 

Die zag in zijn achteruitkijkspiegel dat Lewis Hamilton al in de allereerste bocht afrekende met Sergio Perez. In ronde 3 was Leclerc zelf het slachtoffer van de kanonstart van de Brit.

 

Terwijl Hamilton vooraan de lakens uitdeelde, zat ploegmaat Russell halverwege de race gevangen in een Red Bull-sandwich. De Brit wist daar toch uit te ontsnappen, waardoor Verstappen vastzat achter een sukkelende Perez.

Russell is de rest te slim af met slechts 1 pitstop

Nadat de volledige top 5 de pits indook voor een nieuwe set banden, kwam Russell zelfs op kop te liggen. Het leek een kwestie van tijd voor ook hij een pitstop maakte en het stokje doorgaf aan Hamilton, maar die pitstop bleef uit.

 

Zo leken we in het absolute slot nog af te stevenen op een beklijvend duel tussen beide Mercedes-ploegmakkers, maar een ultieme aanval van Hamilton bleef uiteindelijk uit.

 

Daardoor kwam Piastri nog gevaarlijk dichtbij, maar voor de Australiër duurde de wedstrijd net niet lang genoeg. De McLaren-rijder ziet zijn aanvallende race wel bekroond met een knappe 3e plek.

 

Max Verstappen parkeerde zijn Red Bull uiteindelijk op plaats 5 na een knappe, maar gecontroleerde inhaalrace. Ploegmaat Sergio Perez, die onderweg kloeg over zijn trage wagen, zakte uiteindelijk van 2 naar 8, maar sloot op verse banden af met de snelste rondetijd.

Na de euforie, de ontnuchtering: George Russell gediskwalificeerd

Een halfuur na zijn overwinning deden de eerste geruchten de ronde dat de Mercedes van Russell het minimumgewicht niet gehaald zou hebben bij de weging door de jury.

 

Nog eens twee uur later werden die geruchten ook bevestigd door de FIA zelf. Zo schuift Lewis Hamilton door naar het hoogste schavotje. Piastri en Leclerc stijgen van plaatsen 3 en 4 naar 2 en 3.

Gerelateerd:

George Russell: "We hebben een gokje gewaagd en de strategie heeft geloond"

Voor George Russell kwam de overwinning toch als een verrassing. "Dit resultaat had ik vanochtend nooit durven te voorspellen. We hebben na vrijdag veel aanpassingen doorgevoerd aan de auto en die voelde vandaag geweldig aan."

 

Vanwaar kwam die 1-stop-strategie? "De banden voelden goed aan en ik bleef herhalen dat we het met 1 pistop konden doen. We hebben het gokje gewaagd en die strategie heeft geloond."

 

Ploegmaat Lewis Hamilton reed in het zog van Russell naar de tweede plek en had ook lof voor het team. "Vrijdag was echt een ramp en de auto was echt niet goed. We hebben er wat aan gesleuteld en vandaag was de auto fantastisch."

 

En wat vond Hamilton van de race? "Op het einde probeerde ik nog te naderen op George, maar hij heeft het geweldig lang uitgehouden op zijn banden. Een een-tweetje was onverwacht, maar we hebben een sterk team en de laatste races ook een sterke auto."

 

Doen die sterke prestaties Hamilton dan nog geloven in de titel? "Nee", was het duidelijke antwoord, waarna al snel een lachje volgde.

GP België klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Lewis Hamilton
Mercedes
1u19'57"566
25
2
Oscar Piastri
McLaren
+ 0"647
18
3
Charles Leclerc
Scuderia Ferrari
+ 8"023
15
4
Max Verstappen
Red Bull Racing
+ 8"700
12
5
Lando Norris
McLaren
+ 9"324
10
6
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
+ 19"269
8
7
Sergio Perez
Red Bull Racing
+ 42"669
7
8
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 49"437
4
9
Esteban Ocon
Alpine
+ 52"026
2
10
Daniel Ricciardo
RB - Honda RBPT
+ 54"400
1
11
Lance Stroll
Aston Martin
+ 1'02"485
0
12
Alexander Albon
Williams Racing
+ 1'03"125
0
13
Pierre Gasly
Alpine
+ 1'03"839
0
14
Kevin Magnussen
Haas F1 Team
+ 1'06"105
0
15
Valtteri Bottas
Kick Sauber - Ferrari
+ 1'10"112
0
16
Yuki Tsunoda
RB - Honda RBPT
+ 1'16"211
0
17
Logan Sargeant
Williams Racing
+ 1'25"531
0
18
Nico Hülkenberg
Haas F1 Team
+ 1'28"307
0
19
Guanyu Zhou
Kick Sauber - Ferrari
DNF
20
George Russell
Mercedes
DQ
0

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

44

Iedereen is afgevlagd

44

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Sergio Perez met 1'44"701.
44

Ook achter het leiderstrio geen verschuivingen meer. Verstappen kon Sainz niet meer aanvallen en werd op zijn beurt ook niet meer bedreigd door Norris. Zo eindigt de inhaalrace van Verstappen op plek 5.

44

George Russell wint de GP van België

Op versleten banden houdt Russell ploegmaat Hamilton af, Piastri stuurt zijn McLaren naar plek 3.

44

Laatste ronde

Krijgen we nog een aanval van Hamilton te zien of rijdt Russell zo meteen als eerste voorbij de geblokte vlag?

43

Piastri profiteert van het duel tussen de twee Mercedessen en nadert tot op anderhalve seconde van Hamilton. Al lijkt hij daarmee te laat te komen.

42

Hamilton in het spoor van Russell

Nog 3 ronden te gaan! Waar plaatst Hamilton zijn aanval op ploegmaat en landgenoot Russell?

40

Zorg ervoor dat jullie elkaar voldoende ruimte geven.

Mercedes tegen Russell en Hamilton
40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
40

Lewis Hamilton nadert tot op 1"250 van ploegmaat Russell. Dat belooft een spannende ontknoping te worden!

39

Sainz verwijst Perez naar P8

Sergio Perez zakt inderdaad naar plek 8. Nochtans gestart op de 2e plek, maar nu dus helemaal weggezakt.

39
38

Sainz nadert intussen op Perez, die zo naar P8 zou kunnen wegzakken. Zeker geen geweldige race van de Mexicaan.

37

Norris voelt het kriebelen!

Lando Norris heeft nog 6 ronden om Max Verstappen aan te vallen. De Brit voelt het duidelijk kriebelen, maar moet het ideale moment afwachten.

36

Het is voorlopig uitkijken naar duels tussen Leclerc en Piastri voor P3 en Verstappen en Norris voor P5. De McLarens moeten voor de aanval kiezen.

35

Piastri gaat voorbij Leclerc!

Oscar Piastri met een move voor het podium? Bij het aansnijden van Combes gaat Piastri buitenom bij Leclerc. De Australiër gaat zo naar P3.

35
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
34

Driekwart race is gereden en we zien twee Mercedessen op kop. Hoe lang kan Russell nog op kop rijden voor hij de pits induikt? De Brit rijdt intussen al 24 ronden rond op zijn harde banden.