Pérez triomfeert in Monte Carlo, thuisrijder Leclerc genekt door eigen team

  Sergio Pérez heeft een chaotische GP van Monaco gewonnen. In het stratencircuit van Monte Carlo was de Mexicaan een zucht sneller dan Carlos Sainz en Max Verstappen. Thuisfavoriet Charles Leclerc werd genekt door een tactische fout van Ferrari.

  Het had dé dag van Charles Leclerc moeten worden.


  Na vier keer niet te finishen in "zijn" Monaco, was de thuisrijder vastberaden om eindelijk te triomferen in zijn achtertuin. In de kwalificaties vloog hij naar de pole. Klaar om zijn droom te vervullen, straalde hij vanmorgen in de pitlane.


  Maar opeens pakten er donkere wolken boven het casino van Monte Carlo. De hemelsluizen gingen open en de wedstrijdstart werd uitgesteld. Toch stopte dat de Monegask niet. Wanneer de vlag eindelijk neerdaalde, glibberde hij eenzaam weg.

  Rain Man Charles Leclerc in de natgeregende straten van Monte Carlo.

  Er leek geen vuiltje aan de lucht, tot Leclerc door zijn ingenieurs twee keer op enkele rondjes tijd naar de pitlane werd geroepen door een verkeerde bandenkeuze. Tot overmaat van ramp moest Leclerc in de pit zelf ook nog even wachten op zijn geparkeerde ploegmakker.


  Leclerc viel terug naar de vierde plaats en vloekte alle duivels uit de hel in zijn wedstrijdradio. Dan toch een "vloek van Monaco" voor de Monegask?


  Red Bull profiteerde van het falen van Ferrari. Sergio Pérez schoof naar de koppositie, Max Verstappen naar de derde plaats. De sandwich van Red Bull hield de rest van de race - na lang "treintjesrijden" - stand. 

   

  Enkel een zware crash van Mick Schumacher, waar zijn auto gevierendeeld werd, schrok het publiek en de rijders nog op. De Duitser gaf wel meteen aan dat hij "oké" was.

  uitslag GP van Monaco
  1. Sergio Pérez (Mex-Red Bull) 1u56'30"
  2. Carlos Sainz jr. (Spa-Ferrari) +1"
  3. Max Verstappen (Ned-Red Bull) "
  4. Charles Leclerc (Mon-Ferrari) +3"
  5. George Russell (GBr-Mercedes) +12"
  6. Lando Norris (GBr-McLaren) "
  7. Fernando Alonso (Spa-Alpine) +46"
  8. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes) +50"
  9. Valtteri Bottas (Fin-Alfa Romeo) +52"
  10. Sebastian Vettel (Dui-Aston Martin) +53"
  11.  Pierre Gasly (Fra-AlphaTauri) +54"
  12. Esteban Ocon (Fra-Alpine) +55"
  13. Daniel Ricciardo (Aus-McLaren) +57"
  14. Lance Stroll (Can-Aston Martin) +1'
  15. Nicolas Latiffi (Can-Williams) + 1 ronde
  16. Guanyu Zhou (Chi/Alfa Romeo) "
  17. Yuki Tsunoda (Jap-AlphaTauri) "
  OUT Alexander Albon (Tha-Williams) /
  OUT Mick Schumacher (Dui-Haas) /
  OUT Kevin Magnussen (Den-Haas) /

  Sergio Pérez: "Een droom die uitkomt"

  "Het is een droom die uitkomt.Iedereen wil de mythische race in Monaco winnen.Vooral op het einde heb ik moeten vechten voor die koppositie. Carlos Sainz achter mij houden was geen makkelijke klus. Ook de glibberige omstandigheden zorgden voor een moeilijke race. Maar het is gelukt! Dit is een zeer belangrijke dag voor mezelf, voor mijn team en voor mijn land."

  Grote Prijs van Monaco

  1. 17 uur 59. EINDE: Pérez wint in Monaco! Geen eerste overwinning voor Charles Leclerc in "zijn" Monaco. De Monegask wordt vierde achter WK-leider Max Verstappen, Carlos Sainz en triomfator Sergio Pérez. .
  2. 17 uur 58. Nog twee rondjes te gaan. Max Verstappen lijkt in beste positie om nog een move te maken, maar de leider in de WK-stand lijkt deze race geen risico's meer te willen nemen. .
  3. 17 uur 54. Razendspannend slot. De spanning loopt hoog op in de kop van de race. Perez, Sainz, Verstappen en Leclerc plooien als een accordeon in elkaar. Het kwartet rijdt momenteel op een seconde van elkaar. Waagt er zich nog iemand aan een ultieme move? .
  4. 17 uur 41. Slotoffensief Norris. Lando Norris zet nog een setje mediums op zijn wagen. Hij hoopt zo met zijn McLaren nog jacht te kunnen maken op Russell, die nog steeds geruisloos op de 5e plaats aan het rijden is. .
  5. 17 uur 39. Het is treintjesrijden in de achterhoede. Zo goed als het volledige pak zit vast achter Fernando Alonso vast. Lewis Hamilton zal vannacht nog dromen over het achterwerk van een Alpine. .
  6. 17 uur 32. Verstappen slaat een kloofje. Wat een baaldag voor Charles Leclerc. De Monegask ziet de kloof met Max Verstappen steeds groeien. Hij moet zelfs al wat in zijn achteruitkijkspiegel lonken om de aanstormende George Russell in de gaten te houden. .
  7. 17 uur 20. Valse start voor Sergio Perez. Het linkervoorwiel van zijn Red Bull blokkeert in een van de eerste bochten. Hopelijk voor de Mexicaan is er geen flat spot (een vlak deel) op zijn band te bespeuren. Anders zal "Checo" stevig door elkaar geschud worden de komende rondjes. .
  8. 17 uur 18. START 2.0. De bolides brullen opnieuw op het Monegaske asfalt. Kan Leclerc al zijn opgekropte woede kanaliseren in een ultiem slotoffensief? .
  9. 16 uur 56. Charles Leclerc stapt ziedend uit zijn wagen en stormt naar zijn team. De ingenieurs van team Ferrari steken beter maar even oordopjes in. .
  10. 16 uur 55. Rode vlag! Er zwaait een rode vlag over Monaco. Iedereen moet de pitlane in. Zo krijgen de teams een gratis bandenwissel om de rest van de race voort te zetten. .
  11. 16 uur 54. Zware botsing Schumacher. Mick Schumacher verliest de controle over de achterkant van zijn auto en vliegt de vangrail in. Zijn auto wordt zowaar gevierendeeld, maar Schumacher zelf lijkt in orde. Haas ontvangt zo wel zijn tweede rijder in de pitlane. Opnieuw geen punten. .
  12. 16 uur 43. Hertekende wedstrijdsituatie:. 1. Perez 2. Sainz 3. Verstappen 4. Leclerc 5. Russell .
  13. 16 uur 40. Tactische fout bij Ferrari. Wat doet Ferrari nu? Leclerc komt nog eens binnen in de pit en moet zowaar wachten op zijn ploegmakker Sainz, die daar nog geparkeerd staat. Leclerc valt zo terug naar de 5e plaats. De Monegask vloekt zijn radio in de vernieling. .
  14. 16 uur 39. Charles Leclerc en Max Verstappen rijden samen de pit in voor een bandenwissel. Hun luitenanten Sainz en Perez vechten een duel uit in de voorhoede. .
  15. 16 uur 25. Het mooiste duel speelt zich in de achterhoede af. Na een steekspelletje slaagt Pierre Gasly erin om de Alfa Romeo van Zhou Guanyou voorbij te snellen naar de 13e plaats. Niet veel later vliegt de Fransman ook voorbij Daniel Ricciardo. .