Max Verstappen doet gouden zaak in Azerbeidzjan na uitvallen van Charles Leclerc

  Max Verstappen heeft in Bakoe de GP van Azerbeidjzan op zijn naam geschreven. De Nederlander reed onbedreigd naar de overwinning nadat Charles Leclerc zijn motor opgeblazen had. Door het uitvallen van zijn dichtste belager doet Verstappen ook een uitstekende zaak in de WK-stand.

  Tegen de kwalificatievorm van Charles Leclerc is dit seizoen niemand opgewassen. In Bakoe parkeerde de Monegask zijn Ferrari voor de 6e keer in 8 races op de polepositie. Maar alweer kon hij daar niet lang van genieten.

   

  Sergio Perez pakte uit met een blitzstart. Leclerc hield Max Verstappen nog af, maar de  Mexicaan was vogelvrij verklaard. Een eerste tik die de Italiaanse renstal moest verwerken...

   

  En zeker niet de laatste. Carlos Sainz kreeg al snel af te rekenen met remproblemen. De voorbode van een dramatische middag in Azerbeidzjan.

  Bocht 1: Charles Leclerc speelt zijn koppositie kwijt.

  Witte rook bij Leclerc

  Na 20 ronden ging het van kwaad naar erger voor de Scuderia Ferrari. Een witte rookpluim bedekte het parcours. De motor van Charles Leclerc was ontploft. 

   

  "Dit doet pijn", kon de Monegask na zijn vroegtijdige exit zijn teleurstelling niet verbergen. "We moeten uitzoeken hoe dit kon, dit mag nooit meer gebeuren."

   

  Red Bull maalde niet om de problemen bij de concurrent. Max Verstappen knalde voorbij ploegmaat Perez naar een eenvoudige overwinning. En ook bij Mercedes was er een lachje te zien. Russell pakt een podiumplek, Hamilton plaats 4. Dat verdient een pijnstiller voor de rug na een middagje hobbelen.

   

  Verstappen vergroot zo zijn voorsprong op Leclerc tot 34 punten. Sergio Perez is de eerste achtervolger in de WK-stand met 21 stuks achterstand. Een droomweekend voor Red Bull.

  Ferrari-malaise over de hele lijn

  Niet alleen het grote Ferrari keert met het schaamrood op de wangen terug uit Azerbeidzjan. Ook Haas en Alfa Romeo kenden een absolute baaldag.

   

  De teams kopen hun krachtbron aan bij de Italiaanse renstal en zullen dat ook geweten hebben. Zhou zijn motor begaf het van de warmte en ook Kevin Magnussen duwde zijn wagen tot over de limiet. Al lag die limiet niet erg hoog. 

   

  Kopzorgen dus voor Ferrari, dat een klachtenmail van de aankopers mag verwachten.

  4 wagens met Ferrari-motor haalden de finish niet:

  Perez: "Miscommunicatie bij herstart, maar Max was snelste"

  Even leek het dat Sergio Perez zijn tweede zege op rij kon en mocht boeken, maar dat was buiten Max Verstappen gerekend. Hij raasde zijn ploeggenoot voorbij op weg naar winst. Iets wat de Mexicaan bijbleef na de race.

   

  "Helaas was er bij de virtual safety car miscommunicatie en waren we te laat met de pitstop", zegt Perez bedenkelijk. "Bij de herstart was ik veel trager op de harde band dan Max Verstappen op zijn mediums."

   

  De Mexicaan voelt zijn 2e plek aan als een gemiste kans, maar neemt het team niets kwalijk. "Uiteindelijk was het wel de juiste beslissing van het team, want we pakken plek 1 en 2." 

  Grote Prijs van Azerbeidzjan

  1. Een podium alsof het 2021 is, gevuld door Red Bull en Mercedes. 15 uur .
  2. 14 uur 40. De top 10:. 1. Verstappen (Red Bull) 2. Perez (Red Bull) 3. Russell (Mercedes) 4. Hamilton (Mercedes) 5. Gasly (AlphaTauri) 6. Vettel (Aston Martin) 7. Alonso (Alpine) 8. Ricciardo (McLaren) 9. Norris (McLaren) 10. Ocon (Alpine) .
  3. 14 uur 38. Max Verstappen pakt eenvoudige zege! Wat een weekend voor Max Verstappen. Ondanks de derde plek op de startgrid, wint hij de Grote Prijs van Azerbeidzjan met gemak. Daar moet de Nederlander Ferrari-motor bedanken, die roet in het eten gooide bij titelconcurrent Charles Leclerc. .
  4. 14 uur 36. Lando Norris zit binnen de seconde bij Daniel Ricciardo. Hij krijgt de instructies om achter hem te blijven, maar heeft daar geen zin in. "Het gaat hier om positie", deelt de Brit mee. .
  5. 14 uur 36.
  6. 14 uur 35. Max Verstappen zet toch nog even zijn team op scherp. Hij voelt iets losjes zitten aan zijn voeten en vraagt aan de muur om dat te controleren. .
  7. 14 uur 33. Hou Alonso onder druk. We nemen hem te grazen als hij een foutje maakt. race-ingenieur Ricciardo.
  8. 14 uur 29. Nog 5 ronden. Posities 1 tot en met 6 liggen vast. Voor plek 7 wordt het nog spannend tussen Alonso, Ricciardo en Norris. Wie graait de belangrijke punten mee? .
  9. 14 uur 28. Lando Norris krijgt van McLaren de kans om naar zijn ploegmaat te rijden en Fernando Alonso (Alpine) onder vuur te nemen. Maar als dat laatste niet lukt, moet de Brit zijn positie teruggeven. .
  10. 14 uur 26. Een 2021-resultaat: Red Bull en Mercedes. Het resultaat van de GP in Azerbeidzjan is eentje die we vorig seizoen wel vaker zagen: Red Bull en Mercedes prijken bovenaan. Lewis Hamilton gaat voorbij Pierre Gasly naar plek 4. Resultaat: Red Bull op 1 en 2, Mercedes op 3 en 4. .
  11. 14 uur 22. Lando Norris met inhaalrace. Lando Norris (McLaren) plukt de vruchten van zijn bandenstrategie. De jonge Brit rukt op naar P9, vlak achter zijn Australische ploeggenoot. Norris vraagt nu of die niet wat sneller kan. .
  12. 14 uur 22.
  13. 14 uur 20. Een ontspannen sfeertje bij Red Bull. De race-ingenieur van Max Verstappen maant zijn rijder aan om wat rustiger aan te doen, maar daar heeft de Nederlander geen oren naar. Hij wil vooral het rubber niet te koud laten worden, lacht hij. .
  14. 14 uur 20. Ik wil niet veel trager gaan rijden, zodat de banden niet te koud worden. Max Verstappen.
  15. 14 uur 18. Ducttape-farse bij Tsunoda. Om de achtervleugel te maken, gaat Yuki Tsunoda naar de pitbox. Daar staat zijn crew klaar met ducttape om het boeltje te plakken. Dat kost een flinke smak tijd, waar de Japanner niet blij mee is. .
  16. Verstappen op weg naar zijn vijfde overwinning dit seizoen. 14 uur 15.
  17. 14 uur 15. Ronde 39/51: het podium ligt vast. 1. Max Verstappen (Red Bull) 2. Sergio Perez (Red Bull): +15" 3. George Russell (Mercedes): +20" 4. Pierre Gasly (AlphaTauri): +14" Het podium ligt vast. .
  18. 14 uur 13. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) moet Lewis Hamilton (Mercedes) voor laten gaan. De Japanner heeft daarenboven een kapotte achtervleugel. .