Ga naar de inhoud

Charles Leclerc blaast titelstrijd beetje leven in met GP-zege in Oostenrijk

 zo 10 juli 2022 16:29
GP F1 van Oostenrijk
71 rondes
Red Bull Ring
einde

Na drie maanden zonder zege is het weer raak voor Charles Leclerc. Hij was in de GP van Oostenrijk sneller dan Max Verstappen. Ferrari-ploegmaat Carlos Sainz zag z'n auto in brand vliegen en zo mocht Lewis Hamilton opnieuw het podium op.

Al sinds de GP van Melbourne had hij niet meer gewonnen, al sinds Miami had hij het podium niet meer gezien. Charles Leclerc heeft 5 heel lastige weken achter de rug. 

 

In de kwalificaties was de Monegask altijd razendsnel, maar in de races werd hij  steevast genekt door een combinatie van pech en blunders van zijn team. 

 

Ook in Oostenrijk leek er aanvankelijk niet veel te doen aan WK-leider Max Verstappen. De Nederlander, die de sprintrace al eenvoudig naar zijn hand zette, kwam goed weg. Leclerc en Sainz nestelden zich in zijn spoor.

 

Voor Sergio Perez ging het minder vlot. George Russell deed de deur net iets te bruusk dicht en duwde de Mexicaan in de grindbak. De Red Bull-rijder moest helemaal achteraan aansluiten en zou wat later toch de strijd moeten staken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leclerc domineert, Sainz valt uit

In de sprintrace kreeg Verstappen nog vrije baan, omdat Leclerc en Sainz te veel met elkaar aan het duelleren waren. Maar die vrijheid kreeg de Nederlander niet in de race.

 

Leclerc gaf zijn WK-rivaal geen ademruimte en knalde er in de 12e ronde al voorbij. Verstappen deed zelfs geen poging om terug te vechten en dook verrassend vroeg de pits in.

 

Na alle chaos bij de teamleiding in de vorige races leek Ferrari nu wel bij de pinken in Oostenrijk. In plaats van onbesuisd het voorbeeld van Red Bull te volgen, wachtten ze heel wat langer om Leclerc en Sainz binnen te roepen. 

 

Een succesformule. Bij hun pitstop ging Verstappen wel weer even aan de leiding, maar lang duurde dat niet. Leclerc stoof er in geen tijd voorbij.

 

Ook Sainz leek probleemloos voorbij de WK-leider te raken, tot zijn motor plots in rook opging. Een zware tegenvaller voor de winnaar van de vorige GP. 

 

De virtuele safety car gaf Leclerc en Verstappen de gelegenheid om nog een gratis pitstop uit te voeren, maar van posities zouden ze niet meer wisselen. Leclerc jammerde nog over technische problemen, maar hield zijn 3e zege vast. Verstappen graaide het puntje voor de snelste ronde weg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En de rest van het veld?

Achter de WK-rivalen reed Lewis Hamilton voor de 2e race op een rij naar de 3e plek. George Russell (4e), die een tijdstraf kreeg voor de aanrijding met Perez, sprokkelde ook nog heel wat WK-punten na een inhaalrace.

 

Mick Schumacker scoorde zijn beste F1-resultaat ooit met de 6e plaats, ook ploegmaat Kevin Magnussen (8e) eindigde in de top 10. Na een moeilijk weekend konden ook Lando Norris en Daniel Ricciardo opgelucht ademhalen. 

uitslag GP van Oostenrijk
1. Charles Leclerc (Mon-Ferrari)  
2. Max Verstappen (Ned-Red Bull)  
3. Lewis Hamilton (GBr-Mercedes)  
4. George Russell (GBr-Mercedes)  
5. Esteban Ocon (Fra-Alpine)  
6. Mick Schumacher (Dui-Haas)  
7. Lando Norris (GBr-McLaren)  
8. Kevin Magnussen (Den-Haas)  
9. Daniel Ricciardo (Aus-McLaren)  
10. Fernando Alonso (Spa-Alpine)  
kalender Formule 1 2022
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2021
20/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc Hamilton
27/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen Hamilton
10/04 Australië (Melbourne) Leclerc -
24/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Verstappen
08/05 Miami (Florida) Verstappen -
22/05 Spanje (Barcelona) Verstappen Hamilton
29/05 Monaco (Monaco) Perez Verstappen
12/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen Pérez
19/06 Canada (Montréal) Verstappen -
03/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz Hamilton
10/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc Verstappen
24/07 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen Verstappen
31/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen Ocon
28/08 België (Spa-Francorchamps) Verstappen Verstappen
04/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen Verstappen
11/09 Italië (Monza) Verstappen Ricciardo
25/09 Rusland (Sotsji) geschrapt Hamilton
02/10 Singapore (Marina Bay) Perez -
09/10 Japan (Suzuka) Verstappen -
23/10 VS (Austin) Verstappen Verstappen
30/10 Mexico (Mexico City) Verstappen Verstappen
13/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell Hamilton
20/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen

Grote Prijs van Oostenrijk

16:30

Ik was bang.

Charles Leclerc
16:29

Mercedes legt beslag op de 3e en 4e plek. Vooral voor Russell, die een hele inhaalrace moest doen, is het nog een mooi resultaat.

16:28

Leclerc wint!

Voor het eerst sinds de GP van Melbourne wint Charles Leclerc nog eens een race. Verstappen moet zich neerleggen bij de 2e plek.

16:28

De twee Haas-bolides (6e en 8e) en McLarens (7e en 9e) zullen opnieuw mooie punten sprokkelen.

16:27

Laatste ronde

Raceleider Charles Leclerc begint aan de laatste ronde.

16:27

Verstappen duwt vol door en nadert op Leclerc, maar hij zal nog wat ronden tekortkomen om de Monegask nog te grazen te nemen. De Nederlander houdt de druk alvast hoog.

16:25

Nog 3 ronden

Charles Leclerc is op weg naar zijn 3e overwinning van het seizoen. Maar de elektrische problemen blijven: zijn gaspedaal weigert te lossen en hij kan moeilijk terugschakelen. Krijgen we nog drama?

16:23

Leclerc moet het nog 4 ronden uithouden om zijn 1e zege sinds april te boeken. 

16:22

Aan de rondetijden van Leclerc is het alvast niet te zien dat hij problemen zou hebben. Verstappen zit nog altijd om 3,5 seconden. Het punt van de snelste wedstrijdronde gaat voorlopig wel naar de Nederlander.

16:20

Toch nog zorgen?

Leclerc blijft klagen over zijn gaspedaal. Komt de Ferrari toch nog in de problemen? Verstappen wordt alvast aangespoord om de druk op te voeren.

16:19

Norris schuift ondertussen op naar de 7e plek. Het was geen geweldig weekend voor McLaren, maar de jonge Brit zit, net als ploegmaat Ricciardo (9e), toch weer in de punten.

16:18

Russel is opgeschoven naar de 4e plek. Een 3e en 4e plek voor Mercedes, het zal deugd doen voor de Duitse renstal.

16:17

Nu krijgen we een gevecht voor de snelste ronde. Leclerc klokt de snelste tijd, Verstappen duikt er meteen onder.

16:16

Mijn gaspedaal voelt een beetje vreemd aan.

Charles Leclerc is niet gerust
16:16

Leclerc hoeft zich geen zorgen te maken, want er komt geen safety car aan te pas. Hij heeft 4 seconden voorsprong en kan voluit op zijn gaspedaal duwen.

16:13

Leclerc en Verstappen duiken pits in

Geen herhaling van de blunders op Silverstone. Leclerc en Verstappen duiken allebei tegelijk de pitstraat in. Ze blijven 1e en 2e, maar misschien krijgen we nog een pittig duel als er een safety car het circuit moet opkomen.

16:12

Het kon niet uitblijven: we krijgen nog een virtual safety car. Sainz kijkt ondertussen verweesd toe vanaf de graskant. 

16:11

Motorproblemen voor Sainz

Sainz hijgt in de nek van Verstappen en net dan loopt het mis. De bolide van de Spanjaard staat in brand en moet snel naar de kant.