Ga naar de inhoud
De Belgian Cats winnen vlot van Duitsland.

Belgian Cats verzekeren zich van deelname aan het EK na sterke prestatie tegen Duitsland

 do 9 februari 2023 19:45
EK-voorronde
Duitsland
België
einde
9
q1
22
10
q2
12
13
q3
15
12
q4
20
44
score
69

De opdracht voor de Belgian Cats was duidelijk: winnen tegen Duitsland en het ticket voor het EK was binnen. En zo geschiedde: met een flitsend begin grepen de Belgen de Duitsers naar de keel. De Cats lieten nadien niet meer los en mogen zich na een 44-69-overwinning opmaken voor een vierde opeenvolgende EK. 

Back to Basics.


In een veredelde parochiezaal in het Duitse Wolfenbüttel, verdedigden de Belgian Cats vandaag hun ticket voor het EK basketbal. Dat onze Belgische basketbalvrouwen op houten stoeltjes - met het publiek hijgend in hun nek - moesten plaatsnemen, deerde hen duidelijk niet.


Na amper vijf minuutjes spelen, hadden de Cats al een 5-15-voorsprong. Een regelrechte blitzkrieg, die bij de rust eindigde met een kloof van 15 punten (19-34). Emma Meesseman toonde zich na haar kuitblessure opnieuw van goudwaarde en was bij de rust meteen goed voor 14 van de 34 punten.


Na de pauze controleerden en consolideerden de Cats hun voorsprong. Met een uitgekiend defensief plan lieten ze hun Duitse tegenstander tegen een muur beuken. 

 

Dat moest vooral MVP Emma Meesseman aan den lijve ondervinden. Onze Belgische sterspeelster kreeg in een pittig duel een elleboogstoot te verwerken. Meesseman moest die slag even op de bank verwerken, maar zag haar ploegmakkers de wedstrijd in het laatste kwart met 44-69 winnend afsluiten.

 

De Cats mogen zich zo opmaken voor het vierde opeenvolgende EK. Dat wordt in juni in Israël en Slovenië gespeeld. Zondag in Skopje spelen ze nog een galawedstrijd tegen zwak broertje, Noord-Macedonië.

Emma Meesseman: "Weten niet waar we staan, maar gevoel is goed"

Emma Meesseman was naar goede gewoonte een drijvende kracht op een belangrijk moment voor de Belgian Cats. Al moest ze bijna tien minuten verzorgd worden in de kleedkamer omdat ze een elleboog in het gezicht kreeg van een tegenstandster. 

 

"Mijn tand zat door mijn lip. Het is gelijmd. Niet goed voor mijn schoonheid", kon Meesseman er nog om lachen. 

 

In het eerste en laatste quarter waren de Cats uitstekend, maar daartussen lieten ze na Duitsland uit te tellen. "We hebben te veel hun tempo gespeeld, terwijl we op ons best zijn als we ons eigen tempo spelen en de bal goed laten rondgaan, zonder te veel te dribbelen."

 

Al zijn er zeker verzachtende omstandigheden. "We konden maar drie keer trainen, de coach is nieuw en we zijn een nieuwe ploeg", zei Meesseman. "Het is dus moeilijk om te zeggen waar we staan met het oog op het EK (in juni), maar het gevoel zit goed."

 

Bondscoach Rachid Méziane zag ook dat zijn ploeg na een goede start vooral aanvallend wat gas terug nam. Anderzijds onthoudt hij twee goede zaken. "Verdedigend en mentaal bleven de speelsters wel gedisciplineerd en overeind."

 

"Ons project is om ons eigen spel te spelen en ons niet aan te passen. En dat betekent de bal goed rond laten gaan."

Emma Meeseman met een ijszak op de bank.

Duitsland - België

21:00

Bekijk het vierde kwart tussen de Belgian Cats en Duitsland

20:57

België naar het EK!

De opdracht voor de Belgian Cats was duidelijk: winnen tegen Duitsland en het ticket voor het EK was binnen. En zo geschiedde: met een flitsend begin grepen de Belgen de Duitsers naar de keel. De Cats lieten nadien niet meer los en mogen zich na een 44-69-overwinning opmaken voor een vierde opeenvolgende EK. 

20:30

Bekijk het derde kwart tussen de Belgian Cats en Duitsland

20:15

Meesseman moet even bekomen met een zak ijs

20:12

Emma Meesseman is vandaag moeilijk af te stoppen. De Belgische sterspeelster is overal, maar ze betaalt daar ook de rekening voor. In een stevig duel krijgt ze een elleboogstoot te verwerken. De Belgische moet even naar de kant gehaald worden.

20:10

Meesseman krijgt een flinke elleboog in het gezicht en moet naar de kleedkamer

20:00

Bekijk het tweede kwart tussen de Belgian Cats en Duitsland

19:45

RUST: 19-34

De Belgian Cats staan al met een teentje op het Europees kampioenschap. MVP Emma Meeseman zorgde met 14 van de 34 punten voor een uitstekende uitgangspositie voor het tweede deel van de wedstrijd.

19:25

Bekijk het eerste kwart tussen de Belgian Cats en Duitsland

19:20

Blitzkrieg!

De Belgian Cats zijn flitsend aan hun wedstrijd tegen Duitsland begonnen. Na amper vijf minuten stond het al 5-15 in het voordeel van de Belgen. De Cats sloten het eerste kwart met 9-22 af. Goed begonnen, is half gewonnen?

19:11

De supporters volgen de match wel van heel dichtbij

17:20

Mooi! Zangeres oefent nog snel even het Belgisch volkslied...in het Frans

17:18

De Belgian Cats staan straks in deze zaal tegenover Duitsland.

09:20

Stand van zaken

België en Duitsland hebben allebei 7 punten in groep A, een meer dan Bosnië-Herzegovina en drie meer dan Noord-Macedonië. De Cats voeren de stand aan dankzij een beter puntenverschil (+134 tegen +66) en mogen zich met een zege opmaken voor een vierde opeenvolgende EK. Dat wordt in juni in Israël en Slovenië gespeeld.

De Belgian Cats wonnen hun thuismatch tegen Duitsland, die al dateert van november 2021, vlot met 84-55. Met ook nog een laatste groepswedstrijd tegen zwak broertje Noord-Macedonië in het verschiet (zondag in Skopje) lijkt kwalificatie de Belgen niet meer te kunnen ontglippen. 

Ze moeten het wel doen zonder Julie Allemand (hamstringblessure) maar sterspeelster Emma Meesseman draait na een kuitblessure weer volop mee. 

08/02/23
06/02/23
17:36

We mogen Duitsland niet onderschatten. Ik vergelijk ze een beetje met de Cats een paar jaar geleden. Ze hebben het momentum.

Emma Meesseman