Belgian Lions worden overklast door Turkije in WK-kwalificatiematch

  voorrondes wk basketbal

  Turkije 
  België 
  23
  1
  13
  20
  2
  14
  17
  3
  13
  26
  4
  12
  86
  einde
  52

  De Belgian Lions hebben hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije met zware cijfers verloren. Even leken de Belgische basketbalmannen een remonte in huis te hebben, maar uiteindelijk werd het een afstraffing. De druk op een zege tegen Griekenland maandag is nu groot.

  Voor Retin Obasohan kwam de WK-kwalificatiematch te vroeg na Europese verplichtingen, Ismaïl Bako raakte wel op tijd in Istanbul. En daar waren de Belgian Lions maar al te blij mee. Hij opende met 6 punten.

   

  Het probleem: Bako was de enige die kon scoren. De andere Belgian Lions misten kansen, terwijl de Turken wel op toerental kwamen. In geen tijd ging het van 0-6 naar 17-8.

   

  Ook zonder hun NBA-spelers konden de Turken een veel stevigere vuist maken dan de Belgen. Met 22 assists tegenover 12 voor de Belgen verliep het samenspel ook beter. Bij de rust leek het kalf al verdronken: 43-27.

   

  Bondscoach Dario Gjergja maakt niet snel een knieval en pepte zijn Lions nog eens op. En dat leek te werken in het 3e quarter. De Turken scoorden de eerste drie minuten niet, de Belgen kwamen weer op 8 punten.

   

  Maar een volledige ommezwaai zat er nooit in. Turkije kwam zijn dipje snel weer te boven en maakte er nog een pandoering van voor de Belgen: 86-52, een van de zwaarste nederlagen voor de Belgian Lions.

   

  Toch hoeven de Belgen nog niet te wanhopen over hun WK-kansen. Als ze maandag Griekenland kunnen kloppen, staan ze er nog altijd goed voor.

  Turkije - België

  1. 20 uur 49. 86-52. De Belgian Lions slikken een zware nederlaag in Istanbul. De cijfers zijn pijnlijk, maar de kans op het WK is nog niet vervlogen. Maandag is het wel van moeten tegen Griekenland. .
  2. 20 uur 43. 30 punten. De remonte van de Belgian Lions na de pauze heeft geen zoden aan de dijk gebracht. De kloof is nu 33 punten.  .
  3. 20 uur 40. Het wordt toch een zware afstraffing voor de Belgen. 28 punten verschil, die kloof is te groot. .
  4. 20 uur 40. Dario Gjergja zal Bako niet meer het terrein op sturen. De wedstrijd is verloren, de uitblinker bij de Belgen mag zijn krachten sparen voor Griekenland. .
  5. 20 uur 37. Tekenend voor de wedstrijd, Van Vliet mist een onmisbare korf.

   Tekenend voor de wedstrijd, Van Vliet mist een onmisbare korf

  6. 20 uur 36. Het is een ongelukkige wedstrijd voor Van Vliet. Eerst maakt hij nog maar eens een fout. Dan laat hij een eenvoudige score onder de korf liggen.  .
  7. 20 uur 32. De Turken blijven uitpakken met prachtige driepunters.

   De Turken blijven uitpakken met prachtige driepunters

  8. 20 uur 29. Tuba met een mooi block, De Zeeuw rondt de tegenaanval af.

   Tuba met een mooi block, De Zeeuw rondt de tegenaanval af

  9. 20 uur 25. Ze leken even tot op 6 punten te komen, ondertussen kijken de Belgian Lions aan het einde van het 3e quarter alweer aan tegen een achterstand van 22 punten. Het zal volgende week in Griekenland moeten gebeuren voor de Belgen. .
  10. 20 uur 24. De vlag is gestreken bij de Belgen. Kris Meertens, commentator.
  11. 20 uur 22. De verdediging van de Belgen lijkt bij momenten op gatenkaas.

   De verdediging van de Belgen lijkt bij momenten op gatenkaas

  12. 20 uur 21. De Belgen stonden lang aan de leiding in het derde quarter, maar de Turken hebben de situatie weer rechtgezet. Ze leiden nu met 12-11 in Q3. .
  13. 20 uur 18. De remonte van de Belgen is gestopt. Kris Meertens, commentator.
  14. 20 uur 17. Een knappe aanval van de Belgen levert niets op. Tabu mist een open kans op een driepunter. .
  15. 20 uur 15. Een turn-over van de Belgen wordt genadeloos afgestraft. Tabu speelt de bal kwijt en ziet een driepunter als gevolg. Het lanceert de thuisploeg weer. .
  16. 20 uur 12. Mwema kan de kloof verkleinen tot 6 punten, maar wordt teruggefloten door de scheidsrechter voor een loopfout: 45-37. .
  17. 20 uur 09. De Turken weten het even niet meer. Alweer zien ze een driepunter niet door het net gaan, de Belgian Lions kunnen er evenwel niet van profiteren.  .
  18. 20 uur 08. Omgekeerde wereld, nu vliegen alle driepunters van de Belgen erin.

   Omgekeerde wereld, nu vliegen alle driepunters van de Belgen erin

  19. 20 uur 07. Ommezwaai? In de eerste 3 minuten scoren de Turken niet, de Belgen stellen er 8 punten tegenover. Wat een sterke start, ook Gillet mikt een driepunter binnen. Met nog een kloof van 8 punten moet de Turkse coach al zijn time-out gebruiken. .
  20. 20 uur 05. Mwema brengt Lions vanaf de driepuntlijn terug tot op 11 punten.

   Mwema brengt Lions vanaf de driepuntlijn terug tot op 11 punten