Kyara Linskens (13) was met voorsprong de beste Cat tegen Puerto Rico.
Kyara Linskens (13) was met voorsprong de beste Cat tegen Puerto Rico.

Onherkenbare Belgian Cats zwoegen zich naar winst tegen Puerto Rico op WK

 za 24 september 2022 14:11
wk basketbal
Puerto Rico
België
einde
11
q1
12
20
q2
19
17
q3
18
17
q4
19
65
score
68

Op het WK basketbal hebben de Belgian Cats met veel moeite Puerto Rico opzij gezet. De Belgische vrouwen haalden hun gebruikelijke niveau niet, maar slaagden er in een prangend slot toch in om het laken naar zich toe te trekken.

Een tussendoortje vlak voor de rustdag. Dat moest Puerto Rico worden voor de Belgian Cats. In hun laatste 3 ontmoetingen had België de Puerto Ricaanse vrouwen steevast getrakteerd op een ferme bolwassing. Eerder dit jaar was het verschil nog meer dan 30 punten in de WK-kwalificaties.

 

Maar Puerto Rico staat complexloos te spelen op dit WK en verbaasde al in zijn openingsmatch door met ruim verschil te winnen van Bosnië. België was dus gewaarschuwd, al bleek dat niet meteen op het veld.

 

De Belgian Cats speelden slordig en zochten in een ondermaatse 1e helft voortdurend naar hun eigen identiteit. Allemand had het moeilijk om het ritme te bepalen en ook Meesseman kwam niet uit de verf, alleen de ijzersterke Linskens steeg (ver) boven de middelmaat uit. Bij de rust stond het zowaar gelijk: 31-31.

 

Het geloof in eigen kunnen groeide bij Puerto Rico, dat in de 2e helft op zoek ging naar een 2e stunt. De ongrijpbare Guirantes was een gesel voor de Belgische defensie, die bij momenten veel te laks was.

 

Gelukkig voor de Cats was er dit immer betrouwbare Linskens, die scoorde op de belangrijke momenten en ook ijzersterk acteerde in de rebound. Toen ook Allemand en Delaere nog op de juiste momenten konden toeslaan, viel het stuivertje finaal aan Belgische kant: 68-65.

 

België doet dus wat het moest doen, maar de prestatie tegen dit Puerto Rico zal toch eerder voor meer vraagtekens zorgen dan een extra vertrouwensboost te geven. De Cats kunnen van de rustdag gebruik maken om alles eens op een rijtje te zetten.

 

In de nacht van zondag op maandag (Belgische tijd) moeten ze opnieuw aan de bak. Dan is Bosnië de tegenstander. Het team van de genaturaliseerde WNBA-klepper Jonquel Jones heeft tot nu toe verrassend al haar matchen verloren en zal ongetwijfeld op scherp staan voor de confrontatie met de Belgian Cats.

België: Linskens 24, Delaere 13, Allemand 9, Vanloo 8, Meesseman 6, Lisowa 4, Billie Massey 4, Ben Abdelkader 0, Becky Massey 0. Joris, Ramette en Resimont speelden niet.

Bondscoach Demory: "Een heel moeilijke wedstrijd"

De zege is binnen, maar fraai was het allerminst. Bondscoach Valéry Demory wees na afloop vooral op het shotpercentage van de Belgen. "Het was een heel moeilijke match omdat we maar 21 procent van onze driepunters konden scoren", wist de Fransman. "Gelukkig waren we defensief wel op de afspraak."

 

Demory strooide ook met lof voor uitblinkster Kyara Linskens, die hij binnenkort ook mag verwelkomen bij Montpellier. "Ze heeft een fantastische job gedaan in de rebound en met haar inside scores", zei de bondscoach. "Dat heeft ons heel veel deugd gedaan."

 

"Ik hou ervan om Kyara in de "paint" te hebben. Ze heeft heel goeie handen. Daarvoor heb ik haar ook naar Montpellier gehaald. Ik wil haar nog laten groeien qua intensiteit."

 

Wie dit toernooi nog niet kon uitblinken was Emma Meesseman. De sterspeelster van de Cats deed wel haar job met rebounds en assists, maar hield het wel bij een bescheiden 6 puntjes.

 

"Ik heb er geen verklaring voor. Ze neemt haar open shots en op dit moment vallen die niet. Dat zal haar ongetwijfeld frustreren. Gelukkig is Emma zeer intelligent en heeft ze dat gecompenseerd door haar rebounds (12 stuks, red) en haar assists (11)."

Delaere: "Een van onze slechtste matchen"

 • Antonia Delaere: "Ik ben blij dat we gewonnen hebben. Ik denk dat dit een van onze slechtste matchen was met de Belgian Cats. We hebben heel veel gemist. Dit waren wij niet. Maar goed: we hebben gewonnen en we zijn bijna zeker van de kwartfinales, dat is het belangrijkste."

  "Ik heb geen verklaring voor onze prestatie. Misschien kwam het omdat we nu 's avonds moesten spelen en we een hele dag hebben zitten wachten? We moeten proberen dit zo snel mogelijk te vergeten en vooruit te kijken."

  "De rustdag zal ons allemaal goed doen, want 3 matchen op 3 dagen is echt wel zwaar. Dan wacht Bosnië, dat ons al 2x geklopt heeft. We zullen gemotiveerd zijn en we gaan er alles aan doen om te winnen."

 • Kyara Linskens: "Het was een heel moeilijke wedstrijd. We wisten dat Puerto Rico een andere ploeg was dan vorige keer. Ze waren sterk en namen goeie shots, maar het belangrijkste voor ons was om vandaag te winnen."

  "Mijn eigen prestatie? Ik heb geprobeerd om mijn job te doen en ik ben blij dat ik de ploeg kon helpen. Ik had gisteren wat minder gespeeld, dus ik had vandaag wat meer energie."

  "Ik ben overtuigd dat we maandag van Bosnië kunnen winnen. We zijn beter, daar twijfel ik niet aan. We zullen er alles aan doen om ons te plaatsen voor de kwartfinales."

 • Julie Vanloo: "Dit was niet hetzelfde Puerto Rico van de voorbije jaren. Het was echt een supermoeilijke match. Maar we hebben onze job gedaan en het is goed dat we gewonnen hebben."

  "We deden veel kleine domme dingen. Waar lag dat aan? Misschien niet heel geconcentreerd of misschien de vermoeidheid van de 3e dag op rij te moeten spelen? Ik weet het niet. We zullen de beelden nog eens bekijken om er de juiste lessen uit te trekken."

  "We zijn ook supergemotiveerd om te winnen van Bosnië, dat niet heel goed in het toernooi zit. Dit is het moment om hen te verslaan. Daarna China, dat wordt zwaar, maar we moeten er blijven voor gaan."

Linskens: "Heb geprobeerd om mijn job te doen"

Vanloo: "We deden veel kleine domme dingen"

Delaere: "Rustdag zal ons allemaal goed doen"

Assistent-coach Pierre Cornia: "Moet al gek lopen om nog naast kwartfinales te grijpen"

Puerto Rico - Belgian Cats

14:10

Een zucht van opluchting

Allemand dribbelt de match uit. Fraai was het allerminst, maar de Belgian Cats doen wat ze moeten doen tegen Puerto Rico en winnen met 68-65.

14:08

De Cats maken een fout op Guirantes, die naar de vrijworplijn mag. Ze scoort de eerste en probeert de 2e opzettelijk te missen om voor de aanvallende rebound te gaan, maar de bal raakt de ring niet en zo krijgt België het balbezit. Met nog 2 seconden te gaan leiden de Cats met 68-65.

14:06

Allemand met 2 op 2

Puerto Rico kiest na de Belgische inworp voor de snelle fout op Allemand en dat is de 5e ploegfout. Vanaf de vrijworplijn maakt ze er 64-68 van.

14:05

Guirantes mist de lay-up die voor de gelijkmaker had kunnen zorgen en het is Meesseman die de rebound plukt. Met nog 7 seconden op de klok maakt Puerto Rico meteen de fout, Demory neemt een time-out.

14:04

64-66

Linskens wordt foutief afgestopt en maakt één van haar twee vrijworpen. Meesseman plukt wel de aanvallende rebound, maar daar kunnen de Cats niet van profiteren. Het verschil is twee punten in het voordeel van België. Nog een halve minuut.

14:01

Allemand en de onvermijdelijke Linskens zorgen voor het Belgische antwoord en een 62-65-voorsprong.

14:00

Sterke Guirantes

Guirantes is niet af te stoppen en buffelt zich onder de ring naar haar 26e punt en opnieuw krijgt Puerto Rico een bonusvrijworp mee. Zo staat België opnieuw in het krijt: 62-61.

13:59

Met een three-point play van Hollingshed komt Puerto Rico toch weer tot op twee punten. Nog 2'30" te gaan.

13:58

Kyara Linskens doet het opnieuw

13:57

Daar is Linskens weer

We vallen in herhaling, maar Linskens staat een dijk van een wedstrijd te spelen. Opnieuw toont ze dat ze meer kan dan alleen maar inside scoren. Ze doet Puerto Rico pijn met een shot van net binnen de driepuntlijn. Het staat 61-56 voor België.

13:56

Meesseman met assist voor Delaere

13:53

Meesseman met het overzicht

Zo simpel kan het zijn: Delaere loopt zich goed vrij en wordt bediend door de klaar kijkende Meesseman. Twee makkelijke punten en België leidt met 57-56.

13:50

Met nog ruim 5 minuten te spelen leidt Puerto Rico met 56-55. We naderen stilaan money-time en Puerto Rico staat op dit moment met meer vertrouwen op het veld dan de Belgian Cats.

13:50

Knappe score van Vanloo

13:46

Enkele Belgische missers, maar de Cats beheersen wel de aanvallende rebound. Vanloo kan uiteindelijk toch scoren na een knappe actie.

13:40

Nog 10 minuten

Het laatste shot van het 3e quarter is voor Rosado, maar de bal valt op de ring. Eén puntje is nog altijd het verschil: het staat 49-48 voor de Belgian Cats.

13:39

Delaere secuur

Emma Meesseman vindt de vrijstaande Antonia Delaere, die bedankt met een driepunter. België staat weer op voorsprong: 49-48.

13:38

Het moet allemaal van Kyara Linskens komen vandaag. De Cats rapen de aanvallende rebound op en het is opnieuw Linskens die vervolgens scoort. Daarmee zit ze al aan 19 punten.