Ga naar de inhoud

Vermoeide Cats klauwen ook tegen China, maar ze moeten het WK 3x3 met opgeheven hoofd verlaten

De Belgische basketbalvrouwen zijn gestrand in de kwartfinales van het WK 3x3 basketbal. Na het uitvallen van Laure Resimont konden de overgebleven 3 Cats niet meer roteren, waardoor het tegen wereldkampioen China een ongelijke strijd werd in de kwartfinales: 21-13.

Op papier was het een ongelijke strijd in de kwartfinales: de onervaren Belgian Cats die door de blessure van Laure Resimont met zijn drieën overbleven (en dus niet konden wisselen) tegen de ervaren Chinese vrouwen, de regerende wereldkampioenen.

 

In de beginfase leken het vizier van beide teams niet goed afgesteld. Net wanneer de Cats nog fris waren en dus de kloof hadden moeten slaan, waren het de Chinese vrouwen die ermee wegliepen: eerst 5-0, daarna 8-1.

 

Het werd plots nog een stukje onmogelijker, maar de motor van Julie Vanloo sloeg dan toch aan, Becky Massey begon haar duels te winnen onder de korf en ook Ine Joris pakte haar puntjes mee. De kloof werd verkleind tot 2 punten en de onmogelijke opdracht leek plots toch mogelijk.

 

Maar uiteindelijk gebeurde er wat op voorhand gevreesd werd: de vermoeidheid begon zijn tol te eisen bij de Cats, die het in de slotfase niet meer konden bolwerken. Op een half minuutje van het einde staken de Chinese vrouwen de laatste dolk in het hart van de Belgen, een volgepakte Groenplaats treurde mee.

Vermoeidheid bij de Belgian Cats.

Hoogtepunten uit de match

China-België (kwartfinale WK 3x3)

 1. 21 uur 37. Cats bedanken het publiek.

  Cats bedanken het publiek

 2. 21 uur 33. Einde: China door, exit België. De Belgische vrouwen verlaten het WK met opgeheven hoofd. De Chinese vrouwen maken er op iets meer dan een halve minuut van het einde korte metten mee: 21-13. De Cats kunnen in ieder geval terugkijken op een bemoedigend eerste avontuur in het 3x3. .
 3. 21 uur 27. De Belgian Cats blijven knokken en doen het eigenlijk uitstekend. Maar het wordt lastig om die laatste kloof te dichten: 14-10. .
 4. 21 uur 24. Bijna-wereldpass Vanloo, het publiek zet zich achter de Cats.

  Bijna-wereldpass Vanloo, het publiek zet zich achter de Cats

 5. 21 uur 22. Julie begint er wel echt door te zitten. Jonas Foerts (cocommentator Sporza).
 6. 21 uur 21. De Cats met een momentje, Vanloo zweept het publiek op:.

  De Cats met een momentje, Vanloo zweept het publiek op:

 7. 21 uur 20. België nadert. Julie Vanloo begint haar draai te vinden, onder meer met een knappe tweepunter. De score ziet er plots weer wat hoopvoller uit: 9-5. .
 8. 21 uur 17. De Belgen laten wel af en toe mooi basketbal zien, maar de afwerking ontbreekt en zo vergeten ze zichzelf te beloven. China breidt de kloof uit tot 7 punten: 8-1. .
 9. 21 uur 17. China zet België op achterstand:.

  China zet België op achterstand:

 10. 21 uur 15. Tussensprint van China. Het begint te draaien bij China, die met 2 tweepunters en een simpele lay-up tot 5-0 uitlopen. De berg waar de Cats tegenaan keken, wordt nog wat groter. .
 11. 21 uur 13. Het is een zenuwachtig begin. In de eerste halve minuut kunnen geen van beide teams scoren. Voor België miste Vanloo een vrijworp. .
 12. 21 uur 13. De (3!) Cats maken zich op voor China, de 4e supportert mee:.

  De (3!) Cats maken zich op voor China, de 4e supportert mee:

 13. 21 uur 11. In principe kan het onervaren België hier niet winnen tegen China. Dat zou de wereld op zijn kop zijn. Christophe Vandegoor (Sporza).
 14. 21 uur 09. Het is tijd aan de Cats! De Belgian Cats, zonder de geblesseerde Laure Resimont, worden voorgesteld aan het enthousiaste publiek. Met amper 3 speelsters kunnen ze een hele match niet wisselen. En dat tegen wereldkampioen China! Een bijna onmogelijke opdracht. .
 15. 16 uur 28.