Ga naar de inhoud

Belgian Cats verliezen oefenmatch tegen Japan: "Duidelijk verschil in ritme"

 do 15 juli 2021 16:36
Oefenwedstrijd
Japan
België
einde
26
q1
21
17
q2
21
22
q3
23
19
q4
11
84
score
76

De Belgian Cats hebben hun generale repetitie voor de Olympische Spelen niet kunnen winnen. In Saitama gingen onze Belgische basketbalvrouwen met 84-76 onderuit tegen gastland Japan.

Vanwege de strenge coronamaatregelen zagen de Belgian Cats maandag  2 van hun 3 oefenwedstrijden geannuleerd worden. De enige overgebleven partij vond vandaag plaats in de Japanse stad Saitama, tegen gastland Japan.

 

Hoewel de Olympische Spelen in Tokio zonder publiek zullen plaatsvinden, troffen we in Saitama wel degelijk fans aan in het stadion. Een vreemde kronkel in de strategie van de Japanse overheid.

 

Het gastland schoot het sterkst uit de startblokken en maakte optimaal gebruik van de slordige passing bij de Cats. 26-21 na het 1e quarter was dan ook het logische gevolg.

 

De break had België duidelijk deugd gedaan en na enkele knappe punten hesen onze basketbalvrouwen zich voor het eerst in de partij op voorsprong. Toch dook Japan na goed stoorwerk met een bonus de rust in. 43-42 en werk aan de winkel voor de Cats.

 

In een gelijkopgaand 3e quarter wisselden beide teams betere met mindere momenten af. Een 65-65-stand zorgde ervoor dat het laatste quarter de beslissing moest brengen.

 

In quarter 4 toonde Japan zich uiteindelijk het sterkst. België had te veel fouten nodig om de snedige Japanners af te houden en wist zelf nog maar 11 punten te maken. 84-76 en een leerzame generale repetitie met het oog op Tokio.

België treft op de Spelen in zijn groep allereerst topland Australië (27 juli). Daarna wachten Puerto Rico (30 juli) en China (2 augustus).  

Philip Mestdagh: "Matchritme zorgde voor duidelijk verschil"

Trainer Philip Mestdagh zag dat de Cats nog niet het nodig matchritme hebben om te strijden op het hoogste toneel. "De trainingen verlopen goed en de groep reageert goed op het tijdsverschil. Maar trainingen kunnen nooit de intensiteit van een wedstrijd vervangen."  

 

"In het eerste kwart hebben we duidelijk een verschil in ritme gezien, Japan was beter dan ons. Er waren nadien goede zaken, zoals onze rebounds, maar ook minder goede. We leden te veel balverlies. Zo is het onmogelijk een match te winnen", verklaart hij. 

 

Is het tekort aan matchritme na een zwaar EK de enige verklaring, of hebben de strenge coronaregels ook een invloed op de Belgian Cats?

 

"Op fysiek vlak kunnen we goed werken, wat het basketbal betreft ook. Maar het dagelijkse leven is minder evident door de maatregelen tegen het coronavirus. We mogen het gebouw niet verlaten. We zitten eigenlijk opgesloten op onze derde verdieping."

Het dagelijkse leven is niet evident, we zitten eigenlijk opgesloten op onze derde verdieping.

Philip Mestdagh

Meer matchritme opdoen, is dus de boodschap voor onze nationale basketbaltrots. Kan dat nog, acht dagen voor de start van de Spelen? "Er is misschien nog een kans dat we een of twee matchen kunnen spelen", aldus Philip Mestdagh. 


"Als we die matchen nog kunnen spelen, gaan we donderdag naar het olympisch dorp, daags voor de openingsceremonie. Zo niet, dan trekken we zonder enige twijfel wat vroeger daarheen", meent hij. "We willen nog van de goede trainingsomstandigheden in Mito genieten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook:

Japan - België

13:44

EINDE: 84-76

Geen goede generale repetitie voor de Belgian Cats. Onze Belgische vrouwen gaan met 84-76 onderuit tegen Japan.

13:40

84-73

Met een magere 8 punten in het 4e quarter moeten de Cats de rol lossen in deze oefenwedstrijd. Ondertussen doen de Japanners er nog eens 3 punten bij. 

13:36

Nog 3 minuten

Met nog 3 minuten op de klok bedraagt de voorsprong van Japan 8 punten. Hebben de Cats nog iets in petto?

13:34

Miyoshi snijdt nog maar eens door de Belgische defensie en lokt de fout uit. Opnieuw 2 vrije worpen voor de Japanners.

13:30

Keer op keer worden de Japanners foutief afgestopt de de Belgische defensie. De Cats lijken geen vuist meer te kunnen maken tegen een sterk spelend Japan.

13:28

Japan bouwt voorsprong uit

Japan vergroot de kloof naar 7 punten. België heeft nog een kleine 6 minuten om de situatie om te keren. 

13:24

België heeft het moeilijk met de snelle en snedige Japanners. Deze keer is het Linskens die de fout moet begaan. De Cats lijken de wedstrijd uit handen te moeten geven.

13:22

2 driepunters voor Japan

Meteen slaan de Japanners toe met twee driepunters. Kunnen de Belgen zich nog herstellen?

13:20

Start 4e quarter

Het laatste quarter gaat van start. Trekken de Cats met een goed gevoel richting Tokio straks?

13:18

Einde 3e quarter: 65-65

Na een snelle aanval toont Meeseman nog eens haar klasse. Na het einde van het derde quarter houden beide teams elkaar in evenwicht: 65-65.

13:14

Het blijf een gelijkopgaande wedstrijd in Saitama. De Cats maken dankbaar gebruik van 2 gemiste driepunters bij de Japanners en komen op een 59-63-voorsprong.

13:10

Miyoshi blijft een gesel voor de Cats. Deze keer moet ze foutief worden afgestopt.

13:08

Miyoshi is een van de gevaarlijkste speelsters bij de Japanners. Met een driepunter maakt ze de kloof opnieuw wat groter. 

13:04

Het blijft goed op en neer gaan in deze partij. Een tweepunter van Allemand brengt de Cats opnieuw op voorsprong, waarna Japan meteen reageert.

12:55

Start 3e quarter

Japan en België zijn er opnieuw klaar voor. Wie trekt het laken naar zich toe?

12:48

RUST: 43-42 voor Japan

Het moet gezegd worden: Japan blijft zeer goed druk zetten op de Cats en leunt niet achterover. Na een nieuwe steal trekken de Japanners met een 43-42-voorsprong de rust in.

12:42

Na een misser van de Cats probeert Japan het met een snelle tegenaanval. Dat is echter buiten Julie Vanloo gerekend. De point guard haalt de angel uit de aanval met een ultieme interceptie.

12:39

Knappe driepunter Cats

Een heerlijke aanval over verschillende stationnetjes eindigt uiteindelijk in een knappe driepunter van onze Cats. Mooi gespeeld van België!